KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Počele akcije Kaknju s ljubavlju

04.04.2016. - U nedjelju 3. Aprila, realizovana je prva od tri velike akcije na čišćenju i uređenju grada pod nazivom Kaknju, s ljubavlju, pred njegov 624. rođendan i 71. godišnjicu oslobođenja. Akcija se nastavlja danas a učešće uzimaju srednjoškolci i osnovci

Višednevnu akciju realiziraju Općina Kakanj, Javno preduzeće “Vodokom”, udruženja građana, sportske organizacije i drugi subjekti koji su se odazvali na poziv Općine. Ove nedjelje u akciji su učestvovali:“Naša škola sporta”, Ženski odbojkaški klub Kakanj, GSS Kakanj, Udruženje “Secor” Kakanj, Crvena legija...

Postavljene su nove korpica za smeće, kontejnera za reciklažu otpada, obavljenoje čišćenje i pranje kontejnera i kontejnerskih mjesta, izmještanje kontejnera kod zgrade “Elektro Kakanj” na višu kotu u naselju Varda, čišćenje i pranje autobuskih stajališta, koševina i čišćenje zelenih površina u gradu, čišćenje smeća oko zgrada, puteva i korita rijeke Zgošće, utovar, odvoz i deponovanje prikupljenog otpada, pranje ulice Alije Izetbegovića, nastavljene su aktivnosti na farbanju stubova javne rasvjete, te zamjena rasvjetnih tijela, kao i farbanje stubića na trotoarima.

Kreativni centar UG Alternative

Učesnici radionica Kreativnog centra pri UG“Alternative” Kakanj i ove su godine dali svoj doprinos. Općina Kakanj je obezbijedila rukavice i kese za otpad, a UG “Alternative” pice i sokiće. U akciji su očišćene dvije velike zelene površine ispod Stare jame i tri manje zelene površine između zgrada. Mali vrijedni učesnici (njih 13) su u 4 grupe sa svojim vršnjačkim voditeljima marljivo i uz veselu graju uspješno završili zadatke koje su dogovorili sa tri odrasla voditelja akcije Naidom Bukvić, Alisom Provalić i Maksumom Topalović.

Naša škola sporta

Djevojčice iz “Naše škole sporta” su čistile prostor uz biciklističku stazu, prostore oko zgrada, te parkinge i igrališta do biciklističke staze. U akciji je učestvovalo 110 djevojčica uzrasta od šest do 13 hodina. Sakupljeno je više od 20 vreća smeća.

Asocijacija mladih SDA

Članovi Asocijacije mladih SDA Kakanj danas su učestvovali u proljetnoj akciji uređenja i čišćenja grada. Mladi iz Asocijacije očistili su i uredili površinu/park od pošte do MGM apoteke i stepeništa prema Domu Zdravlja. Navedena lokacija čišćenja dodijeljena im je od strane Općine Kakanj.
Veoma odgovorno i predano, a sve pod motom „Kaknju s ljubavlju“, u akciji je učestovalo oko 40 mladih koji su bili na visini zadatka.

Akcija se nastavlja sutra kada na teren izlaze učenici osnovnih i srednjih škola, te drugi volonteri.
Stigle su i prijave za učešće u aktivnostima koje su planirane za 17. april kada će biti izvršeno čišćenje izletišta Bukovica, čišćenje partizanskog groblja u Kraljevoj Sutjesci, čišćenje izletišta Bočica, čišćenje Ivničko-zagradske nekropole stećaka, čišćenje prostora spomen-obilježja u Brnjicu i Ponijerima.
Najmanje prijava je stiglo za aktivnost zakazanu za 10. april kada je planirano čišćenje saobraćajnica od posipnog materijala u ruralnom dijelu Kaknja, čišćenje obala rijeka, čišćenje divljih deponija. Za ovu aktivnost gotovo da nema prijava, ali vremena za prijave još ima.
Osim glavnih događaja, planirane su i brojne druge aktivnosti koje sadrži Akcioni plan koji se može vidjeti klikom ovdje
Prijaviti se možete na e-mail adresa: opcinaka@bih.net.ba i saida.berbic@kakanj.com.ba, ili direktno putem faksa 032/ 771 809, ili telefona 032/ 771 821, te putem Facebook stranice Općine Kakanj.

Firme i drugi subjekti akciju mogu pomoći doniranjem vreća za smeće, rukavica, osvježenja i hrane. Firme koje odluče na ovaj način pomoći akciju mogu popuniti formular koji se može vidjeti klikom ovdje i isti proslijediti na neku od pomenutih adresa na koje učešće u akciji prijavljuju volonteri.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u