KakanjLive | Četvrtak, 26.11.2020. godine

Pobjeda odbojkašica BiH protiv Švedske

10.05.2017. - U okviru priprema za odlazak na turnir druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.godine, ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvu od dvije prijateljske utakmice sa odgovarajućom selekcijom Švedske i zabilježila maksimalnu pobjedu

U periodu od 6.do 11.maja u Kaknju je ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila jedan dio priprema za drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.godine. U okviru ovih priprema odigrana je i jedna od dvije prijateljske utakmice sa reprezentacijom Švedske u kojoj je selektor Goran Nešić šansu pružio svim igračicama, među kojima je i bila kapiten ŽOK Kakanj, osamnaestogodišnja Majra Mušija, čiji je debi bio više nego uspješan.

Šveđanke su samo u prvom setu pružile snažan otpor, u kojem su naše reprezentativke imale stalno vodstvo, ali su uporne gošće stigle do izjednačenja – 22:22 i ozbiljno zaprijetile.Međutim,izabranice selektora Nešića ponovo su preuzele dominaciju i set riješile s tri poena razlike (25:22). Ovaj set karakteriše velika borba za 18 poen, kojeg su naše igračice dobile tek nakon tri minute igre !

Bila je to najava još bolje igre naše reprezentacije koja je u preostala dva seta bila mnogo raspoloženija i bez većih teškoća stigla do maksimalne pobjede. U trećem setu, kod rezultata 23:15, na servis je došla Majra Mušija, koja je izborila dva poena i definitivno riješila pitanje pobjednika i pobrala salve aplauza prepunog gledališta.
U dogovoru dvojice selektora, odigran je još jedan, četvrti set, kojeg su također dobile igračice BiH (25:13) .

Po završetku utakmice selektori su izabrali najbolju igračicu iz protivničkog tabora. Goran Nešić za najbolju igračicu Švedske izabrao je Martinu Svenssone,kojoj je nagradu uručio potpredsjednik ŽOK Kakanj, Emir Alajbegović, dok je švedski selektora Guillermo za najbolju igračicu reprezentacije BiH izabrao Edinu Begić, kojoj je prikladan poklon uručio potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Miloš Jelčić.

Selektor reprezentacije BiH, Beograđanin Goran Nešić i njegovi saradnici Smail Pezerović i Anil Dervišević, oduševljeni su uvjetima koje su imali za vrijeme šestodnevnih priprema u Kaknju, posebno gostoprimstvom domaćina KSC i ŽOK Kakanj i prijemom od strane načelnika Općine gospodina Nermina Mandre, koji je i prisustvovao ovom međunarodnom susretu.

-Prije svega, želio bih da se zahvalim na gostoprimstvu u Kaknju, kao i masovnom odzivu igračica, što nije bio slučaj prethodnih okupljanja. Igračicama sam prije utakmice rekao da mi je prioritet da dobijemo igru i u tome smo uspjeli. Djevojke su pokazale zavidan nivo kvaliteta, ali trebaće još dosta truda i rada jer preko noći se ništa ne postiže. Međutim, bitno je da su pokazale evidentan napredak, da se stanje u bh.odbojci postepeno konsolidira , što je izuzetno pozitivno i što mi daje nade daćemo do Svjetskog prvenstva uspjeti podići kvalitet igre na još veći nivo. Pored ovih osamnaest igračica još neke ću pozvati i pojačati konkurenciju, izjavio po završetku utakmice selektor ženske seniorske reprezentacije BiH Goran Nešić, koji bi, kako kaže, ako se bude pitao, ponovo odabrao Kakanj i Brčko za pripreme svoje selekcije jer su to dva grada koja najviše posvećuju pažnje ženskoj odbojci u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina – Švedska 3:0
(25:22, 25:19, 25:15)

Dvorana KSC u Kaknju. Gledatelja 800. Sudije: Adnan Kološ (Sarajevo) i Adnan Abadžija(Ilijaš).
REPREZENTACIJA BiH:Ajla Paradžik, Majra Mušija, Amra Džambić, Milica Ivković, Nedima Kamberović, Sanja Kojić-Đurić, Lejla Softić, Žana Dragutinović, Helena Košutić, Edina Begić, Nataša Slijepčević, Marija Stojanović, Vesna Crnčević, Verica Simić, Milena Božić, Ana Gajić, Katarina Popović, Sonja Udojčić. Selektor: Goran Nešić.Treneri:Smail Pezerović i Anil Dervišević.
REPREZENTACIJA ŠVEDSKE: Martina Svenssone, Catarina Cooper, Linda Andersson, Jonna Wasserfaller, Wilma Calmfors, Josephina Tegenfalk, Sofie Sjoberg, Stina Rix, Filipa Hansson, Hanna Helving, Diana Lundvall, Fanny Skogsfors, Fanny Anderson, Sofia Andersson.
Selektor:Guillemo Gauardo.Trener:Jonas Svantessan .

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u