KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Pandža-Planiramo i dalje biti u vrhu bh košarke

18.05.2017. - Kakanj je sjajna sredina, s odličnim navijačima i iskrenom i ambicioznom upravom i moramo napraviti tim koji će igrati značjanu ulogu i biti u vrhu bosanskohercegovačke košarke

josiposezoniJosip Pandža

Već četvrtu godinu na kormilu košarkaša Kaknja nalazi se mladi, ambiciozni i dokazani trener Josip Pandža, koji kotira kao jedan od najperspektivnijih bh stručnjaka. U intervjuu za naš portal razgovarali smo o protekloj sezoni, razlozima loših igara u doigravanju za prvaka, kadrovskim rješenjima i planovima za naredno prvenstvo.

KL: Kako ocjenjujete proteklu sezonu u kojoj ste u regularnom dijelu pokazali jedno, a u doigravanju za prvaka sasvim drugo lice?

PANDŽA: Cilj je bio plasman u Ligu 6 i to smo ispunili. Rezultatski cilj je ostvaren, međutim, moj osobni nije. Ostala je mrlja na sezonu zbog loših igara i vezanih poraza u Ligi za prvaka. Trebali smo imati dvije-tri pobjede više i tad bi mogli reći da je sezona bila uspješna. Razlozi su kvalitetniji rosteri protivnika, česte ozljede igrača u važnim momentima sezone, zatim promašaji u selekcija tima. Iz ove perspektive, mogu reći da smo mnogo više naočili iz ovogodišnjih poraza nego iz prologodišnjih uspjeha.

KL:Koliko su utjecale ozljede , posebno centra Obrada Tomića i odlazak pleja
Nebojše Maksimovića ?

PANDŽA: Evidentno je da smo u obe navedene situacije doživjeli pad igre i rezultata. Nismo adekvatno reagirali u tim trenucima i poslije smo kažnjeni nekim porazima kojim se nismo nadali.

KL:Da li to znači da niste „pogodili“ angžiranjem Zimića i Šakotića?

PANDŽA: Rezultati pokazuju da sa njihovim angažmanom nismo pogodili. Ne smatram da su Zimić i Šakotić krivci, to su sigurno kvalitetni igrači ali u tom momentu niti su se oni dobro prilagodili na tim, niti tim na njih i naša suradnja je doista bila ispod očekivanja.

KL: Šta planirate za narednu sezonu, hoće li biti najavljeni remont ekipe s obzirom da ugovori ističu Obradu Tomiću, Vojinu Svilaru, Dejanu Šakotiću i Željku Palavri?

PANDŽA: U ovom momentu, pet mjeseci do početka nove sezone nemam odgovor na to pitanje. Trenutno smo u trenažnom procesu sa igračima koji imaju ugovore i onima najperspektivnijima iz omladinskog pogona. Promjena će sigurno biti, ali o tome će odluku donijeti Upravni odbor. Pratit ćemo tržište i reagirati ovisno o visini budžeta i našim potrebama. Kakanj je sjajna sredina, s odličnim navijačima i iskrenim i ambicioznim vodstvom. Pravi se lijepa priča koja vuče neku novu djecu u košarku i to je najbitnije. Po mnogo čemu postajemo preopznatljivi i zanimljivi i to je veoma bitno. Važno je da povučemo prave poteze, da napravimo tim koji će i dalje igrati značajnu ulogu i biti u vrhu bosanskohercegovačke košarke.

KL: Vaša prognoza raspleta ovogodišnjeg doigravanja za prvaka ?

PANDŽA:Igokea je u doigravanje ušla kao izraziti favorit. Međutim, Bosna igra sjajno i zasluženo se našla u finalu u kojem je s dvije pobjede dokazala da ima kvalitet i u velikoj mjeri doprinijela da imamo odličnu finalnu seriju, jako zanimljivu, atraktivnu i rezultatski krajnje neizvjesnu. Ogromna prednost dosad je bio domaći teren i mislim da je tu Igokea u povoljnijem položaju. Nadam se zanimljivom petom susretu, bez ozljeda i želim sreću objema ekipama. Neka pobijedi ko bude bolji, kazao je na kraju razgovora mladi , ali već etablirani stručnjak, Josip Pandža, koji je u protekle dvije godine postigao sjajne rezultate.

Podsjećamo, kao trener Kaknja bio je viceprvak BiH 2016. godine, zatim, kao selektor kadetske reprezentacije BiH koja je 2015. godine u Litvaniji osvojila titulu prvaka Evrope u konkurenciji do 16 godina (U-16), s kojom je prošle godine na Svjetskom prvenstvu kao U-17 selekcijom u Španiji zauzeo deveto mjesto, te sa juniorskom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu u Turskoj osvojio šesto mjesto. Nedavnim izborom za pomoćnika selektora državne reprezentacije Duška Vujoševića, ovaj tridesetogodišnji Vitežanin (rođen 14.maja 1987.op.a), sigurno će ući u anale bosanskohercegovačke košarke kao najmlađi stručnjak koji je postigao tako sjajne rezultate u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji.

M.KOMŠO/KakanjLive

 

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u