KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Pandža-Ostvarili smo zacrtani cilj

27.12.2017. - Plasman među vodećim kvartetom predstavlja veliki uspjeh i daje nam realne šanse da na kraju sezone izborimo doigravanje za prvaka

pandza_spars

Iza košarkaša Kaknja je još jedna uspješna polusezona. Sedam pobjeda i samo tri poraza učinak je Pandžinog tima u prvom dijelu sezone, koji im je donio četvrtu poziciju i velike izglede da ostanu u vrhu bosanskohercegovačke košarke.

U intervjuu za naš portal s trenerom Josipom Pandžom razgovarali smo o prvom dijelu sezone i očekivanjima u nastavku prvenstva u kojem će pokušati zadržati sadašnju poziciju i osigurati mjesto za doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine što je prevashodni cilj klupskog vodstva, ali i ovog mladog i veoma ambicioznog trenera, koji se već pet sezona nalazi na kormilu naših košarkaša, što je uistinu raritet bosanskohercegovačkog sporta.

KL: Kako ocjenjujete prvi dio prvenstvene sezone ?
PANDŽA: S obzirom da smo ostvarili zacrtani cilj, naravno da sam zadovoljan ostvarenim rezultatima u prvom dijelu sezone. Istina, mogli smo imati pobjedu-dvije više, jer smo protiv Sparsa i Studenta izgubili u zadnjim sekundama. Mislim da se u okolnostima koje su nas pratile napravio ozbiljan rezultat. Kući smo savladali sve protivnike, prvi nanijeli poraz jesenjem prvaku, ekipi Zrinjskog, a od pet gostujućih utakmica dvije smo riješili u svoju korist (Vogošća i Široki Brijeg,op.a) što nam je omogućilo da budemo među vodećom četvorkom, baš onako kako smo i planirali.

KL: Roster ekipe ste sticajem okolnosti „slagali“ u hodu. Da li je to utjecalo na padove i oscilacije na pojedinim utakmicama?

PANDŽA: Nažalost, imali smo dva važna odlaska u toku prvog dijela. Napustili su nas igrači koji su bili predodređeni kao nositelji, te su njihove uloge preuzeli igrači koji su dovedeni i koji su morali biti uigravani u hodu. Pored toga imali smo nekoliko ozljeda koje su jako utjecale na trenažni proces. Često se dešavalo da na treningu nemamo dovoljan broj igrača za igru pet na pet i to nam je stvarao problem u uigravanju ekipe. Srećom, ekipa je izuzetno fizički spremna i često smo tu neuigranost kompenzirali time što smo fizički dominantniji od protivnika. Očekujem da će naša igra biti kvalitetnija u drugom dijelu sezone, a to će biti izvodljivo ukoliko nas zdravlje posluži.

pandza_izjava

KL: Koliko su utjecale ozljede igrača, posebno iskusnog Željka Palavre?

PANDŽA: Ozbiljna ozljeda Palavre,te još neke sitne ozljede ili bolesti ostalih igrača utjecale su na to da su pojedini igrači morali igrati na pozicijama koje im nisu prirodne i to se itekako osjeti na igri. Međutim, mislim da smo se i u toj improvizaciji jako dobro snalazili, te očekujem u drugom dijelu dodatno poboljšanje igre.

KL: Šta očekujete u nastavku prvenstva, koje startuje već 10.januara 2018.godine?

PANDŽA: Naravno, očekujem napredak igre, te plasman u ligu za prvaka, gdje nam je objektivno i mjesto. Vrlo važan je period od 10.januara do 10.februara kada imamo osam utakmica. Važno je da tu ostanemo zdravi, te da ostvarimo što bolje rezultate. U tom brzom rasporedu utakmica zdravlje i fizička sprema će biti jako bitan faktor.

KL: Hoće li biti promjena u igračkom kadru. Jeste li planirali angažirati neko pojačanje?

PANDŽA: Mi uvijek pratimo tržište, pogotovo pozicije na kojima smo u deficitu. Trenutno nastavljamo s igračkim kadrom koji imamo. Česte promjene kratkoročno mogu da donesu dobre stvari, ali dugoročno mislim da nisu poželjne. Ukoliko povratak trenutno povrijeđenih igrača (Željko Palavra, Eldar Merdanović, Milivoje Božović, op.a.) bude tekao po željama, nećemo mijenjati trenutni roster. Svaka nova povreda ili sporiji povratak trenutno povrijeđenih igrača tražit će od nas adekvatne reakcije. Mislim da smo to potvrdili i u nekim ranijim situacijama, a posebno u posljednja dva slučaja kada smo angažiurali Adama Mirkovića i Milivoja Božovića, koji su se pokazali kao istinska pojačanja, pogotovo Božović, koji se veoma brzo aklimatizirao i uklopio u našu sredinu i ostvario učinak koji je čak prevazišao i naša očekivanja.

KL:Kako gledate na promjene kod drugih ekipa, pogotovo Mladosti s kojom igrate u prvom kolu nastavka prvenstva u Mrkonjić Gradu?

PANDŽA: Momčadi koje imaju slabije rezultate posežu za promjenama, što je normalna i očekivana reakcija. Nije mi drago što ekipe protiv kojih otvaramo drugi dio sezone rade promjene u rosteru, jer je teško spremiti skauting za utakmicu na igrače koji su novi i nepoznati. Ipak, nadam da ćemo u svakoj novoj situaciji znati dobro reagirati.

Optimistično je završio ovaj razgovor trener „Kakanjskih kraljeva“, mladi i etablirani stručnjak Josip Pandža, kojem neosporno pripadaju velike zasluge za kontinuitet u radu i rezultatatima koje ostvaruju naši košarkaši, koji su definitivno postali najveći ljubimci kakanjske probirljive publike, što se dade zaključiti i po posjetama i prepunim tribinama na svim domaćim utakmicama.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u