KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Pandža-Cilj je plasman u Ligu za prvaka

21.10.2016. - Košarkaši Kaknja , viceprvaci naše zemlje, u novu sezonu ulaze sa izmijenjenim sastavom,ali sa istim ambicijama.Prvi cilj je plasman u Ligu za prvaka, a s obzirom na jaku konkurenciju sigurno će biti teško doći do finala

jp_predsirokiJosip Pandža

O ambicijama kluba, toku priprema, igračkom kadru, konkurenciji i očekivanjima u novoj sezoni, razgovarali smo sa trenerom Josipom Pandžom, mladim,ali već afirmiranim stručnjakom, koji je će u još jednoj sezoni predvoditi košarkaše Kaknja.

KL:Imali ste duge i seriozne pripreme.Jeste li zadovoljni obavljenim poslom?

Pandža:Pripremali smo se skoro puna dva mjeseca. Pozitivno je to što nije bilo ozljeda igrača i da smo se sigurno digli fizički i košarkaški. Odigrali smo 12 pripremnih utakmica protiv jakih protivnika i dosta smo oscilirali igrački i rezultatski i sigurno je da nismo pred prvo kolo u stanju kakvo ja očekujem od ovog tima ali vjerujem da ćemo kroz takmičarsku sezonu rasti i doći do zacrtanih ciljeva.

KL:S obzirom da u novu sezonu krećete sa izmijenjenim rosterom, je li ekipa jača ili slabija od prošlosezonske?

Pandža:Teško je uspoređivati tim sa prošlom godinom jer je ona bila briljantna i sigurno da je jako teško ponoviti takav uspjeh. Veliki problem nam stvara što smo cijelo prošlo ljeto trenirali s rosterom koji je poslije ostvario te velike rezultate,dok ove godine nismo iz razloga mog odustva zbog reprezentativnih obaveza i to je sigurnom veliki hendikep. Također, problem je što od ove ekipe svi očekuju da ponovimo veliki rezultat što može biti teret igračima. Košarkaski, ovaj sastav je u prosjeku dosta niži od prošlogodišnjeg tima i to nam stvara problem u skok igri, što se osjetilo i u prijateljskim utakmicama. Međutim, velika prednost ovih momaka je želja za radom i napretkom, dobro podnošenje teških treninga i ja vjerujem da ćemo kroz sezonu biti sve bolji i doći do zacrtanog cilja, a to je Liga za prvaka. Istina, otežavajući faktor nam je što je Liga 10 najjača u zadnjih pet sezona i format takmičenja je takav da se igra samo 18 kola.

KL: Vaše mišljenje o skraćenju Lige na 10 klubova?

Pandža:Liga 10 mi se sviđa zbog kvalitete, jer će svako kolo donijeti nekoliko derbija zbog čega bi se i košarkaška publika trebala vratiti u dvorane. Nažalost, sistem takmičenja nije dobar jer zbog malog broja utakmica ne možemo očekivati razvoj igrača, a manji broj utakmica može nekim ekipama nezasluženo donijeti viši, a nekima slabiji plasman.

KL: Koje ekipe ubrajate u kandidate za najviši plasman?

Pandža:Mislim da će čak osam ekipa konkurisati za pet pozicija koje vode u Ligu za prvaka.Među kandidatima vidim ekipu Bosne Royal, koja je angažirala dosta kvalitetnih igrača, zatim, uvijek neugodni tim Širokog Brijega, Mladosti, Slobode i Sparsa. Vjerujem da i mi imamo kvalitet da se nađemo među vodećom petorkom i da ćemo izboriti plasman u Ligu 6, što nam je prvi cilj.

KL: Šta očekujete od starta i subotnjeg gostovanja u Hadžićima?

Pandža:Ekipa Bošnjaka je prošle sezone uz nas bila najprijatnije iznenađenje prvenstva i to treba respektirati. Igraju jako brzo, opušteno sa odličnom atmosferom i kući su jako neugodni . Sigurno će biti teška utakmica, međutim ja vjerujem u svoje momke i nadam se pobjedi.

Trener košarkaša Kaknja Josip Pandža, za utakmicu u Hadžićima može računati na sve igrače,izuzev Eldara Merdanovića, čiji je nastup neizvjestan zbog viroze.

Utakmica Bošnjak-Kakanj igra se u Sportskoj dvorani u Hadžićima u subotu 22.oktobra sa početkom u 17 sati .Sudije su Haris Bijedić, Nermin Nikšić i Ernad Karović, dok je dužnost delegata/komesara povjerena Harizu Biliću iz Sarajeva.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u