KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Otvorena izložba o Vjerovjesniku Muhamedu a.s.

14.09.2016. - Muzejsku izložbu Upoznaj poslanika s.a.v.s., danas je u Omladinskom centru otvorio Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra

Organizatori i domaćini izložbe su Medžlis Islamske zajednice Kakanj i Javna ustanova Kulturno sportski centar Kakanj. Izložba je autorsko djelo docenta dr. Esmira Halilovića.

Izložba je otvorena naredna tri dana. Zbog velikog interesovanja i već najavljenih koletivnih posjeta, grupni obilazak izložbe treba najaviti 24 sata ranije.

izlozba_nermin

Otvarajući izložbu načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je izrazio nestrpljenje jer je rekao da želi što prije vidjeti izložbu, te pohvalio senzibilitet ustanova koje su ovo organizovale i čestitao autoru uz zahvalnost što je i Kakanj uvrstio u gradove koji će biti domaćini ovog projekta.

Izložbu sačinjavaju makete, edukativni banneri, virtuelno posmatranje posebnim naočalama Poslanikove džamije i pećine Hira, te video projekcije.

platno_kabaJedan od izloženih predmeta, dio platna/prekrivača sa Kabe čiji miris se osjeti bez obzira na vrijeme od dvije godine otkako je skinuto sa Kabe

Poslanik s.a.v.s. Inspiriše oko milijardu i 500 miliona ljudi, rekao je uoči otvaranja izložbe glumac Mirza Mušija, citirajući Lava Nikolajeviča Tolstoja, Bernarda Šoa i Getea. Navodeći kako su između ostaloga o Muhamedu s.a.v.s. rekli da je najveći reformator čovječanstva, da bi se Njegovim ponovnim dolaskom svi ovosvjetski problemi riješili dok se popije šoljica kafe i da Islamu ništa ne nedostaje i da niko nije kadar dalje od toga da više postigne.

izlozba_sulejman

Sulejaman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice je nadahnuto govorio o izložbi ističući da musliman Šehadetom izgovara vjerovanje u Muhameda s.a.v.s., a kada u Njega a.s. vjerujete, onda je dobro da ga što više upoznajte, rekao je glavni imam Čeliković i nastavio:”Kada nekoga upoznajemo, posebno njegova pozitivna svojstva, mi ga svaki dan sve više i više volimo. Ova izložba ima i taj cilj... Ona je potrebna svim građanima, a posebno vjernicima. Da upoznaju Poslanika s.a.v.s. jer kada saznate sve o Poslaniku, onda mislim da neće biti osobe koja u svome srcu neće naći mjesto za Njega a.s. U ovu izložbu ugrađena je vjera u Boga, znanje i ljubav prema Poslaniku s.a.v.s.”, rekao je između ostalog glavni imam Čeliković, čestitajući autoru izložbe.

izlozba_autor

Dr. Esmir Halilović, autor izložbe izrazio je zadovoljstvo što je Kakanj domaćin ovog velikog projkta: “Drago mi je što smo sa ovom izložbom došli u Kakanj, grad koji pokazuje veliko i sve veće napredovanje u svakom pogledu. To mi je drago. Takve uspjehe trebaju vidjeti i oni koji nisu naklonjeni uspjesima koje postižete u privrednom, ekonomskom i svakom drugom pogledu, pa i u kulturnom. Izložba je nastajala oko 18 mjeseci. Neki predmeti su transportovani iz Saudijske Arabije, pa čak i posebnim letovima aviona od Medine do Sarajeva. Izložba je dio jednog velikog projekta kojeg smo nazvali Muzej Allahovog Poslanika s.a.v.s., odnosno, ovo je prvi pokretni muzej o Poslaniku a.s., a inače prvi muzej o Poslaniku a.s. u Evropi”.

izlozba_aldin

Aldin Šljivo, direktor Kulturno sportskog centra, prisutnima je zaželio dobrodošlicu u gradski kutak u kojem se događaju samo pozitivne priče i izrazio zadovoljstvo što u Kaknju postoji institucija koja može ugostiti značajne sadržaje koji se organizuju u velikim gradskim centrima. Zato je rekao: “Mogu slobodno reći da je prošlo vrijeme kada su naši sugrađani odlazili u druge gradove da bi gledali bogate kulturne i edukativne sadržaje.To govori i ova izložba koja je gostovala u šest gradova BiH i Crne Gore, a do sada je vidjelo oko 30 hiljada ljudi”.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u