KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Otvoren Islamski centar u Brežanima

16.09.2017. - Reisu-l-ulema Husejn ef. Kazazović ključeve džamije primio je iz ruku brežanske djece, a onda ih predao vakifu Elvedinu Velispahiću – Fahri, koji je u ime 1373 vakifa otključao džamijska vrata

Džemat Brežani imao nešto više od 400 članova, a na njegovoj teritoriji živi oko 1700 stanovnika.Međutim na dan otvranja džamije, u subotu 16. septembra 2017. godine ovdje je bilo nekoliko desetina hiljada ljudi. Među njima visoki vjerski, politički i privredni zvaničnici. Predstavnici kakanjske pravoslavne i franjevačke zajednice. Načelnik Serkan Acar iz bratske općine Aliaga iz Republike Turske...

brezkljucReisu-l-ulema Husejn ef. Kazazović predaje ključ džamije Elvedinu Velispahiću – Fahri

-Znoj graditelja ove džamije mirišimo kao najljepši amber. Neka ova džamija bude stjecište dobrih, pravednih, marljivih i vrijednih ljudi, dobrih muslimana koji će čuvati Bosnu i bosansku tradiciju onakvu kakva je bila stoljećima, rekao je Reisu-l-ulema Husejn ef. Kazazović na kraju oficijelnog dijela svečanosti otvaranja Islamskog centra u Brežanima i ključeve džamije predao vakifu Elvedinu VelispahićuFahri, koji je otvorio vrata ove veličanstvene ljepotice, da bi u njoj bio obavljen podne namaz.

Zvaničnim otvaranjem Islamski centar u Brežanima predat je Vakufskoj direkciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Islamski centar sa džamijom u Brežanima sadrži 1043 m² zatvorenog prostora. Džamija je potkupolnog tipa. Unutrašnji prostor je 350 m². Omogućava obavljanje molitve za 600 klanjača. Imaret je 338 m², abdesthane, muška i ženska površine 53 m², mektebska učionica 40 m², komercijalni, poslovni prostor je 85 m², stan za imama ima površinu 75 m², soba za itikaf je 30 m², gasulhana 28 m² i kotlovnica sa spremištem za ogrijev 44 m².
Za izgradnju džamije i svih pratećih objekata utrošeno je milion i 300 hiljada maraka. Prvo je 2004. godine kupljeno zemljište od 1500 m² i plaćeno je 75 hiljada maraka. Zatim je plaćen i projekat u iznosu od 50 hiljada maraka. Pored vakifa u izgradnju su bili uključeni privrednici Općine Kakanj i institucije lokalne zajednice. Na spisku su ukupno 1373 vakifa. U toj brojci nalaze se i 182 vakifa koji su uplatili 1000 do 3000 maraka, 84 vakifa dalo je 3000 do 10.000 maraka, a 17 vakifa dalo je više od 10.000 maraka.

Generacija koja je udvostručila nijet

Imam u džamiji Islamskog centra u Breženima Faruk Agić, poslije riječi dobrodošlice, posebno se zahvalio i čestitao Građevinskom džematskom odboru na velikom doprinosu i organizaciji poslova tokom izgradnje i najavio obraćanje predsjednika Odbora Mehmedalije Velispahića:

bremehmedalijaMehmedalija Velispahić, predsjednik Građevinskog džematskog odbora

- Prvobitno smo imali namjeru da naša generacija kupi zemljište, a perspektivno da neka druga generacija izgradi džamiju. Međutim, vrlo brzo smo se predomislili i nismo htjeli propustiti priliku. Odlučili smo graditi džamiju. Sami smo je gradili. Na području Brežana prikupili smo nešto više od milion maraka.Davali smo doprinos i novčano i radno. Kako je ko i koliko mogao.Rođaci, komšije i prijatelji iz dijspore dali su značajan doprinos.Bili su pokretačka snaga kada smo na trenutak ostali bez finansijskih sredstava. Penzioneri su se redovno odzivali i zaslužuju svaku pohvalu.

Velispahić se zahvalio domaćim ljudima pretežno zaposlenim u Rudniku. Komšijama iz drugih džemata i komšijama druge vjerske pripadnosti, kakanjskim privrednim subjkektima i načelniku Općine Kakanj, koji je kako kaže „pritekao u pomoć kad smo se finansijski potrošili a radove trebali privesti kraju“.

Univerzitet za odgoj i duhovno uzdizanje

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković, čestitao je svim vakifima i o značaju izgradnje ovog objekta rekao:
- Ovo je još jedan biser u niski đerdana od preko 60 objekata kakanjskog Medžlisa nanizanih na ovim brdima i dolinama, koji naš prostor ukrašavaju i čine stabilnijim. Ovo nije samo džamija. Ovo je centar u kojem će ako Bog da biti središte vjerskog, obrazovnog, odgojnog, kulturnog i sveukupnog života na ovom području... Ovo nije samo džamija, ovo nije samo Centar, ovo je Univerzitet koji će nas duhovno odgajati i uzdizati, završio je svoje obraćanje glavni imam Čeliković, još jednom čestitajući vakifima i džematlija Brežana

breceliokovicSulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj

Trudimo se oko zajedništva

Velikom broju prisutnih građana obratio se i kao predstavnik drugih vjerskih zajednica, gvardijan Samostana u Kraljevoj Sutjesci, fra Željko Brkić. Pozdravljen aplauzom prisutnih, između ostaloga je rekao da ova džamija pripada svima, kao što svi ljudi pripadju Bogu i Bog pripada svim ljudima, a onda uz čestitke završio riječima:
- Ovdje na Zemlji trebamo se truditi oko zajedništva, jer kada odemo Gore, neće biti podjela, vjera i nacija, već jedan Bog, jedno nebo, jedna zajednica onih koji su Božiji. Mir i dobro, zdravi i veseli bili, rekao je na kraju gvardijan sutješki fra Brkić.

bregvardijanfra Željko Brkić, gvaradijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci

Džamija primamljiva ljudskim srcima

Načelnik Općine Kakanj je govorio o još jednom radnom, arhitektonskom i građevinskom podvigu kakanjskog naroda naglasivši da je ova džamija po mnogim obilježjima posebna, nesvakidašnja i primamljiva ljudski srcima:
- Specifična je grandiozna i neponovljiva po svojoj arhitekturi i sklopljenosti sa iskonskom ljepotom ovog kraja ali i po tome što je donijela novu duhovnu snagu, novi podstrek i novo ohrabrenje svim ljudima da se ustrajno bore sa životnim izazovima, da žive u ljubavi i međusobnom poštovanju, da čuvaju toleranciju, zajedništvo i porodične vrijednosti, da žive u skladu sa svojim duhovnim uvjerenjima te da tako spoznaju smisao svoga postojanja i steknu nagradu na budućem svijetu.

brenerminNermin Mandra, načelnik Općine Kakanj

Vakufname i ptice
- Ima jedna blagodat u ovoj dolini Trstionice o kojoj javnost još uvijek malo zna.Samo kilometar dva od ovog mjesta u močvarnom staništu Bistrik tokom cijele godine spas pronalazi veliki broj zaštićenih vrsta ptica selica koje na svom dugom putu od sjevera Evrope do Afrike baš ovdje pronalaze hranu i odmor.Tu je zabilježeno više od 280 vrsta ptica. Baš toliko je prije dvije noći ovdje podjeljeno vakufnama. Baš kao što ptice selice u ovom kraju pronalaze luku spasa tako i naši vakifi u ovoj dolini pronađoše mjesto pod nebeskim svodom na kojem su uložili dio svog imetka kako bi se pod okriljem Božije milosti izgradila džamija, ova arhitektonska ljepotica i duhovno središte vrijednog naroda. I ovu zanimljivost u svome govoru istako je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Ovdje živimo zajedno
Sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković je podsjetio da je u Kaknju prije izvjesnog vremena otvorena Bijela džamija:
- Prije nekoliko mjeseci mi smo ovdje, u Kaknju otvorili jednu lijepu, impozantnu džamiju. Bijelu džamiju. To je džamija u Kaknju 2, a za ovu bi mogli reći da je Kakanj 3. Međutim po svojoj ljepoti može ih preskočiti pa du bude Kakanj 1. Zato čestitam džematu Brežani.

breljevakovicEnes ef. Ljevaković, sarajevski muftija

Zatim je Muftija sarajevski govorio o tome šta je Bosna i Hercegovina. Između ostaloga je rekao:
- Ovdje sa nama su predstavnici drugih vjerskih zajednica, u najširem obimu ovdje zajedno živimo. To su pravoslavci i katolici, Srbi i Hrvati i na nama je da sve učinimo kako bio Bosna i Hercegovina bila lijepo i komotno mjesto za sve ljude koji ovdje žele zajedno živjeti, graditi i izgrađivati zajedničke vrijednosti.

Džamija za Sarajevo, a možda i Stambol

Reisu-l-ulema Husejn ef. Kazazović, nazvao je Brežane džematom vrijednih ljudi, naglasivši da je dobro okupilo ljude u Brežanima, i da se izgrađena džamija ne bi postidjela Sarajeva, a možda ni Stambola, nakon čega je uslijedio dugotrajan aplauz, a zatim je Reisu-l-ulema nastavio:
- Danas se zajedno radujemo ovom događaju. Sa nama su braća pravoslavci i katolici. To je naša tradicija jer ovo je Bosna i uvijek je takva bila i takva treba da ostane... Bošnjaci, dragi muslimani, nastavio je Reis, koliko budemo snažni i jaki duhovno, toliko ćemo uspjeti čuvati mir među sobom i među braćom, u našoj voljenoj zemlji Bosni i Hercegovini. Mir među ljudima čuva pravda. Tamo gdje nema pravde tuga je golema. Moramo polaziti od sebe. Oni koji znaju krenuti od sebe lahko se izmjere sa drugima. Zato je važno da naše lice i srce uvijek bude okrenuto prema bratu i sestri. Nema vam niko preči od onoga koje pored vas. On će vam prvi priskočiti u pomoć.

brereisReisu-l-ulema Husejn ef. Kazazović

Nema boljih muslimana od bosanskih

Zatim se Reisu-l-ulema Kazazović osvrnuo ne neke aktuelne ocjene o muslimanima u Bosni i Hercegovini:
- Neki nam šalju teške riječi. Bosanskohercegovačke muslimane okrivljuju za ono što među njijma nikada nije bilo. Odbacujemo to. Ne želimo nikome nikakvo zlo. Nismo to nikada činili. Želimo živjeti u miru i dostojanstveno kao narod. Odavde, sa ovoga mjesta gdje su bosanski kraljevi stolovali šaljemo poruku. Mi smo se uvijek znali brinuti o sebi. I onda kada su drugi mislili da sa nama vladaju samo im se činilo. Nisu nikada i niko nikada Bošnjacima nije mogao vladati. Čuvajte našu lijepu bosansku tradiciju. Nećete ovo nigdje vidjeti. Prošao sam svijeta. Vidio veklike gradove. One od 15 i 20 miliona ljudi. Zemlje i na Istoku i na Zapadu. Nema boljih muslimana od bosanskih muslimana. Nema... U njihovim srcima je uvijek bilo mjesta za druge... Ko vjeruje u Boga neka govori pravo ili neka šuti. Onima koji o bosanskim muslimanima govore ružno želimo kazati, govorite pravo ili šutite.

Utoku svečanosti Hidajet ef. Talić, proučio je Kur’anske ajete na početku programa.Hor imama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, Bilal Zukan i Mehmed ef. Deliću učili su ilahije. Hafiz Mustafa Jašar također je učio  Kur’anske ajete.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u