KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Otplaćuje dug podstanarima za koje nije ni znala

16.12.2015. - Povratnica Muniza Oprašić iz Višegrada od svoje minimalne penzije mora otplaćivati navodna ulaganja u kuću koju je morala napustiti 1992. godine

Husejn Mamak(Hüseyin Mamak) čovjek koji je u periodu 2012/2013. godine određeni period živio i radio u Kaknju (NTV IC) na svom facebook profilu objavljuje linkove svih medija koji objavljuju priču Agencije Anadolija o starici Munizi Oprašić. Sa  željom da ljudi koji to mogu, pomognu nani Munizi otplatiti dug po nepravednoj i nemoralnoj presudi i mi prenosimo ovu priču sa Anadolu Agency.Obajvljujemo i naslovnu fotografiju sa facebook profila gospodina Husejna Mamaka koji očigledno puno voli Kakanj.

 husejn_mamak

VIŠEGRAD (AA) - Ono čega se mjesecima pribojava desilo se prilikom posljednje isplate penzije. Starica Muniza Oprašić, prognanica, udovica, povratnica u mjesto Hanište, u višegradskoj mjesnoj zajednici Okrugla, od svoje minimalne penzije mora otplaćivati navodna ulaganja u kuću koju je morala napustiti 1992. godine, javlja Anadolu Agency.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bosna Hersek'teki savaşta terk etmek zorunda kaldığı ve yedi yıl sonra döndüğü evinde Sırpları bulan 76 yaşındaki Muniza Oprasic, evine "izinsiz" yerleştirilenlere "masraf yaptıkları" gerekçesiyle 10 bin avro ödemesinin istendiğini belirterek, "Evimi elimden almak istiyorlar ama bu izin vermeyeceğim" dedi.

Vişegrad şehrindeki mahkeme, Oprasic'in konutuyla ilgili olarak, geçen haziran ayında, eve izinsiz yerleştirilen Sırplara burada kaldıkları süre içerisinde eve yaptıkları masrafların ödenmesine ya da evin arsasından bir kısmının bu kişilere verilmesine hükmetmişti. Oprasic, mahkemenin kararı gereği 10 bin avroluk bu parayı, her ay 110 avroluk emekli maaşının yarısıyla ödemek zorunda kaldı.

Eşini sekiz yıl önce kaybeden Oprasic, emekli maaşının bir kısmının ilaçlarına, bir kısmının da kendi temel ihtiyaçlarına gittiğini dile getirerek, mahkemenin kararının ardından maaşından her ay 50 avro kesilmeye başlayınca zor günler geçirmeye başladığını ifade etti.

Oprasic, "Elimde bir tek bu ev kaldı ve onun için de ödeme yapmamı istiyorlar. Beni zor durumda bırakıp evimi elimden almak istiyorlar ama bu izin vermeyeceğim" şeklinde konuştu.
----------------------------------------------------------
muniza_oprasicMuniza Oprašić

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda pokazuje i slučaj nane Munize Oprašić iz Višegrada. Porodica Oprašić je 1992. godine u procesu etničkog čišćenja za vrijeme agresije na BiH protjerana iz višegradskog sela Okruglo. U periodu dok su bili u izbjeglištvu u Sarajevu, u kuću se bespravno uselio Mladen Jokić sa porodicom, koji je tokom boravka u devastiranoj kući samoinicijativno obnovio prozore i vrata. I dok su članovi porodice Oprašić kao izbjeglice i podstanari živjeli u Sarajevu, Jokići su upravljali njihovom imovinom.

Nakon što se nana Muniza kao povratnik vratila u svoju porodičnu kuću u Višegradu 2003. godine, Mladen Jokić je pokrenuo pravni postupak tražeći naknadu za uložena sredstva u renoviranje. Sudski postupak je svoj epilog doživio apsurdnom presudom u korist Jokića. Naime, prema odluci Osnovnog suda u Višegradu, i dopisu od 24.09.2014. godine nana Muniza morat će platiti 8.816,26 KM kao i dodatne sudske troškove i kamate koje prelaze preko 12.000 KM Mladenu Jokiću. Inače, nana Muniza živi od 320 KM penzije koja joj je ostala iza preminulog supruga, a odbijat će joj se 100 KM za izmirenje "duga" Jokiću.

Iznos duga, od penzije koja iznosi 320 KM nana Muniza za svog života vjerovatno neće moći vratiti. Za pravnu bitku nema snage, a ni novca. Od porodice Jokić koja je živjela u njenoj kući tražila je da građevinski materijal koji su ugradili i koji su, uzgred, budi rečeno, donijeli s napuštenih i porušenih bošnjačkih kuća ponesu sa sobom, ali oni na to nisu pristali. Sud je donio odluku u njihovu korist i pored činjenice kako ugradnju materijala nisu mogli pravdati niti jednim računom. Jasno je da presuda ima svoj cilj kojim se Bošnjacima povratnicima želi reći da nisu dobrodošli na svoje ognjište.

Od svoje penzije nana Muniza oko 100KM daje za različite lijekove koje koristi, a među kojima su i one za šećer. Iako veoma slaba i bolešljiva nana Muniza kaže kako će se boriti dok može. Međutim, sama protiv nepravde sistema teško da će uspjeti. Jer riječ je o sistemu koji je starici Munizi presudio krivicu, a da nikada ništa tuđe nije uzela, nasuprot onima koji su joj uzurpirali imovinu i na kraju proglašeni nevinima.

muniza_kucaKuća Munize Oprašić

Iz OSCE-a kažu kako Munizin slučaj nije jedini. Slični se javljaju širom zemlje zbog spornih odredbi nekih zakona. Žalosno je što ove sporne odredbe zakona ne utiču na političare nego na najboljniju kategoriju društva, na povratnike.I umjesto da stare dane na svom ognjištu provodi u miru i rahatluku nana Muniza sa strepnjom iščekuje dan kada će joj početi uzimati dio skromne penzije.

Anadolu Agency

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u