KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Otišli Maksimović i Negovanović-ljudske i sportske veličine

22.02.2018. - Maksa i Beli nisu više u rosteru košarkaškog kluba Kakanj. Trener Kakanjaca, Josip Pandža kaže da je jako žalostan jer je Klub izgubio dvije ljudske veličine

beliDanilo Negovanović Beli u igri polufinala KUP-a BiH - bez obzira na bol želja za igrom bila je veća

Nakon samo dva dana odmora poslije Final foura Kupa BiH, u kojem su ostvarili histirijski uspjeh, košarkaši Kaknja su od utorka u punom trenažnom pogonu. Zbog nastupa reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, uslijedila je prvenstvena pauza koja će dobro doći našim košarkašima da se rekupiraju i fizički i psihički pripreme za preostala tri susreta (Spars, Radnik i Student,op.a) u kojima im je potrebna samo jedna pobjeda da izbore mjesto među prvih pet timova koji će zajedno sa aktualnim pravkom, ekipom Igokee, igrati u Ligi za prvaka.

beli1Negovanovićev pogled iz kojeg se čita žal što ne može pomoći saigračima u igri sa Igokeom

Prvenstvena pauza je iskorištena i za revidiranje igračkog kadra. U redovima Kaknja nije više Danilo Negovanović-Beli, koji zbog teže ozljede nije igrao redovno, ali svaki sekund koji je proveo u igri, čak i uz bolve koje je trpio, davao je maksimum. Igrao je srcem ali pametno. Hrabro. Klub i Beli su se razišli sporazumno. Pored Negovanovića, otišao je i Maksa. Nebojša Maksimović je i dogovorio saradnju na 45 dana zbog nastavka studija u Beču. Evo šta o odlasku ova dva igrača kaže trener Pandža:

-Negovanović je teže povrijeđen i za njega je ova sezona završena. Rastanak je bio normalan i prijateljski. Maksimović nastavlja školovanje u Beču. Izgubili smo dvije važne košarkaške karike. Izgubili smo dvije ljudske veličine. Osim kvalitetnog košarkaškog rada ovi momci su, svojim ponašanjem davali ogromno pozitivnu energiju timu i jako, jako sam žalostan što smo ih izgubili, istakao je Josip Pandža.

beli2Beli pozdravlja publiku a publika skandira njegovo ime i u polufinalnoj i finalnoj utakmici Kupa BiH

Vjerujemo da odlazak Makse i Belog nije samo ražalostio Josipa Pandžu. Znamo da su žalosni i najvatreniji navijači. Nije svejedno ni predsjedniku Kluba Mevlidunu Delibašiću. Raspitiviali smo se i saznali da nije svejedno ni Danilu, jer se prilagodio, navikao, zavolio Klub i ljude i rastanak mu je pao teško. Na posljednjim utakmicama, dvoranom u Kaknju, skandiralo se: Beli ! Beli!, Beli! - a Danilo je uzvrćao podižući ruke uz veliki žal što ne može biti na parketu, kako bi igrom uzvraćao na simpatije publike koja ga je zavoljela kao najrođenijeg.

maksaNebojša Maksimović Maksa - za Kakanj igrao u dva finala i u Ligi za prvaka i u Finalu Kupa

O Maksi, njegovoj vedrini i optimizmu ne treba trošiti riječi. Jednom smo ga prežalili, kada ga je životni put odveo u Vogošću ali se ono pet vratio i rekao da nigdje nije tako lijepo igrati kao u Kaknju i pred kakanjskom publikom. Njegove „fore“ - varke koje je prodavao pod košem, to je neponovljivo. Samo Maksa može, poput šila, među košarkaškim gorsotasima, svojstvenim pokretima tijela, sakriti loptu, trojicu,viših i jačih, izbaciti iz igre i proturiti je kroz obruč.

maks1Uživali smo u nekim forama s loptom svojstvene samo Maksi i nikom više

Hvala Belom i Maksi. Mi imamo razloga lijepo pričati o njima. Vjerujemo da će Klub i Kakanj nositi u srcu gdje god budu bili i za koga god budu igrali. Neka Beli što prije ozdravi, a neka Maksa što prije diplomira. Svijet je mali – srešćemo se, bratski.

Mato Komšo i Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u