KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

OKC Kakanj-Neću kladionicu za prijatelja

25.01.2019. - Kroz projekat Udruženja Omladinski kulturni centar Kakanj „Neću kladionicu za prijatelja“, prošlo 600 učenika osnovnih i srednjih škola. Projekat je podržala Općina Kakanj i Vlada Zeničko dobojskog kantona

Zaustavljanje povećavanje broja kladionica i kladioničara, te ukazivanje na štetne posljedice ovisnosti od kocke u našem društvu, već treću godinu aktivna je borba Udruženja Omladinski kulturni centar iz Kaknja. Tokom 2018. godine realizirali su projekat Neću kladionicu za prijatelja. Dvije godine prije toga radili su projekte Oprez-Kladionica na putu i Oprez kladionica zabava ili bolest.

Prema podacima koji su bili dostupni ovom udruženju u Kaknju egzistiraju 42 kladionice.
- Prateći zuvanične podatke koje je OKC dobio iz Porezne Uprave FBiH u Kaknju je ustanovljen ukupan promet uplaćenih listića u 2016. od 20. 592. 459.18 KM. U 2017. godini je iznosio 20.440.268. 90 KM. To znači da je uplata za izdate listiće u 2017. godini manja za 152.190.28 KM što je mali ali značajan pomak, koji, možda, jednim dijelom jeste i rezultat djelovanja kroz naše projekte, kaže Hamid Hadžić iz OKC-a, dok se za 2018. godinu čekaju zvanični podaci.

U ZDK broj kladionca je stao na 387, pa je dobit vlasnika kladionica Kantonu 2017. godine za 12 miliona vića u odnosu na 2016. godinu.

Ranija dva projekta ovog udruženja pod nazivom „Oprez kladionica na putu“ i „Oprez-zabava ili bolest“ su bili uvertira i više analitički i istraživački kada su se djeca, učenici i mladi u pitanju. Tada su volonteri i aktivisti uveli učenike i mlade u prve faze projektnih aktivnosti udruženja a koji su se odnosili na aktueliziranje ove teme, što se pokazalo više nego potrebno i ispravno. Ovaj projekat je naišao na podršku mladih, srednjkoškolaca, građana, institucija ali i sponzora iz Kaknja.

U prošloj godini projekat „Neću kladionicu za prijatelja“ obuhvatio je osnovce i srednjoškolc, privukao pažnju javnosti tako da je kroz kakanjske osnovne i srednje škole odaslana glasna i jasna poruka o čemu naše društvo treba da vodi kontinuiranu brigu. Realizacijom projekta bilo je obuhvaćeno više od 600 učenika iz kakanjskih osnovnih i srednjih škola.

Radionice i aktivnosti kroz ovj projekat su provodili stručni kadrovi pedagoga, psihologa i geštalt psihoterapeuta.

letak

O udruženju
Udruženje građana "Omladinski Kulturni Centar Kakanj“ je vanstranačko udruženje osnovano 15.aprila 2016.godine čija je posebnost djelovati u interesu poboljšanja kvaliteta života društvene zajednice i koja teži izgradnju i jačanju civilnih incijativa i građanskog društva u lokalnoj zajednici na principu održivog razvoja, te aktivnim i odgovornim zalaganjem, u svim društvenim događajima.
Udruženje ima za cilj promociju, afirmaciju, stručno osposobljavanje djece i mladih, njihovo okupljanje te kultiviranje njihovih potencijala uz duh zajedništva koji bi eliminirao prisutnost svih predrasuda u društvu i prema tome svoju snagu usmjerio ka potpori i razvitku njihovih sposobnosti, talenata, i općenito kulture u cjelini kao bitan faktor u bh društvu.

KakanjLive/OKC

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u