KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Održan okrugli sto na temu turizma u Kaknju

22.05.2017. - U Sali Općinskog vijeća u ponedjeljak 22. maja 2017. godine je održan Okrugli sto na temu ''Pokrenimo turizma u općini Kakanj'' u organizaciji Udruženja poslodavaca Općine Kakanj. Okruglom stolu nisu prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i Turizma i Ministarstva za privredu ZDK pravdajući svoj izostanak ranije preuzetim obavezama

Nakon uvodnog pozdrava i obraćanja predsjednika Upravnog Odbora UPOK-a Mensura Muftića i sekretara Edina Bjelopoljaka uslijedilo je obraćanje v.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermina Muzura, odnosno primjera dobre prakse Turističke zajednice KS-a.

DSC08757

Nermin Muzur, v.d. predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo

-Kada je u pitanju turizam potrebna je jedna velika sistemska reorganizacija i jako dobra je stvar što se u Kaknju pa i svakoj drugoj lokalnoj zajednici pokrenula ova priča oko razvoja turizma. Mi smo ovo u Sarajevu pokrenuli prije godinu dana i nakon nekih prvih radionica već sada ulazimo u neke konkretne faze i projekte, rekao je Nermin Muzur v.d. predsjednik Turističke zajednice KS.

Podsjećamo usvajanjem novog zakona o turizmu u Kantonu Sarajevo, Vlada ovog Kantona je osnovala novu Turističku zajednicu KS i na poziciju v.d. direktora imenovala Nermina Muzura. Nova Turistička zajednica KS je krenula sa radom nekoliko dana prije nove godine, a gospodin Muzur kaže kako je cilj da se što više radi na promociji turizma Grada Sarajeva i cijelog Kantona i da se to sada radi po ugledu na svjetske standarde predstavljanja turističkih potencijala.

Okruglom stolu o turizmu u Kaknju nisu prisustvovali predstavnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma kao ni predstavnik Ministarstva za privredu ZDK, a svoj izostanak su pravdali ranije preuzetim obavezama.

Nakon obraćanja gospodina Muzura uslijedilo je obraćanje Mirze Fazlića, pomoćnika Općinskog načelnika Nermina Mandre i Aldina Šljive, direktora JU KSC Kakanj koji su govorili o tome šta je Općina Kakanj u proteklom periodu poduzela u domenu razvoja turizma.

Mirza Fazlić

Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika Nermina Mandre

-Nedolazak predstavnika Federacije BiH i ZDK nam daje odgovor na pitanje ko je najviše kriv za stanje u turizmu. Aktivnosti koje Općina Kakanj provodi u domenu turizma kod nas zavise isključivo od budžeta. Ono što mogu kazati je da je u toku izrada projekta za kanalizaciju i osvjetljenje ski staze na Ponijerima, a da će nove aktivnosti u velikoj mjeri zavisiti od novog zakona o turizmu. Lično ne mislim da je Kakanj neka turistička lokacija gdje će turisti biti pet dana. Moramo razmišljati o tome da Kakanj postane dio rute nekih gradova u okruženju Sarajeva, Travnika, recimo ukoliko turisti iz Sarajeva putuju za Travnik, treba u tu ponudu ubaciti i Kakanj i upravo tu vidim našu priliku, rekao je između ostalog u svom obraćajnu Mirza Fazlić.

005Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj

-JU KSC Kakanj je preuzela odgovornost da predstavlja turističku ponudu u Kaknju i od 2010. godine smo dobili obavezu da se brinemo o zaštiti kulturno-historijskih spomenika u Kaknju što u velikoj mjeri i činimo. U okviru ustanove na čijem sam čelu imamo niz aktivnosti koje nastoje promovisati naše turističe potencijale, a nedavno smo radili na uređenju nekropole stećaka u Nažbilju i na Ivničko-zagrađskoj gradini (Vidikovcu). Cilj nam je da u budućnosti radimo mnogo više na razvoju ski turizma, a vjerujem da Kakanj može ponuditi i mnogo više od toga, rekao je direktor JU KSC Kakanj, Aldin Šljivo.

Edin Bjelopoljak

Edin Bjelopoljak, sekretar UPOK je imao ulogu moderatora okruglog stola, a predstavio je i online platformu za ciklični turizam visitkakanj.ba

Uslijedilo je potom predstavljanje online platforme za ciklični turizam VisitKakanj.ba kroz prezentaciju Edina Bjelopoljaka. Platforma pruža svim turističkih djelatnicima da svoje proizvode i turističke ponude besplatno objave na platformi koja će biti centralna za razvoj turizma. Turisti će putem platforme moći birati šta žele jesti, gdje će biti smješteni, šta žele posjetiti za vrijeme svog boravka u Kaknju itd.

Potom je uslijedio interaktivni dio u kojem su učesnici okruglog stola zajedno sa predstavnicima UPOK-a davali interesantne prijedloge koji bi pospješili razvoj turizma na području Općine Kakanj, a na kraju su donesena i tri zaključka:

-Formiranje inicijativnog tima počevši od 01. juna 2017. godine,

-Inicijativa za formiranje zakona o turizmu ZDK i

-Izrada baze turističkih potencijala Općine Kakanj.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u