KakanjLive | Ponedjeljak, 06.07.2020. godine

Održan mevlud u Kraljevoj Sutjesci

25.08.2017. - Tradicionalnom mevludu u Kraljevoj Sutjesci prisustvovalo više hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine

Tokom mevluda naglašeno je kako se ne smije narušiti jedinstvo Bošnjaka i bošnjačke zajednice, ali je i ukazano na važnost čuvanja lijepih adeta i tradicije.
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovaj događaj decenijama već uvrštava u Takvim kao jedan od četiri najbitnije vjerske manifestacije muslimana Bosne i Hercegovine.

Pretpostavlja se da se ovaj mevlud održava onoliko koliko je stara i sama džamija koja je smještena u području zvanom Prijeko na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema narodnom predanju džamija je sagrađena 1463. godine i to za samo nekoliko dana. Na ovom mjestu u Sutješkoj kotlini sultan Mehmed Fatih je odmarao sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. Prilikom obavljanja namaza usadio je štap koji se inače postavlja prilikom obavljanja namaza na otvorenom. Tokom namaza primjetio je mrava koji se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad. Ovo je shvatio kao znak da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju što je na kraju i učinio.

Mevlud u Kraljevoj Sutjeci ima svoju društvenu dimenziju jer njega svake godine posjeti nekoliko hiljada ljudi. Želja je da vjernici uzmu pouku i ojačaju kako bi mogli i dalje kroz generacije i stoljeća nositi din i islam na ovim prostorima.

Tradicionalnom mevludu u Kraljevoj Sutjesci su prisustvovali i gosti, zamjenik reisu-l-uleme mr. Huseina ef Smajić, muftija Sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković. U ime domaćina Medžlisa Islamske zajkednice Kakanj bio je tu glavni imam mr. Sulejman ef. Čeliković. Mevludski program izveli imami medžlisa Kakanj. Džumu namaz je predvodio i hutbu održao muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u