KakanjLive | Utorak, 18.05.2021. godine

Odigran Sakati Bili sa Inišmana

20.02.2021. - Sakati Bili sa Inišmana je veselo-tragična, komično-ozbiljna predstava, trenutno jedna od najboljih pozorišnih predstava BNP-a. U Domu kulture Kakanj odigran je u petak 19.02.2021. godine

Dramski tekst Sakati Bili sa Inišmana Martina McDonagha premijerno je izveden koncem 1996. godine u Kraljevskom nacionalnom teatru u Londonu. Taj, i ranije inscenirani komad, Ljepotica Linejna, kao i oni čija su uprizorenja u londonskim teatrima uslijedila nešto kasnije (Lobanja u Konemari, Usamljeni Zapad, Poručnik sa Inišmora), mladom su dramatičaru donijeli veliku popularnost, nagrade i priznanja – on je etabliran kao pisac koji svojim originalnim, vrlo provokativnim, usuđujemo se reći „tarantinovskim stilom“, u teatar unosi novu energiju. McDonaghovo nekonvencionalno (u suštini satirično) prikazivanje života u tadašnjoj Irskoj karakterizira „fuzija“ crne komedije i drame, u kojoj („fuziji“) dominira do apsurda dovedena amoralnost likova spremih na ničim motivirane nepodopštine i nasilje svake vrste. Sve to, kao i ostala umjetnička postignuća McDonaghovih komada na planu postizanja dramske napetosti, struktuiranja dramske radnje, karaktera i dijaloga, kao i prisustvo ili potencijal komike, njegove su tekstove za reditelje i teatre činili veoma privlačnim i izazovnim.

Isto to ih takvim čini i danas, osobito ovdje, u Bosni i Hercegovini, pa i u njenom okruženju. Ono što je Irska bila prije trideset i više godina – neljubazno i nepoželjno mjesto iz kojeg se masovno odlazilo u potrazi za boljim životom – takve su u međuvremenu postale zemlje zapadnog Balkana. Zbog toga nam se komad Sakati Bili sa Inišmana čini veoma aktuelnim, a njegovo uvrštavanje u repertoar Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sasvim opravdanim. U tekstu se tematizira potraga za identitetom, ljubavlju i boljim životom, koga u domovini ni u tragovima nema, ali ga „tamo negdje“, izvan njenih granica, ima u izobilju. Evidentno je da nastojanje naslovnog lika komada da po svaku cijenu emigrira iz bijednog, nehumanog i do nepodnošljivosti okrutnog okruženja, da se dočepa Holivuda i svega što on simbolizira, korespondira sa trenutnim stanjem u našem društvu. (I ne samo našem!)

Dramski tekst Sakati Bili sa Inišmana, a, naravno, i naša predstava na idejnom planu postavljaju brojna pitanja na koja nam, dakako, ne daju direktne odgovore, nego nam ih na volšeban način, kako to samo umjetnost može, sugeriraju. Postavlja se, naprimjer, pitanje zašto su ljudi tako izopačeni? Zašto su tako zlobni i nasilni, osobito prema slabijima i nemoćnima? Zar doista nemaju nimalo srca, ni samilosti? Zanimljiv dramski obrat u tekstu i predstavi sugerira nam da je, bez obzira na uzroke, prevelika cijena „emigracije“… da se može otići bilo gdje, ali da se od sebe ne može pobjeći… da je u ljubavi spas… Iskustvo i događanja u svijetu uče nas da je to, doista, tako. (Hasan Džafić)

Martin McDonagh: SAKATI BILLY SA INIŠMANA
Režija: PREDRAG ŠTRBAC

Adaptacija: PREDRAG ŠTRBAC
Scenografija: VEDRAN HRUSTANOVIĆ
Kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ
Kompozitor: ALEK RODIĆ
Koreografija: SEMIR ŠERIĆ i SNEŽANA VIDOVIĆ
Videoart: KERIM DEMIRI
Jezička adaptacija i lektorica: MERIMA HANDANOVIĆ
Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ
Organizatorica i saradnica u poslovima izvršne produkcije: IGDA JARIĆ
Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Podjela uloga

Bili: NUSMIR MUHAREMOVIĆ
Ajlin: SABINA KULENOVIĆ
Kejt: ANĐELA ILIĆ
Džoni: MUGDIM AVDAGIĆ
Helen: TAMARA MILIČEVIĆ-STILIĆ
Bartli: ZLATAN ŠKOLJIĆ
Mama: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ
Doktor: ADIS MEHANOVIĆ
Babibobi: SINIŠA VIDOVIĆ
Eni: TAMARA MILIČEVIĆ-STILIĆ
Donal: AMAR BRKA

U videoklipovima igraju:

SNEŽANA VIDOVIĆ
SEMIR ŠERIĆ
ADEM SMAILHODŽIĆ

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u