KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Odbojkaši Kaknja ostvarili planirani cilj

11.01.2019. - Osvajanjem drugog mjesta u prvom dijelu sezone Premijer lige ,zatim Kupa Federacije i plasmanom u završnicu Kupa Bosne i Hercegovine, odbojkaši Kaknja u cijelosti ispunili zacrtani cilj i nastavak prvenstva očekuju s još većim ambicijama

AlmirAganovictrenerAlmir Aganović, trener  odbojkaša

Iza odbojkaša Kaknja je još jedna veoma uspješna sezona. Ekipa trenera Almira Aganovića prvi dio sezone završila je na drugoj poziciji sa 26 bodova, sedam manje od vodeće Mladosti , odnosno četiri više od trećeplasirane ekipe Domaljevca, koju će upravo ugostiti na ovogodišnjoj premijeri 25.januara 2019.godine za kada je zakazan nastavak prvenstva. O protekloj sezoni, igračkom kadru, afirmaciji mladih igrača, podršci Uprave i (ne)prilikama u bosanskohercegovačkoj odbojci razgovarali smo s trenerom najtrofejnijeg kakanjskog sportskog kolektiva, Almirom Aganovićem.

KL:Vaša ocjena učinka ekipe u prvom dijelu sezone?
AGANOVIĆ: Možemo biti zadovoiljni. Bez obzira na nepredviđene odlaske i dolaske igrača, plan je ispunjen i cilj ostvaren. Zabilježili smo osam pobjeda i dva gostujuća poraza ( Domaljevac 3:1 i Mladost 3:0,op.a) i sa 26 bodova zauzimamo drugo mjesto,što je po meni,ali i vodstvu kluba, zavidan uspjeh.Ako ovome dodamo i osvajanja Kupa Federacije i plasmana u završnicu Kupa BiH, mislim da su naši rezultati veoma dobri. Možda smo mogli izbjeći poraz od ekipe Domaljevca,ali bitno je da smo im umakli četiri boda i da imamo konformnu situaciju i da bez posebn og pritiska i imperativa ulazimo u nastavak prvenstva.

KL:Koliko ste zadovoljni igrom pojačanja?
AGANOVIĆ:Mi smo se oslonili na vlastiti domaći kadar i to nam je najveći dobitak jer su Fejzović,Mustafić,Šljivo i Krivokapa definitivno stasali i čine okosnicu prve postave. Naravno,uz srednjeg blokera Ružića,kojeg također možemo smatrati domaćim jer je s nama preko pet godina.Odlaskom Marka Tadića bili smo primorani angažirati jednog iskusnog igrača i rješenje smo pronašli u angažmanu Darka Filipaša, koji nas je zbog povoljnije ponude iz Slovenije napustio.Brzo smo reagirali i doveli internacionalca Nebojšu Januzovića, koji se u završnici pokazao kao pravo pojačanje. Marko Milovanović, kao i juniorski reprezentativac Edin Mehić, također su opravdali očekivanja i oni su naša svjetla budućnost, baš kao i naši poletarci,prije svega, kadetski reprezentativac Adin Fazlić, koji ima sve predispozicije da postane vrstan odbojkaš.

DetaljRadnikaDetalj sa posljednje utakmice protiv Radnika

KL:Šta očekujete u nastavku sezone?
AGANOVIĆ: Naš cilj ostaje isti. Afirmacija mladih igrača i borba za oba trofeja.Svjesni smo da je Mladost izraziti favorit i da će sigurno pokušati odbraniti duplu krunu. Na nama je da se dobro pripremimo, da modeliramo igru i budemo uz bok vodećoj Mladosti i vrebamo iz drugog plana.Već smo uveliko u trenažnom procesu, do nastavka prvenstva, koje otvaramo domaćim susretom sa ekipom Domaljevca (25.januara,op.a), planiramo najmanje dvije kontrolne utakmice i ja vjerujem da ćemo biti pravi i nastaviti s pobjedonosnom serijom.

KL: Imate li podršku i potporu Uprave kluba?
AGANOVIĆ: Vodstvo kluba,na čelu sa donedavnim predsjednikom Aldinom Šljivom, ima ogromne zasluge za renesansu kakanjske odbojke.Organizacija kluba podignuta je na veći nivo, osigurane su redovne isplate igračima , poboljšani uvjeti rada, nabavljena vrhunska oprema, čime se malo koja ekipa može pohvaliti. Saradnja na relaciji Uprava-igrači-treneri je besprijekorna i to je nešto što posebno krasi naš kolektiv, koji je nekoliko godina ranije bio u najvećoj poslijeratnoj krizi.

radost poslije pobjedeRadost odbojkaša Kaknja

KL:Možete nam nešto više reći o kvaliteti Premijer lige BiH?
AGANOVIĆ: Nakon očite stagnacije, kvalitet se znatno popravio. Pored neprikosnovene Mladosti,koja već pet godina drži dominaciju u našoj odbojci i bilježi dobre rezultate na međunarodnoj sceni, te naše ekipe, koja je doista respektabilna, evidentan napredak imaju Domaljevac i banjalučki Borac, a na putu oporavka je i brčansko Jedinstvo, što je svakako dobro za bh.odbojku.

KL:Kakva je situacija sa reprezentativnim selekcijama?
AGANOVIĆ: Napokon se krenulo s mrtve tačke. Nakon 3.5 godine, kada sam zadnji put kao kapiten predvodio našu reprezentaciju protiv Mađarske, ponovo je reaktivirana muška selekcija i prijavljena za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Nalazimo se u dosta zahtjevnoj grupi, koju predvode Austrija i Grčka, koje su objektivno jače od naše i mađarske selekcije. Premda nije bila kompletna, ženska reprezentacija je bila na domaku historijskog uspjeha, ali je nažalost poklekla u odlučujućem meču protiv Rumunije i ostala bez Evropskog prvenstva. Šteta, jer su bile tako blizu, kaže jedan od najboljih bivših bh.odbojkaša, koji već treću sezonu u ulozi glavnog trenera predvodi odbojkaše Kaknja, Almir Aganović, popularni Švabo.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u