KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Obilježen Dan sjećanje na žrtve u Poljanima

09.06.2021. - Prigodnim programom ispred spomenika u šumi Klašnica i u mektebu u Poljanima obilježen je 9. juni Dan sjećanja na žrtve zločina koji je počinjen od strane Hrvatskog vijeća obrane


U srijedu 9. juna, u vremenskom periodu od 11:30 do 13:30 u Poljanima je održan prigodan program povodom  obilježavanja 28. godišnjce od stradanja sedamorice Bošnjaka , koji su  mučeni i ubijeni u šumi Klašnica, na lokalnom putu Kraljeva Sutjeska -  Kakanj. Zločin su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i za  ovo djelo protiv  civilnog stanovništva nikada niko nije procesuiran. Ubijeni su Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović.Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj. Svi ubijeni, osim Nedžada Kadrića koji je bio pripadnik Armije R BiH, bili su civili i mještani Poljana, osim Latifa Mehmedovića iz Ričice, koji se tog dana zatekao u posjeti kod rođaka.

Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine tačno u 11:30 sati  na Spomen-obilježju "Klašnice" na dijelu puta Kraljeva Sutjeska – Poljani. Potom sus e prisutnima prigodnim govorima obratili  Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca Općine Kakanj, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević  i Ermin ef. Zahirović, u ime Medžlisa islamske zajednice Kakanj.

Cvijeće na spomen obilježje položili su  Načelnik općine Kakanj, i predstavnici: Organizacije šehida i poginulih boraca, Saveza udruženja boračkih organizacija, Organizacije ratnih vojnih invalida, Udruženja antifašista narodno-oslobodilačkog rata, Stranke demokratske akcije, te članovi porodica poginulih i građani.

Vjerski dio programa održan je u zgradi mekteba u Poljanima.

Predstavnici Općine Kakanj, Organizacije šehida i poginulih boraca i Mjesne zajednice Poljani, položili su cvijeće i na spomen obilježje, podignuto žrtvama ovog zločina, na ulazu u Mezarje u Poljanima.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u