KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

09.05.2018. - Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana u Gradskom spomen-parku položeno je cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995

Prisutnima su se obratili Ibrahim Kubura u ime Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945 .godina i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Ibrahim Kubara je podsjetio da se Širom Evrope 9. Maj obilježava na različite načine obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, a koje se naziva i Danom Evrope i dodao:

- Tog dana 1945. Godine Evropa je proglasila vojničku pobjedu nad fašizmom, ali ideološki fašizam do danas na našim prostrorima nije pobijeđen. Ovu pojavu ne smijemo zanemariti. Da je prisutan svjedoče nazivi ulica, trgova, naselja i podizanja spomenika. Podsjećanja radi, prvi oblici fašizma pojavili su se u Italiji, pod vodstvom Musolinija, još 1993. Godine, kojeg je nazivao religijom. Po Hitleru bila je to dominacija jednog naroda ili jedne rase nad drugim narodom i pod takvim motom počeo je Drugi svjetski rat...

ibrokuburaKubura je govor završio riječima:

- Nažalost fašizam se ponovio na našim prostorima i zbog toga se okupljamo na ovaj način.Pokazujmo borbu protiv takvbog zla, da se nikada i nigdje nijednom narodu ne dogodi.

Općinski načelnik Nermin Mandra je govorio o antifašizmu koji nije samo pružanje otpora i borba protiv oružane sile koja želi provesti zločinačke političke zamisli u ratnim uslovima i dodao:

- Antifašizam je proces koji mora u svakom vremenu i na svakom mjestu imati podršku snažnog fronta savjesnih i odgovornih građana koji su spremni čvrsto stati na branik ideala slobode, mira, tolerancije, solidarnosti i sloge među ljudima. Pogrešno je misliti da je antifašizam anahron, zastario i prevaziđen, te da pripada nekim davnim prošlim vremenima. Pogrešno je misliti i da je antifašizam neodvojivo vezan za određenu političku ideologiju, ili da pripada ovom ili onom političkom krugu… Antifašistički front smo svi mi, dakle ljudska bića koja se bore za ideal da čovjek čovjeku bude čovjek.

nerminmandragovoriZatim je načelnik Mandra čestitao 9. Maj, slčjedećim riječima:

- Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope posebne čestitke upućujem borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i svim članovima Udruženja antifašista i boraca NOAR-a općine Kakanj, te svim borcima iz perioda Odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Čestitku upućujem i svim građanima s porukom da nastavimo čuvati i njegovati antifašističku tradiciju koja je najsvjetliji dio naše historije. Povodom 9. maja – Dana zlatnih ljiljana čestitku upućujem dobitnicima ovih priznanja, njihovim porodicama i svim građanima koji cijene i uvažavaju doprinos dobitnika najvećih ratnih priznanja u borbi za slobodu. Porodicama poginulih dobitnika najvećih ratnih priznanja i svih poginulih boraca iskazujem poštovanje”, rekao je načelnik Mandra.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u