KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Obilježen Dan osnivanja prve kakanjske brigade

05.01.2019. - Prva formirana brigada u Kaknju je 309. bbr. Trećeg korpusa Armije Republike BiH. Dans je obilježena 26. godišnjica od njenog osnivanja

Povodom 26. godišnjice formiranja kakanjske 309. brdske brigade, Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su se ispred Sahat kule, na Trgu Kemala Bajsaka, okupili borci i starješine 309-te i na čelu sa ratnim zastavama brigade, prošli centralnim grdaskim područjem do Gradskog parka, gdje je položeno cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. Cvijeće su položili: vršioc dužnosti načelnika općine Kakanj, Aldin Šljivo, prvi komandant 309. bbr. Džemal Hadžić, Grupa starješina i boraca 309. bbr., predstavnici Organizacije šehida i poginulih boraca, Organizacije ratnih vojnih invalida Kakanj ’92, Saveza udruženja boračkih organizacija, predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Općinske organizacije SDA Kakanj.

SAM_1737Munir Karahodžić

Prisutnima u Gradskom spomen-parku obratili su se prvi komandant 309. brdske brigade Džemal Hadžić, komandant jednog od bataljona 309. bbr. Munir Karahodžić i vršioc dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.

- Ova brigada bila je glavno jezgro i rasadnik iskusnih boraca i starješina iz kojeg će se kasnije formirati i druge naše proslavljene jedinice... Sa ponosom možemo reći da smo dali nemjerljiv doprinos odbrani i oslobađanju srca Bosne i Hercegovine...Istinski smo se borili za cjelovitu BiH i sve njene narode. Naša borba se nije zasnivala na idelogijama o istrebljenju drugih naroda. Bila je to pravedna borba u kojoj smo poštovali civilizacijske vrijednosti, sve konvencije o pravima i načinima ratovanja kao i sve povelje Ujedinjenih nacija. Zato nas ovo sveto mjesto opominje da da trebamo ispuniti želje i snove poginulih boraca. Njihovi snovi su bili i naši snovi i trebamo ih dosanjati i slijediti. Zatao apelujem na sve ljude u vlasti na sve naše privrednike da se riješe sva neriješena pitanja vezana za borce, posebno nezaposlene, rekao je Munir Karahodžić, komandant bataljona u 309. Brdskoj brigadi.

SAM_1749Džemal Hadžić

Prvi komandant 309. bbr. i inicijator njenog formiranja Džemal Hadžić, obraćajući se prisutnima, govorio je o sudskom postupku koji se vodi protiv šest boraca ističući da je to postupak kojim se pokušavaju izjednačiti agresor i žrtve agresije na BiH, ali je istakao i kritički odnos prema medijima iz Kaknja koji za godinu dana nisu nijednom imali novinara ili snimatelja u sudnici, kako bi stanovništvu Kaknja prenijeli činjenice o ovom postupku:

- Ovo je vrijeme u kojem borci naše brigade odgovaraju za herojske podvige i jedan herojski podvig koji se pokušava smjestiti u zločinačke poduhvate. Ja poručujem da to neće proći. Sa akcijom i djejstvom za koje se optužujemo spasili smo toliko života, ne samo života Bošnjaka, nego i života, pripadnika drugih naroda. To je jedan od razloga što mi ovdje stojimo ponosni, stasiti i spremni da ako bude trebalo opet ćemo ponoviti isto. Mi smo naišli na podršku općinskog načelnika, naišli smo na podršku boračkih organizacija, ali nema nikakve podrške stanovništva. Zašto nema? Nisu upoznati sa dešavanjima. Mnogi neznaju da smo mi već godinu dana svakog četvrtka u Sudu BiH. Mnogi pitaju - šta ima na suđenju? Svakome pojedinačno treba objašnjavati. Znate zbog čega? Imamo i Radio imamo i Televiziju a za godinu dana nijednog novinara i nijednog snimatelja za godinu dana nismo vidjeli u Sudu i da bi informisali građanstvo. Zato je normalno da izostaje podrška stanovništva. Molim sve da u cilju naše psihološke stabilnosti da se više angažiramo i da malo više razgovaramo. Da se maolo više okrenemo ovom, problemo, jer on neće biti jedini, budite u to ubjeđeni, rekao je, između ostaloga, komandant Džemal Hadžić.

SAM_1755Aldin Šljivo

Vršioc dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo je rekao da je teško bilo šta poslije komandanta Džemala reći, jer je komandant govorio vojnički iskreno i probudio saosjećanja i emocije kod svih prisutnih.

- Borci 309. brdske brigade pokazali su herojstvo na brojnim ratištima. Kakanjska 309. brdska brigada u srcima kakanjskih patriota zauzima posebno mjesto. Naša patriotska dužnost je da priču o ovoj herojskoj brigadi sačuvamo od zaborava i da istinu o njenoj ulozi u odbrani prenosimo novim generacijama. O svemu se može i treba dogovarati i razgovarati i uvijek treba njegovati mir i dijalog, ali nema pogodbe kada je u pitanju sloboda i opstanak našeg naroda i naše države Bosne i Hercegovine. To je tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. koja se mora čuvati. Komandantu, svim starješinama i svim borcima 309. brdske brigade Kakanj kao i njihovim porodicama čestitam Dan Brigade”, rekao je Šljivo.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u