KakanjLive | Ponedjeljak, 06.07.2020. godine

Najveći broj pacijenata očekujemo do kraja aprila

09.04.2020. - Najbitnije je da pripremimo krevete u izolatoriju, da damo vremena da stignu medicinska oprema i nekoliko respiratora, rekao je Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona

adnanjupicvelika

D. Pašalić / Avaz.ba FOTO: D. PAŠALIĆ

- Najbitnije je da pripremimo krevete u izolatoriju, da damo vremena da stignu medicinska oprema i nekoliko respiratora. Onda smo završili svoj posao i ide samo liječenje - kazao je doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u razgovoru za “Avaz”.
Prema njegovim riječima, u narednom periodu bit će rast broja pacijenata. Međutim, ministar je optimista i smatra da neće ići tom brzinom, da će nedostajati opreme i prostornih kapaciteta.

Smanjili brzinu širenja

- Vrhunac u broju pacijenata očekujemo do kraja aprila, nakon čega će trebati ići prema relaksaciji mjera. Međutim, to ne znači da neke mjere neće i ranije oslabiti ili, ako bude nediscipline, pooštravati - kaže Jupić.

Njihov zadatak, dodaje, bio je da smanje brzinu širenja i pripreme kapacitete za smještaj pacijenata.
- Mi smo to uradili i obavili smo svoj dio posla. Sada idemo s liječenjem, idemo dalje. Ljudi dobivaju infarkte, druge bolesti, povređuju se, moramo i njima pomagati - govori Jupić.

Odgovarajući na naš upit koju bi prvu mjeru građani mogli očekivati, ministar podvlači da svaka treba biti u pokretanju privrede.
- Dakle, da se mogu neke službe staviti u funkciju, koje mogu ispoštovati higijensko-epidemiološke mjere - kaže ministar.

Mora stajati struka

Pratimo šta se dešava u Njemačkoj i Austriji, samo što mi to moramo prilagođavati našoj higijensko-epidemiološkoj situaciji i spremnosti zdravstvenog sektora. Zasad smo odlični i ako se tako nastavi treba početi razmišljati o labavljenju mjera - smatra Jupić.

Podvlači da se, ipak, ne smije ići prebrzo te da iza svega toga mora stajati struka.
- Svaki pogrešan korak može ugroziti dosadašnje rezultate. Kao zdravstvena struka i Kantonalni krizni štab ići ćemo prema našem i Federalnom štabu sa svojim razmišljanjima i mogućim rješenjima - zaključuje Jupić.

D. Pašalić / Avaz.ba

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u