KakanjLive | Utorak, 24.11.2020. godine

Najbogatiji Bošnjak je poreski šampion Turske

04.11.2018. - Milijarder, poduzetnik i filantrop Şarik Tara, koji je umro krajem juna ove godine, uplatio je prošle godine u turski budžet najviše novca od poreza, pa ga je turska Uprava za prihode u petak proglasila “poreskim šampionom” ove zemlje

sarikvelika

 03/11/2018 Biznis Info

Tara, koji je glavni dioničar ENKA-e, jedne od najvećih turskih građevinskih i energetskih kompanija, platio je prošle godine 53,58 miliona turskih lira (9,83 miliona dolara) na ime poreza. Istu titulu osvojio je i 3 godine ranije, 2014.

Treći na listi je Rahmi Koc iz Koc Holdinga a ime drugog najvećeg poreznog platiše nije objavljeno. Kada je u pitanju korporativna lista, nju predvodi Centralna banka Turske sa iznosom od oko 3,90 milijardi turskih lira.

Podsjetimo, Şarik Tara rođen je u Skoplju, u porodici porijeklom iz Pljevalja. Prema dostupnim podacima, on je potomak Isa-bega Ishakovića, osnivača Sarajeva i Novog Pazara a sa porodicom je 1944. godine odselio u Tursku.

Zajedno sa zetom 1957. godine osnovao je građevinsku kompaniju ENKA koja je izrasla u jednu od najvećih kompanija u Turskoj.

Sa 2,5 milijardi dolara Tara se ove godine našao na sedmom mjestu Forbesove liste “100 najbogatijih ljudi u Turskoj”.

Mediji u regionu Taru su posljednjih godina nazivali i „najbogatijim Bošnjakom na svijetu“ a bh. javnosti postao je poznat 1998. godine po prijedlogu kreditnog zaduženja za gradnju kompletne trase koridora Vc, dogovoru koji nije realizovan.

Biznis Info

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u