KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Na vrhovima Prenja u Omladinskom centru

23.03.2016. - U četvrtak, 24.marta 2016.godine, u Omladinskom centru Kakanj, sa početkom u 17, 30 sati, bit će upriličena promocija knjige “Na visovima Prenja” autora Kenana Husremovića

autor_prenj

Uz autora, knjigu će predstaviti recenzent Edin Durmo, te urednik Braco Babić. Organizator promocije je Planinarsko društvo “Bobovac” Kakanj.

- Ovo je knjiga koja se radila gotovo pet godina o našoj kultnoj planini Prenj, najvećoj bh. planini. Ovo je na neki način i lična karta Prenja i mnogi mladi naraštaji moći će da nauče sve o toj planini, kazao nam je Husremović. Vlastiti doživljaj Prenja, autor je pretočio u sedam priča i to ne o osvajanju vrhova, nego o izvornom planinarstvu.

Brat orlu i prijatelj košuti

Ramo Kolar, pisac i novinar, drugi recenzent knjige, napisao je da je to "izazov da se sutra postane brat orlu, prijatelj košuti, drug vjetru, domaćin sunčevoj pržini, odan vječnoj, a iznova novoj priči. O tome kako čovjek vazda ide u njedra prirodi, a ona mu uzvraća ljubav tek ako je pomiluje, zagrli, zaštiti, pohvali, uzvisi. I o tome, pričaju ovi zapisi-budilice opominjući da budemo vjerni zemlji i Zemlji, koja je naša mati, a mi njeni sinovi i da je lijepu, nasmijanu i oplemenjenu ostavimo našoj djeci, onako isto kao što smo je posudili od naših predaka...".

Topografska karata sastavni dio knjige

U knjizi su objedinjeni dnevnički zapisi autora sa njegovih planinarskih tura po Prenju. Posebnu vrijednost imaju mnogobrojne panoramske fotografije i topografska karta na kojoj su ucrtani planinarski putevi, te lovačke i pastirske staze kojima je autor prošao za vrijeme svog boravka na Prenju. Topografske karte koje je radio Braco Babić i predstavljaju veliko pomagalo drugim planinarima, nezaobilazno štivo svih planinara koji se žele ozbiljno posvetiti Prenju.

Kenan Husremović rođen je 1955. godine, a planinarstvom se bavi posljednje dvije decenije. Putopisne reportaže sa planinarskih tura objavljivao je u Oslobođenju. Izlazak knjige je na neki način kruna njegovog planinarskog djelovanja.

Tehničke karakteristike i cijena

Knjiga „Na visovima Prenja“ je štampana u coloru na kunstdruck bijelom papiru 135 g i sadrži 158 stranica na kojima su prikazane mnoge fotografije od kojih posebno mjesto zauzima 30 panoramskih fotosa i topografska karta Prenja.

Format knjige: širina 29,7 cm x visina 19,8 cm; Korice: tvrdi uvez i šivano. Tiraž: 1000 primjeraka. Cijena knjige je 40 KM. Na promociji u Kaknju cijena knjige će biti 35 KM.
Pozivamo građane Kaknja da prisustvuju promociji.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u