KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

Na Mostar Film Festu prva nagrada našem Amaru Spahiću

27.11.2016. - Amar Spahić, Kakanjac i student režije na sarajevskoj Akademiji scenckih umjetnosti osvojio prvu nagradu za film Čovjek čelične volje, u kategoriji studentskog filma, a na Mostar Film Festu

amarspahicAmar Spahić, Kakanjac koji je srednjoškolskim i studentskim životom vezan za Sarajevo/Foto: Zenica OnLine

U okviru Mostar Film Festa koji je otvoren 25. ovog mjeseca, održan je poseban takmičarski program !hej Studenti studentima, u okviru kojeg su prikazani filmovi studenata režije sa akademija scenskih umjetnosti iz regije: Cvijeće, Grad, Svetski rekorderi, Čovjek u crnom odijelu, Na sunčanoj strani, Čovjek čelične volje, Srećko i Čovjek koji je pojeo sam sebe.

U konkurenciji od osam radova u programu ‘!hej,studenti studentima’, ‘Čovjek čelične volje’, Kakanjca i mladog bh. redatelja Amara Spahića, s Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, proglašen je najboljim filmom u studentskoj kategoriji.Ovaj kratki dokumentarni film je priča o Nadiru Hajri, mladiću koji boluje od cerebralne paralize i želi postati bodybuilder sa profi licencom. Nadir je inače završio pravni fakultet.

Treba reći da ovo nije jedina nagrada za Spahićev film. Žiri 10. Kragujevačkog festivala angažovanog, antiratnog i akademskog filma koji je održan od 25. do 29. oktobra nagradio je film „Čovjek čelične volje“ trećom nagradom. Riječ je o filmu u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Film je nastao u saradnji sa Spahićevim kolegom Alenom Alilovićem koji je direktor fotografije.Prikazan je i na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, te na Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ u Novom Sadu.

Prema izjavi autora filma, Amara Spahića a koju je dao za Klix povodom prikazaivanja na Sarajevo film fetivalu, ova dokumentarna priča je nastala uz pomoć Nadirove porodice:

- Nadirova porodica i on su nam izašli u susret u toku snimanja i zapravo smo od samog početka željeli da to bude jedna pozitivna priča, a ne neka teška, tužna priča zbog koje će se ljudi sažaliti. Nadir uopšte nije taj tip, to nije njegova priča, on je borac, kao što i sam kaže, izdržat će do kraja i nadamo se da će jednog dana dobiti tu profesionalnu licencu.

„Čovjek čelične volje“
Režija: Amar Spahić
Uloge: Nadir Hajro, Enisa Hajro, Admir Hajro, Danijel Bunjevac
Scenarij: Amar Spahić, Alen Alilović
Direktor fotografije: Alen Alilović
Montaža: Saša Peševski
Muzika: Soundkrampf
Zvuk: Danilo Crnogorac i Nirvan Imamović
Produkcija: Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo.

Više o filmu i njegovom nastanku pročitajte na: Klix.ba

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u