KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Na krilima sjajnog Muse do nove pobjede

26.05.2016. - Nakon uvjerljivih pobjeda protiv Čelika i Egipta, kadetska reprezentacija bila je uspješnija i od selekcije Turske i slavila sa četiri poena razlike(88:84), zahvaljujući fenomenalnom Džananu Musi koji je postigao čak 38 poena

Izabranici Josipa Pandže sjajno su otvorili utakmicu i poenima Mirkovića,Kočića,Čerkezovića i Muse poveli sa 8:0 i najavili još jednu košarkašku rapsodiju. Polovinom prve četvrtine imali su duplo vodstvo (14:7),ali su naglo pali i serijom 14:1 gosti u posljednjoj minuti stižu do prvog izjednačenja(16:16).Sa 4 poena Lazara Mutića naši reprezentativci ponovo stižu do prednosti,ali sa zvukom sirene Onuralp Bitima smanjio rezultat na 20:19.

Bitim je sa dva postignuta poena otvorio drugi četvrtinu i po prvi put doveo svoju ekipu u vodstvo. Tada na scenu stupa fenomenalni Džanan Musa. Tri puta je pogodio za tri poena i sa ukupno 13 postignuitih u ovoj četvrtini našu reprezentaciju na odmor odveo sa devet poena prednosti(47:38) Ovacije sa tribina dobio je i Semir Karić koji je izvrsnim polaganjem izmamio aplauze objektivne kakanjske publike kojia mu je oprostila prethodno dvije izgubljene lopte.

I u trećoj četvrtini Musa je dva puta pogodio za tri poena i održavao stečenu prednost, ali su gosti uspjeli preko razigranih Senela i Bitima postići više koševa i u zadnju dionicu ući sa samo tri poena minusa (60:57), što je bio nagovještaj burne završnice.

Posljednja četvrtina donijela je dosta uzbuđenja ,posebno posljednje dvije minute. Kada je u 38.minuti Džanan Musa svojom šestom tricom odveo našu reprezentaciju na plus devet,a odmah zatim Čerkezović na 11 poena razlike(82:71), malo ko je mogao predpostaviti da će u posljednje dvije minute Turci stići na samo 3 poena razlike(85:82).Pad koncentracije naših reprezentativaca koštao ih je nekoliko koševa koje su gosti uspjeli postići i sa njima stizali prednost bh. reprezentativaca.Ipak, sve dvojbe oko pobjednika rješava razigrani Musa sedam sekundi prije kraja i postavlja konačan rezultat 88:84.
Utakmica je bila izuzetno borbena,zanimljiva i sa dramatičnim završetkom.Međutim,vidi se da su obe reprezentacije u prvoj fazi priprema i da fizički nisu na razini na kojoj trebaju biti.Posljedice ozljeda kod Čampare i Čerkezovića ,koji su ekstremno važni za našu ekipu itekako se osjećaju.Ipak,poražena je favorizirana Turska, jedan od najvećih favorita za osvajanje medalje na Svjetskom prvenstvu i selektor Pandža može biti zadovoljan.Nakon desetodnevnih priprema u Kaknju, gdje su po riječima stručnog štaba imali optimalne uvjete, sve to dobro izgleda , naravno, da se može još mnogo učiniti i da će naša reprezentacija biti u svom elementu na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

BiH-TURSKA 88:84

(20:19,27:19,13:19, 28:27)

Dvorana KSC u Kaknju.Gledatelja 1100. Suci: Ademir Zurapović(Tuzla), Ernad Karović (Zenica) i Tarik Nikšić (Sarajevo). Delegat:Samir Lušija (Kakanj).

BiH: Karić 2,Alikadić, Mutić 6, Vlačić 4, Barukčija 2,Kočić 10, Bu rko,Čerkezović 7, Čampara 14,Musa 38,Bačvić, Mirković 2, Cvitanović,Radosavljević,Milinović 2,Janković 1.Selektor:Josip Pandža.

TURSKA: Akyuz 6, Sipahi 3, Senel 16, Tursen, Asfar, Sayubir, Bitim 15,Atar 10,Kumaz 8, Mustafa Muhaymin 7, Duran 17,Apaydin, Hazer, Ayga 2.Selektor:Fatih Elbas.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u