KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Mladi košarkaši hoće mir kao prije osvajanja Evrope

18.05.2016. - Od večerašnjeg treninga reprezentativci i stručni štab traže razumjevanje javnosti i novinara, te žele mir i anonimnost kakvu su imali prije osvajanja Evropskog prvenstva

dzanan_musaDžanan Musa - Od večeras potpuno zatvoreni treninzi jer želimo mir, apsolutni mir !

Očekivali smo da će danas poslije sarajevske Press konferencije o pripremama košarkaške reprezentacije U-17 za Svjetsko prvenstvo u Španiji, u narednim danima biti prostora za snimanje i razgovore sa mladim reprezentativcima. Međutim, naišli smo na jedan trening koji nije zadovoljio selektora Josipa Pandžu. Uglavnom, tokom rezimea urađenog poslije današnjeg poslijepodnevnog treninga, u stručnom štabu reprezentacije nije bilo mjesta zadovoljstvu. Razlozi za loš trening traže se u današnjim obavezama koje su poremetile mir i svakodnevne navike od početka priprema, koje treba da se svode, na dnevne odmore i trenažni proces. Tu su još pritisak i očekivanja javnosti nakon medijskih objava o pripremama i reprezentativcima. O čemu se radi, pojasnio je kapiten reprezentacije U-17 Džanan Musa.

Kapiten traži mir kakav su imali prije Evropskog prvenstva

- Nije korektno prema nama i prema javnosti, da očekujemo nešto od Svjetskog prvenstva jer nemamo apsolutni, svoj, mir. Danas smo imali press konferenciju u Sarajevu, puno kontakata, došli smo ovdje i napravili jedan katastrofalan trening. Mi želimo uspjeh. Nama treba mir ako želimo napraviti uspjeh i na Svjetskom prvenstvu. To nije mala stvar i sa učešćem na Svjetskom prvenstvu ne treba da se igramo. Ono što smo danas odradili na treningu pokazuje da nismo zaslužili biti ni među Top 10. Jako sam razočaran treningom i nadam se da će se ovakvi treninzi svesti na minimum ili da ih više tako loših neće biti nikako.

Da li to znači da su od ovog trenutka vaši treninzi potpuno zatvorenog tipa?

- Od ovog treninga ni ja kao kapiten, ni moji momci nećemo davati izjave. Mislim da će tako uraditi i selektor. Kao što smo prije Evropskog prvenstva bili anonimusi tako nas i sada treba pustiti. Poslije su nas svi vukli za rukav. Mislim da trebamo biti isto što smo bili i prije Evropskog prvenstva ako želimo ponovo 50 hiljada ljudi u Sarajevu, završio je kapiten Musa.

Zlatni momci će napraviti najviše što budu mogli

Stekli smo utisak da su naši zlatni kadeti zaista opterećeni očekivanjima javnosti, očekivanjima zvaničnika, navijača, sponzora i da im je to teško nositi na plećima. Oni žele samo trenirati. Sve ostalo je dodatno opterećenje. Večeras smo napravili fotografije za galeriju i htjeli smo to pokazati ljubiteljima košarke. Odustali smo. Obajvit ćemo nekom drugom prilikom. Sada samo fotografija, kapitena, Džanana Muse, momka koji zajedno sa svojim saigračima želi da se ponovi bajka ispred Vječne vatre u Sarajevu. Ako rasteretimo ove momke velikih očekivanja, oni će napraviti najviše što budu mogli. 

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u