KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Mirza Demir - trener Hrvatske odbojkaške reperezentacije

07.03.2016. - Naš sugrađanin, profesor tjelesnog odgoja Mirza Demir postao je kondicioni trener reprezentacije Hrvatske u odbojci

mirza_demirMirza Demir (drugi s lijeva na desno) prilikom promocije  svoje prve knjige Kondicioni trening, čiji izdavač je naš portal

Prihvatanje ponude da obavlja ovaj posao, za mnoge je iznenađenje, međutim, to bi trebalo doživjeti kao normalan sljed događaja u njegovoj stručnoj karijeri. Igor Šimunčić, jedan od najboljih odbojkaša Hrvatske, sa 128 reprezentatvnih nastupa, kao selektor ove momčadi izabrao je Mirzu Demira za reprezentativnog kondicionog trenera. Mirza je do sada radio kao kondicioni trener u odbojci. Ovu je dužnost obavljao u Odbojkaškom klubu Kakanj, kada je ova ekipa bila  neprikosnovena na našim prostorima i igrala u Evropi. Zatim u kadetskoj reperezentaciji BiH. Ovaj posao obavljao je i u FK Rudar Kakanj i u Rukometnom klubu Kakanj. Mnogo je individualnih trenažnih ciklusa odradio sa poznatim i uspješnim sportistima i sve to je odlučujuće uticalo na odluku selektora reprezentativne odbojkaške vrste Republike Hrvatske.

KL:Zašto se selektor Šimunčić opredijelio za tebe?
DEMIR: Rekao mi je da je pratio moj dosadašnji rad, postignute rezultate i da je imao par dobrih preporuka za mene.
KL: Da li je to na neki mandat i na koji period?
DEMIR: Selektor Šimunčić je dobio novi mandat na četiri godine tako da je u planu da i ja budem tu dok je on selektor, a za dalje se nikad ne zna.
KL:Kako ćeš uskladiti obaveze koje ovdje imaš?
DEMIR: Trenutno sam angažovan kao kondicioni trener OK Kakanj i nekoliko sportista iz raznih sportova, zatim kao fudbalski sudija i u školi sporta Šampion. U školi sam radio do prošle godine sa prekidima. Međutim, ovakva prilika se ne pruža svaki dan, možda jednom ili nijednom u životu.
KL: Šta su ti ponudili kao uvjete?
DEMIR:Sa ponuđenim uvjetima sam jako zadovoljan, a sama činjenica da postanem dio 15. reprezentacije u Evropi predstavlja posebnu draž i veliki motiv kako za sticanje iskustva tako i za usavršavanje, posebno transformacionih procesa u kondicionom treningu.
KL: Gdje ćeš raditi prve treninge, na kojim pripremama?
DEMIR: Pripreme će početi početkom avgusta. Trajat će 6-7 sedmica u Sloveniji u Mariboru. Zatim slijede dva kvalifikaciona turnira za Evropsko prvenstvo u Slovačkoj i Hrvatskoj.
KL: Šta Hrvatska očekuje od takmičenja?
DEMIR: Glavni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo.

Mirza Demir je inače i autor stručne knjige ''Kondicioni trening - pojam, struktura, planiranje, programiranje'', a iza njega je nekoliko međunarodnih naučnih skupova na kojima je prezentirao svoje radove. Samo u Zagrebu u posljednje četiri godine Mirza je na poziv organizatora Međunarodne konferencije “Kondicijska priprema sportaša”, predstavio autorske radove na teme: Programiranje kondicijskih priprema u odbojci (2013), Kondicioni trening nogometnih sudaca (2014), Polimetrija u metodici kondicionog treninga za timske dvoranske sportove (2015) i Utjecaj pripremnog perioda na postizanje i održavanje sportske forme kod nogometaša u drugom dijelu takmičarske sezone (2016).

Na prošli mjesec (26.-28.) održanoj Međunarodnoj konferenciji Kondicijska priprema sportaša na Kineziološkom faklutetu u Zagrebu istaknuti svjetski kondijcijski stručnjaci predstavili su najnovije spoznaje, dokaze i praktična saznanja iz vlastitog iskustva. Predavanja, različite debate te radionice, uz svjetske trenerske zvijezde, vodili su najistaknutiji stručnjci iz Hrvatske i regije.Među njima i naš Mirza Demir. Dakle, samo za manje upućene, izbor za kondicionog trenera reprezentacije Hrvatske u odbojci jest iznenađenje.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u