KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Mirsad Bajtarević plakatirao kandidaturu za izbore u MZ

29.06.2017. - Plakatiranje kandidata za izbore u mjesnoj zajednici na području Općine Kakanj nikada ranije nije zabilježeno. Pomalo neobično, pomalo i smiješno ali i simpatično, uradio je to Mirsad Bajtarević, kandidat za Savjet u Mjesnoj zajednici Kakanj 2

04

Nedavno smo razgovarali sa Mirsadom Bajtarevićem, novinarom Radija Bosne i Hercegovine, a imali smo cilj predstaviti jedan kuriozitet vezan za Mirsadov profesionalni novinarski rad. Riječ je o 17 međunarodnih i domaćih novinarskih nagrada što je zaista rijetkost i predstavlja jedinstven uspjeh u našem novinarstvu. Međutim naš sagovornik je ciljano i sasvim pragmatično rekao da je u ovom trenutku puno važnije od svake nagrade, da od svojih komšija, prijatelja, sugrađana bude zapažen na izborima za savjete mjesnih zajednica jer bi mu velika podrška, bila najdraža i najveća životna nagrada. 

Tako ovaj razgovor ode u drugom pravcu. Mirsad je i predsjednik udruženja „Bazen Benat“, a mnogi će se sjetiti kakva je i kolika deponija smeća bila na mjestu danas ozelenjenog i raznim zabavnim i sportskim rekvizitima uređenog prostora Benat.

Autor je himne FK „Rudar“, demobilisani borac Armije R BiH, aktuelni član savjeta MZ Kakanj 2, jedan je od kandidata za predsjednika MZ Kakanj 2 na predstojećim izborima koji se održavaju u nedjelju 02. jula 2017.

Danas smo bili iznenađeni i pomalo zbunjeni plakatima sa portretom Mirsada Bajtarevića, kao da su parlamentarni državni, a ne izbori za savjet mjesne zajednice.

03

KL: Zašto ste se odlučili kandidovati za predsjednika Savjeta MZ Kakanj 2?
Bajtarević: Zahvaljujem se mojim prijateljima iz udruženja „Bazen Benat“ koji su me kandidovali, a ja sam to prihvatio. U proteklih osam godina bio sam član Savjeta MZ Kakanj 2, a ove godine sam odlučio, ne samo ja već moji prijatelji i komšije da se na ovim izborima ozbiljnije pripremim kako bi kao predsjednik Savjeta mogao da doprinesem nastavku razvoja MZ Kakanj 2 u svim segmentima.

KL: Vi ste predsjednik udruženja građana „Bazen Benat“ koje uspješno djeluje već četiri godine?
Bajtarević: Da! Na prostoru Mjesne zajednice Kakanj 2 nastao je Kakanj otvaranjem rudnika 1900. godine. Dio razvoja bila je i akumulacija koja je koristila Staroj separaciiji izgađena pedesetih godina prošlog stoljeća. Na toj akumulaciji sam naučiio plivati, kao i moji briojni prijatelji koji više nisu među živima, pošto su kao šehidi dali svoj života BiH, Kakanj, ali i za svoju ulicu „Omera Maslića“ poznatiju kao „Parmak mahala“, pa smo tako okupljeni u udruženju odlučili da ponovo revitaliziramo ovaj prostor u znak sjećanja na sve te dobre ljude. U tome smo imali podršku od općine do privrednih subjekata, a što se tiče MZ Kakanj 2 to je uglavnom bila verbalna podrška.

KL: Na ovom lokalitetu na ulazu u ulicu „Omera Maslića" sada je uređen prostor, sa klupama, ljuljaškama i klackalicama... Šta ste još uradili?
Bajtarević: Kao prvo do sada smo uspjeli na bazenu naučiti plivanju desetine djece, a znamo koliko je važno znati plivati i koliko je to zdrav sport. Također smo napravili teren za basket i odbojku na pijesku, a ispod starog željeznog mosta, zahvaljujući Općinskim projektima uredili smo i izvor vodu, koja je zdrava za piće. Poslali smo vodu na ponovnu analizu da se potvrde raniji nalazi, te očekujemo rezulte ovih dana. Izvor je bitan jer voda je izvor života, a već koliko sutra pitke vode iz Vodokoma može nedostajati , tako da je jako važno imati alternativnu mogućnost za opskrbu pitkom vodom, a da se ne mora trošiti novac u prodavnicama na neke flaširane vode. Bitno je samo ne biti lijen i doći na izvor i natočiti sebi vode. Inače ove godine nastavljamo s uređenjem okoline izvora, te smo s tim u vezi aplicirali i prema ekološkim fondovima resornog kantonalnog ministarstva.

02

KL: Šta vas je u biti ponukalo da kao uspješan novinar državnog medija sa 17 novinarskih nagrada fokusirate svoju pažnju na MZ Kakanj 2 i kandidujete se za predsjednika Savjeta?
Bajtarević: Kao predsjednik Udruženja građana „Bazen Benet“ spoznao sam da se mnogo toga može uraditi ukoliko postoji volja i ukoliko ste okruženi vrijednim ljudima predanim projektu. MZ Kakanj 2 zaslužuje više od do sada urađenog, ne samo što je tu nastao Kakanj, već što zajednica broji više od 2000 ljudi. Zahvaljući Trgošpedovom centru, Maksi marketu, pakari Delibašić, Tvornici cementa Kakanj, te općinskim aktivnostima, urađeno je u proteklom periodu mnogo. Tu je i toplifikacija, a sada postoji i uređen kanalizacioni sistem, pa više otpadne vode ne završavaju u našoj lijepoj rijeci Zgošći... Još se toga treba uraditi, kao recimo zamjena elektro stubova, uređenje pjedinih ulica... Ne treba zaboraviti da se na prostoru ove MZ nalazi i Pitka voda, pa zašto onda ne bismo svi imali ljepše okruženje i bolje uslove za život i odmor. Još nam nedostaje nekih uslužnih djelatnosti mesnica, trafika, apoteka, knjižara, jer je osnovna škola u blizini, neki lijep kafić s baštom da se popije kafa na miru s pogledom na bazen...Zgošća na potezu naše mjesne zajednice može biti uređena sa mlinovima poput etno sela... Dakle to je ono što nam nedostaje i ja već uveliko lobiram da se to i ostvari u dogledno vrijeme.

KL: MZ Kakanj 2 nema funkcionalan društveni prostor to ne pominjete u svojim planovima?
Bajtarević: Općina je prije godinu i po dala na raspolaganje određene svoje kapacitete, koji se nalaze u Albaniji, odnosno ulici „Mehmeda Skopljaka“? Ne znam u kojoj fazi je pripremljenost za korištenje tog prostora. Nisam o tome dovoljno informisan. I to će biti jedan od prioriteta ukoliko me građani izaberu da vodim MZ. To ne bi bio samo prostor za sastanke nego i prostor za druženje u kojem prvenstevno penzioneri mogu aktivno koristiti svoje slobodno vrijeme uz šah, domine i bosansku kafu.

KL:Deklarisali ste se kao nestranački kandidat. Zašto to ističete?
Bajtarević: Na proteklim lokalnim izborima nestranački kandidati su postigli odličan uspjeh. To znači da je ljudima dosta politike, a pogotovo u mjesnim zajednicama. Biti stranački kandidat za Savjet MZ je zaista smješno. Valjda nam trebaju pošteni i vrijedni ljudi koji žele napredak, a ne kočničari koji sprečavaju sve što dobro treba da se uradi da bi se zadržalo postojeće stanje. Tim prije što mnoge stranke „ne vole“ kritiku a naročito kada je dobronamjerna. Vjerujem da se zajedno može uraditi mnogo toga pozitivnog a da se zasluga ne prepiseju jednom čovjeku ili jednoj stranci.

05

KL:Primjetili smo i fotografisali današnje plakatiranje kandidature za predsjednika Mjesne zajednice , što je kuriozitet u Kaknju, jer to u dosadašnjim izborima za Savjete MZ niko nije uradio?
Bajtarević: Mene je kroz moj posao novinara OSCE- naučio da su svaki izbori veoma važni, a izbori na nivou MZ ponekad su važniji i od onih na višim nivoima. Moj prijatelj profesor Besim Spahić iz Travnika davno je rekao da je od svih zakona za građane najvažniji onaj o lokalnoj upravi i samoupravi. Iz MZ sve polazi. Kao što je porodica važna za odgoj djeteta, tako je i MZ važna za ispoljavnje potreba njenih građana. Dakle kreće se od MZ pa se ide prema Općini, potom Kantonu itd... Sve u svemu, pozivam stanovništvo, ne samo moje MZ već i ostalih da u nedjelju izađu na izbore i izaberu vrijedne i poštene kandidate, a kao što već znamo ima ih mnogo.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u