KakanjLive | Ponedjeljak, 30.11.2020. godine

Mektić: Dodik će se suočiti s istragama o kriminalu i korupciji

12.12.2015. - Ministar sigurnosti BiH odlučno odbacio poziv koji je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uputio na pregovore o radu SIPA-e na teritoriji RS-a.

ALJAZERA/ 12 decembar 2015

Mektić: Dodik će se suočiti s istragama o kriminalu i korupciji

Ministar sigurnosti BiH odlučno odbacio poziv koji je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uputio na pregovore o radu SIPA-e na teritoriji RS-a.

dragan_mekticDragan Mektić: Da vidim ko će spriječiti nekoga da tamo gdje postoji dokaz da je napravio kriminal da ga zaštiti od odgovornosti [Anadolija]

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je u subotu predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku da neće biti nikakvih pregovora o tome trebaju li policija i pravosuđe u Bosni i Hercegovini raditi svoj posao, a istodobno je najavio kako će se Dodik uskoro suočiti s rezultatima istraga o kriminalu i korupciji.

U intervjuu za Radio-televiziju Bijeljina, bh. ministar sigurnosti je odlučno odbacio poziv koji je Dodik uputio u petak da se pregovara o načinu na koji će ubuduće Državna agencija za istrage i zaštitu djelovati na teritoriji RS-a.

Entitetski lider je to izjavio nakon što su Vlada i Narodna skupština RS-a u četvrtak donijeli odluke o prekidu saradnje sa SIPA-om te Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine zbog akcije u kojoj je tog dana u potrazi za dokazima o ratnim zločinima pretresena lokalna policijska stanica u Novom Gradu (Bosanski Novi).

"Prijetnje ne prolaze"

"Ne, ne dolazi u obzir", odgovorio je Mektić na Dodikov poziv, istakavši kako će policija i pravosuđe nastaviti raditi svoj posao u skladu sa zakonom.

"Ako bih pristao na razgovor, onda bih direktno priznao da ne postoje procedure i da smo mi nešto radili bez znanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i na svoju ruku, a to jednostavno nije istina."

Mektić je Dodika optužio za fabriciranje cijelog slučaja, jer je policija RS-a na vrijeme informirana o akciji koja se priprema te je zatražena i njihova saradnja.

Vlada RS-a najavila je kako će entitetska policija ubuduće silom spriječiti svaki pokušaj SIPA-e da uđe u sjedišta nekog od tijela vlasti na njenoj teritoriji, a Dodik je kazao kako je u četvrtak malo nedostajalo da dođe do oružanog sukoba između pripadnika SIPA-e i policije RS-a.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine odlučnog je stava kako nikakve prijetnje neće spriječiti djelovanje državnih pravosudnih i policijskih tijela.

"Istrage o pljački"

"Da vidim ko će spriječiti nekoga da tamo gdje postoji dokaz da je napravio kriminal da ga zaštiti od odgovornosti", kazao je Mektić.

Iako je slučaj iz Novog Grada bio povezan s ratnim zločinima, Mektić tvrdi kako to u cijeloj priči uopće nije bitno, jer Dodik strahuje od istraga povezanih s "pljačkom".

"Dodik je stvorio situaciju u kojoj planira da se zaštiti od nekih sljedećih procesa, koji će vrlo brzo doći i pokazati ogromni kriminal. Radi se o kriminalnim pljačkaškim aferama, gdje je, putem banaka, raznih privatizacija i pranja novca, stotine i stotine miliona ukradeno. To ćemo dokazati vrlo brzo", najavio je bh. ministar sigurnosti.

Izvor: Agencije

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u