KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Mali i veliki košarkaši

08.11.2016. - Djevojčice i dječaci predškolske odgojno obrazovne ustanove Mladost Kakanj prisustvovali treningu košarkaša Kaknja

U okviru redovnih odgojno obrazovnih planova, mališani sa svojim tetama prisustvovali su prijepodnevnom treningu košarkaša Kaknja.

Razdragani i veseli, prvo su nestrpljivo očekivali trening, jer košarkaše nisu slučajno izabrali. Čuli su za trenera Josipa Pandžu, znaju oni i za trenera Benjamina Šabića, neki od njih redovno dolaze na utakmice, pa su zapamtili Maksu, Palavru, Tomića, Muflizovića... Ovi što pamte igrače, znaju i za utakmice sa Igokeom... Nekima je ovo bio prvi susret sa košarkašima i košarkaškom loptom.

Starija grupa dječaka i djevojčica iz ove ustanove realizira obrazovnu temu „ Put po svijetu“. Po geografskoj karti šetaju svijetom i uče ponešto o zemljama u kojima se zadržavju. Na tom putu saznaju ponešto od karakteristika države, ali obavezno spomenu i sport. Tako se uglavnom priča o nogometašima i košarkašima u Španiji, Turskoj, Italiji, Rusiji... Put geografskom kartom po svijetu mališani trebaju završiti na Dan državnosti 25. novembra u Bosni i Hercegovini. Dok putanjom po meridijanima i paralelama ne stignu u BiH, dogovorili su da posjete poznate sportiste u domovini, a odluka je pala na košarkaške viceprvake BiH i na zlatnog selektora kadeta i junira košarkaške reprezentacije BiH, Josipa Pandžu.

U kakanjskoj sportskoj dvorani, gledali su kako trener Pandža vodi trening. Gledali su kako košarkaši izvršavaju zadatke sa loptom i bez lopte. Uživali su u razdraganoj igri košarkaškim loptama, dok su se družili sa Željkom Palavrom, Nebojšom Maksimovićem, Benjaminom Šabićem, ili dok su bili u naručju Vojina Svilara i Obrada Tomića.

Ovakvi susreti znaju ostaviti dubok trag pa čak i presudno utjecati na životna opredjeljenja. Ko zna možda će neko od ovih mališana, sutra, u nekoj bliskoj ili daljoj budućnosti, pogađati trice poput Palavre i Svilara, skakati poput Tomića ili „izluđivati“ protivničke odbrane poput Nebojše Maksimovića...

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u