KakanjLive | Utorak, 18.05.2021. godine

Laž o mehanizmu koordinacije

05.10.2018. - Šest najvećih laži i spinova kojima su kočene reforme u BiH: Šta je na kraju istina? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve. O šest ključnih spinova i istina u protekle četiri godine pišemo u nastavcima – peti je Mehanizam koordinacije

mehanizamkoordinacije
Šest najvećih laži i spinova kojima su kočene reforme u BiH: Šta je na kraju istina? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve. O šest ključnih spinova i istina u protekle četiri godine pišemo u nastavcima – peti je Mehanizam koordinacije
Sjećate li se analiza i predviđanja analitičara, političara, novinara... u protekle četiri godine, a u kojima su nas plašili poskupljenjima, raspadom države, promjenom demografske slike Bosne i Hercegovine, pogoršanjem položaja radnika i penzionera te brojnim drugim crnim prognozama? Koliko su kritike bile utemeljene, a koliko su takve analize bile pogrešne, što iz neznanja, što iz potreba različitih interesnih grupa da spinovima postignu vlastite političke ili ekonomske ciljeve? Izdvojili smo nekoliko dominantnih tema kojima je cijela država bila zaokupljena posljednjih godina, a gdje su se iznosile vrlo površne ocjene i dezavuirala javnost.

Mehanizam koordinacije

I Mehanizam koordinacije je naišao na osude, čak i prije nego što je uspostavljen. Govorilo se da se na ovaj način uspostavlja paralelni sistem vlasti u BiH. Međutim, rezultati rada Mehanizma su da je BiH, kada je on profunkcionisao, značajno doprinio ubrzanju puta BiH ka EU, koji je godinama bio u zastoju. Zarad lakše komparacije evropskog puta BiH prije i poslije usvajanja Mehanizma koordinacije, osvrnimo se nakratko desetak godina unazad, odnosno do 16. juna 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). U tom trenutku je BiH čak imala blagu prednost na evropskom putu u odnosu na većinu zemalja regiona. Međutim, u godinama koje su uslijedile je kvantitet i kvalitet urađenog posla u kontekstu evropskih integracija bio dovoljan da nas sve države regiona sustignu i prestignu.

Potvrđuju to i izvještaji Evropske komisije o napretku BiH, koji su iz godine u godine ukazivali na zastoj naše zemlje u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. U izvještaju o napretku BiH za 2012. godinu, koji obuhvata period od oktobra 2011. godine do septembra 2012. godine, odnosno period u kojem je vlast na svim nivoima, predvođena SDP-om, bila u "punom zaletu", konstatira se kako je BiH nazadovala gotovo po svim pitanjima. Podsjetimo, to je bio period prekomponovanja vlasti i formiranja koalicije SDP-SBB-SNSD. U izvještaju je tada precizirano kako je: deficit tekućeg računa sa 5,7 posto BDP-a u 2010. porastao na 8,8 posto u 2011. godini. Ovo pogoršanje je uglavnom nastalo usljed povećanja trgovinskog deficita, čija se godišnja stopa povećala 12,3 posto i dostigla 27,9 posto BDP-a. Porast izvoza je skoro upolovljen na 15,6 posto. Godinu kasnije u izvještaju je istaknuto je da: Mehanizam koordinacije i dalje nije usvojen, baš i kao ključne sektorske strategije.

Negativni trendovi iz prethodnih godina su učvršćeni, a BiH se zacementirala na začelju regiona kada je napredak na evropskom putu u pitanju.

Negativni izještaji su se nizali, a prvi pozitivan je stigao konačno u novembru 2015. godine. Tačnije, to je bio prvi pozitivan izvještaj nakon niza od 10 katastrofalnih godina. U decembru 2016. godine je BiH uručen Upitnik Evropske komisije. Da bi BiH uopće dobila Upitnik, bilo je potrebno ispuniti određene uvjete. Jedan od ključnih uvjeta bilo je usvajanje Mehanizma koordinacije. On je usvojen u augustu 2016. godine, a utvrđivanje tog sistema bilo je neophodno za usaglašavanje jedinstvenih odgovora na Upitnik. Danas se BiH nalazi na korak do dobijanja kandidatskog statusa, a država se, suprotno tvrdnjama, nije raspala zbog Mehanizma koordinacije, niti u BiH postoji paralelni sistem vlasti.

U okviru ove teme, mada ne nužno i isključivo u vezi s Mehanizmom koordinacije, bitno je naglasiti i da su tokom protekle četiri godine usvojene i veoma važne strategije na osnovu kojih BiH može povlačiti novac iz predpristupnih fondova EU-a, dobijati povoljne kredite, kreirati razvoj privrede, odnosno strategije kojima je BiH vrlo precizno trasirala svoj put na domaćem i međunarodnom planu. A to su: Transportna strategija, Strategija ruralnog razvoja, Strategija vanjske politike BiH...

Vezani tekstovi: Akcize i cestogradnja 
                        Laži o drastičnim poskupljenjima
                        Arapi dolaze - Arapi odlaze
                        Zakoni o radu i PIO-u

Izvor: FAKTOR

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u