KakanjLive | Petak, 10.07.2020. godine

Kupujmo zdrave i kvalitetne proizvode

03.08.2016. - Kakanjski dani omogućavaju svim posjetiocima da kupuju zdravu i domaću hranu i kvalitetne ručne radove. Pored toga sve se zasniva i na stručnom osposobljavanju kroz edukacije koje se održavaju tokom cijele godine pa i tokom Kaknjskih dana

Dani organske proizvodnje, meda i rukotvorina sa štandovima na Maloj ulici jedini su programski sadržaji koje se odvija svakodnevno u okviri ovogodišnjih Kakanjskih dana. Mnogo toga, potrebnog u domaćinstvu, od hrane do ukrasa, može se ovdje naći. Ove ljude, koji se trude da vlastitm radom privrjeđuju i da još to rade kvalitetno, na prirodnoj osnovi i ručno, treba nagraditi. Treba prići svakom štandu i potrošiti neku marku. Tako će se doći do obostrane koristi. Zdravo i kvalitetno će se jesti i piti, a sa druge strane proizvođači će dobiti novi podstrek da nastave raditi i proizvoditi. 

U sklopu Dana organske proizvodnje,izvode se i edukacije. Šta za naše proizvođače to znači pitali smo, Nermina Marušića, predsjednika Poljoprivrednog udruženja KAP i predsjednika skupštine organskih proizvođača Federacije BiH:
-Smatram da svako predavanje nosi svoju snagu. Moj savjet svima je da odslušaju svako predavanje bez obzira koliko dobro poznavali materiju. U svakom predavanju ima nešto novo za naučiti.

nerminmarusic

Nermin Marušić je za područje Kaknja pionir u organskoj proizvodnji i već devet godina posjeduje certifika kojim dokazuje da su plodovi sa njegovog gazdinstva na čistoj prirodnoj osnovi. Evo šta nam je reako i o Kaknjskim danima:

-Ovogodišnji "Kakanjski dani" su definitivno najkvalitetniji do sada vezano za organizaciju i pripremu, sve je dovedeno do maksimuma. Svi ulažu svoj trud i rad. Veselo i sadržajno su nam počeli "Kakanjski dani" i mislim da bit trebalo u tom stilu i da završe.

Pitali smo i redovnog gosta Kaknja i Kaknjskih dana, predsjednika Saveza organskih proizvođača Federacije BiH i vlasnika organske proizvodnje „Herceg“, Sejada Hercega, šta misli o ovoj manifestaciji i edukaciji poljoprivrednika:

-Meni je Kakanj jako lijep grad u koji rado dolazim. Kakanj ima izuzetno poduzetne ljude pa smo zajedno sa udruženjem "Kap" sklopili ugovor o zasadima nevena. Cilj nam je da dobijemo što više lidera u Kaknju koji će da savladaju potrebne discipline u organskom sektoru. "Kakanjski dani" su pokazatelj kako općina podržava organsku proizvodnju. Smatram da bi druge općine trebale da dođu, ovo vide i prepišu kako to rade Kakanjci. Bitno je da sve općine zajedničkim naporima pomognu poljoprivrednom sektoru, da uostalom daju priliku demobilisanim borcima i privrednicima koji žele da povećaju svoju proizvodnju

sejadherceg

Kroz predavanja tokom Dana organske proizvodnje govorilo se o primjeni vode, te o opasnostima korištenja hemijskih sredstava po zdravlje ljudi i pčela.

-Malo smo se dotakli ove teme da zainteresujemo ljude kakva je to konvencionalna poljoprivredna proizvodnja koja u sistemu svoje proizvodnje nema održivi razvoj, dok organska ima jer je u rotaciji zatvorenog kruga, rekao nam je gospodin Herceg.
U četvrtak 4. augusta, u 16:00 sati, nova je edukacija o temi: “Kako prepoznati pravi med”. Poslije predavanja, u Omladinskom centru je organoleptičko ocjenjivanje meda kakanjskih pčelara i uručivanje nagrada za najbolji med. Pozivamo građane da prisustvuju ovim sadržajima.

S.S./A.Z/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u