KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Kraljeva Sutjeska-hram kulture i bogate prošlosti

20.06.2017. - Nekad se ovo mjesto nazivalo Sutiska, zbog uske kotline u kojoj je smješteno. Dodatak imenu Kraljeva je nastao zbog toga što je ovdje u XIV i XV stoljeću stolovao kralj

Teško je o Kraljevoj Sutjesci napisati bilo šta, a da već nije napisano. Od samog ulaska u mjesto iz pravca Kaknja, pogledom se prvo zabilježi široka krivina uz Trstionicu, a onda džamija Sultana El Fatiha, čija gradnja se veže za 1463. godinu. Ramazan je i njena vrata su otvorena. Čuje se tiho i umilno učenje ezena-poziva na molitvu... Podne je, dok prolazimo Sutjeskom. Na ulazu u džamiju nekoliko pari cipela. Znak da je počeo podne namaz.

Na tom putu, glavnom kroz ovaj hram bogate prošlosti, pusto je. Rijeka dijeli usku kotlinu na dva sutješka kvarta. Varoš je na lijevoj obali Trstionice, a Prijeko na desnoj. Imamo sreće. Sreli smo bar desetak, uglavnom starijih mještana ispred zgrade matičnog ureda i policje, ispred Trgovine Brkin dućan, pa u šadrvanu, a onda i gosti na luksuznim moto-kruzerima. Prvi su put ovdje. Kada dođu drugi puta, doći će kao velika grupa bajkera. Sada su samo izvidnica što sa divljenjem obilaze zidine srednjovjekovnih kraljevskih dvora i Franjevački samostan sa Crkvom Sv. Ivana Krstitelja. Samostan je u današnjem obliku, mnogo većem od srednjovjekovnoga, podignut 1890. godine.

Ne može se proći kroz Kraljevu Sutjesku, a da ne registrujete zgradu osnovne školu u kojoj je mjesna ambulanta. Tu je i Partizansko groblje. Uredno očuvano. U središtu jarbol sa zastavom BiH. Zatim poneka stara bosanska kuća, ne samo ona najpoznatija - Kuća Dusperovih. Ima u Sutjesci još kuća koje su sačuvale tradicionalnu arhitektiru, ali malo je stanovnika. Ipak na zadnjem popisu, zabilježeno je više od 300. Na popisu 1991. godine ta brojka je iznosila 851.

Ima Kraljeva Sutjeska i dane kada potpuno oživi. Dogodi se to u augustu i u oktobru. Jedan od najposjećenih mevluda Islamske zajednice BiH, organizira se u haremu Sultanove džamije, zadnji petak u augustu. Smotra folklora početkom mjeseca oktobra, u okviru manifestacije Dani Kraljice Katarine okupi niz amaterskih umjetničkih skupina iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U te dane treba doći ovdje. Mimo toga, također.

Mjesto Sutjeska se pominje u XIV stoljeću. Ćiro Truhelka još 1904. ukazuje na ogromne razlike između skromnog tadašnjeg izgleda gradića i onog iz prošlosti: ”… ali nekoć je gledala slavnih dana, a njome se nekada prosipao sav sjaj sredovječnog dvorskog života”. Nekad se ovo mjesto nazivalo Sutiska, zbog uske kotline u kojoj je smješteno. Dodatak imenu Kraljeva je nastao zbog toga što je ovdje u XIV i XV stoljeću stolovao kralj. U srednjem vijeku ovo su mjesto nazivali ”Curia bani” (Banski dvor), jer su u njemu boravili bosanski banovi Kotromanići.

KakanjLive/Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u