KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Košarkaši kompletirali roster za novu sezonu

14.08.2019. - Novi igrači u redovima Kaknja su: Refik Bašić, Jovan Đorđević-Marinković, Anes Podojak i Ermin Dedić, povratnik iz Francuske

JovanDjordjevicKrilni centar Jovan Marinković-Đorđević je posljednja akvizicija Uprave KK Kakanj za narednu sezonu 

Prema trenutnim informacijama najelitnije košarkaško prvenstvo BiH počinje krajem mejseca oktobra, pa u skladu sa ovim terminom prozivka košarkaša Kaknja, odnosno početak priprema zakazan je za 2. septembar.

U stručnom štabu seniorskog tima nije bilo promjena. Prošle sezone najmlađi i trener-debitant u najkvalitetnijem bosanskohercegovačkom košarkaškom rangu, Benjamin Šabić, dokazao je da može voditi seniorski tim i to će raditi u sezoni 2019/2020. Njegov asistent i dalje će biti Mirnes Ganić. Kondicioni trener i dalje je ako ne najbolji, onda sasvim sigurno u samom vrhu najboljih bh. kondicionih trenera Mirza Demir. Poslove fizioterapeta, također će obavljati stručnjak kontinuiteta Adnan Delibašić.

Igrački kontinuitet u KK Kakanj nastavlaju: Adnan Arslanagić, Mirza Velić, Haris Ćurevac, Bartol Lučić, Damir Pirić, Ernes Mešinović i Nermin Buza. U odnosu na prošlu sezonu u rosteru Kakanjaca neće biti: Željka Palavre, Igora Josipovića, Aldina Muflizovića, Ivana Begića i Seada Delibašića. Kako se odlazak ovih igrača ne bi osjetio, a na kojima se u značajnoj mjeri gradila igra koju su seniori Kaknja primjenjivali u prošloj sezoni, Uprava Kluba je, najvjerovatnije, uspjela angažovati odgovarajuće igrače koji bi mogli preuzeti važne uloge u prepoznatljivoj i rezultatski očekivanoj igri tokom predstojeće košarkaške sezone. To su: Refik Bašić, Jovan Marinković-Đorđević, Ermin Dedić i Anes Podojak.

O novim igračima

Novi igrač na centarskoj pozicij je Refik Bašić. Stigao je iz Sparsa, gdje u prošloj sezoni nije dobio šansu, a koju je morao imati, i zbog kvalieteta kojeg posjeduje i zbog višegodišnje vjernosti sada već svome bivšem Klubu. Treba očekivati da će u Kaknju pokazati sve što mu nije omogućeno u Sparsima.

Na krilnoj poziciji, novi igrač je Jovan Marinković-Đorđević. Stigao je iz Vršca, rođen je u Kruševcu 1993. godine, a u igračkoj karijeri nastupao je od 2011. do 2017., za KK Napredak iz Kruševca. Zatim u sezoni 2017/2018. za Handlovu (Slovakia). Prvi dio sezone 2018/2019. Igrao je za Napredak iz Aleksinaca a drugi dio za Vršac u ABA 2. Košarkaški skauti ga opisiju kao igrača sa čvrstim karakterom i timskim mentalitetom. Ne ističe se u bilo kojem dijelu igre, ali u cijeloj igri pomaže timu. U sezoni 2017/2018. odigrao je 36 utakmica, prosječno na terenu proveo 26 minuta i postizao 13,9 poena po utakmici. U prošloj sezoni, u njenom drugom dijelu, kada je od januara 2019. zaigrao u Vršcu imao je u prvenstvu Srbije devet utakmica na kojima je zabilježio 13,6 poena. Za isti tim je odigrao i sedam utakmica u ABA ligi gdje je prosječno postizao 12,7 poena.

O Erminu Dediću ne trebamo trošiti riječi. Vratio se u Kakanj poslije sezone provredene u Francuskoj. Beskompromisan borac. Gine na terenu. Kada ga ne ide koš nikada ne podbaci u odbrani. Najvažnije od svega, zna gdje dolazi, miljenik je kakanjske publike i u svakom smislu te riječi sportista izuzetnih ljudskih vrlina.

Anes Podojak je osamnaestogodišnji košarkaši dragulj iz zeničkog Čelika. Koliko se od njega očekuje pokazuje i činjenica da je prošle godine potpisao četvorogodišnji ugovor sa Zeničanima. Za Kakanj će nastupati pod dvojnom registracijom. Koliko će vremena provesti na terenu zavist će od njega ali u svakom slučaju igrač ovakvog talenta bi trebao iskoristiti priliku i sticati iskustvo u prvom bh. košarkaškom razredu.

Roster za novu sezonu

Sve u svemu, roster za narednu sezonu bi trebao izgledati ovako: Adnan Arslanagić (plej), Mirza Velić (plej /bek šuter), Anes Podojak (plej /bek šuter), Ermin Dedić (bek šuter), Bartol Lučić (bek šuter) , Haris Ćurevac (krilo), Damir Pirić, (krilo) Ernes Mešinović (krilni centar), Jovan Đorđević-Marinković, (krilni centar) Nermin Buza (centar), Refik Bašić (centar).

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u