KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Košarkaši Kaknja u pravoj drami časno poraženi

11.02.2017. - Hrabra i borbena igra košarkaša Kaknja, poslije večerašnjeg poraza u Trebinju (82:80) ravna je pobjedi. Da su naši košarkaši i trijumfovali uopće ne bi bilo nezasluženo

timkkkakanj

Prvih pet minuta ove utakmice košarkaši Kaknja su bili u konstantnoj prednosti. Počelo je odlično. Željko Palavra i Vojin Svilar su poentirali za 0:4. Zatim su naši košarkaši imali prednsot od šest poena (2:8), a prvo izjednačenje bilo je 12:12, da bi domaćini u šestoj minuti susreta zabilježili prvo vodstvo (14:12). Samo jedanaest sekundi do kraja prvog perioda košarkaši Leotara su poveli sa 22:20, da bi Željko Plavra sa zvukom sirene, ubacio tricu i ovu četvrtinu riješio u korist Kaknja 22:23.

Serijom 5:0 Kakanj je počeo i drugi period i svih pet poena ubacio je Ermin Dedić. Kod rezultata 22:28, trener domaćih Ivanković traži tajmaut, a nakon što su uslijedile nove instrukcije domaći su napravili seriju od 9:0 i okrenuli rezultat u svoju korist 31:28. U ovom trenutku tajmaut je zatražio Josip Pandža, zatim su pogodili Eldar Merdanović za dva poena i Vojin Svilar tri, na asistenciju Harisa Ćurevca. Kakanj je ponovo poveo 31:33. Ipak na poluvrijeme se otišlo sa prednošću domaćih 46:42. Prvi period je riješio Kakanj u svoju korist 22:23, a drugi period Leotar je dobio 24:19.

Treća četvrtina je odlučila pobjednika. Trebinjci su je dobili sa osam poena razlika (23:15) i sa četiri poena prednosti nakon prvog poluvremena, u zadnjem periodu Kakanjci su morali stizati prednost domaćih koja je iznosila 12 poena (69:57).

Hrabrost, borbenost, žrtvovanje za klupske boje, za ovaj grad u kojem se košarka voli, naši su igrači pokazali u zadnjih deset minuta ove utakmice. Kada se ovako časno izgubi, onda je ustvari ispričana još jedna sportska priča, koja će se malo duže pamtiti.

Željko Palavra i Tihomir Vranješ sa po tri poena i Eldar Merdanović sa dva, počinju zadnji period igre sa serijom od 0:8. Dvije minute i 33 sekunde igrači Leotara nisu pogodili tako da je razlika za domaće iznosila samo četiri poena (69:65), a onda je Vladimir Aleksić ubacio dvao peone, pa Đorđije Ninković jedan poen sa slobodnih bacanja. Večeras najbolji pojedinac kod domaćih Marko Stevanović dodaje još dva tako da je kod rezultata 74:65, Josip Pandža zatražio tajmaut.Domaći su ipak poslije toga stigli i do deset poena prednosti (76:66), da bi Haris Ćurevac svojom drugom tricom i Vojin Svilar sa dva poena, prepolovili prednost Leotara (76:71). Jednu minutu i 23 sekunde prije kraja Pandža ponovo koristi tajmaut (78:71), nakon čega Željko Palavra smanjuje na četiri poena razlike (78:74). Sada je Radoslav Ivanković bio primoran na tajmaut i počela je zanimljiva završnica koju samo može prirediti košarka. Do kraja utakmice bila je jedna minuta i 11 sekundi. Vrijeme je odmicalo, Emir Zimić je pokušao i nije uspio poentirati. Na drugoj strani pošlo je to za rukom Ninkoviću (80:74). Ermin Dedić 26 sekundi prije kraja svojom trećom tricom samnjuje na 80:77. Vladimir Aleksić, koristi jedno slobodno bacanje i 14 sekundi prije kraja je 81:77. Ostalo je još pet sekundi kada je Vojin Svilar svojim šesnaestim poenom, drugom večerašnjom tricom smanjio na 81:80, a zatim napravio prekršaj i Milanu Lužaiću omogućio nova slobodna bacanja, od kojih je iskoristio jedno 82:80. Za nešto manje od tri sekunde do kraja košarkaši Kaknja su jednim dalekometnim šutem samo prebacili loptu na polovinu Leotara.

Na kraju večerašnje utakmice, Josip Pandža je rekao da su ekipe bile napadački raspoložene, a odlučila je dominacija u skoku:
- Veoma kvalitetna utakmica sa dvije napadački raspoložene ekipe. Pobjednik je odlučen u zadnjim sekundama.To je ovaj put bio Swisslion Leotar i ja im iskreno čestitam. Odlučila je dominacija u skoku i ekstremno raspoloženje u šutu za tri poena. Zadovoljan sam činjenicom da i na plus 12 za domaćina nismo odustali i utakmicu uspjeli dovesti u neizvjesnu i dramatičnu završnicu. Iako smo poraženi, dosta smo bolje reagirali u odnosu na neke prošle utakmice u gostima. Okrećemo se Slobodi koja nam dolazi sljedeće subote i tu imamo imperativ pobjede jer igramo protiv direktnog protivnika za poziciju koja vodi u Ligu prvaka, rekao je trener Kakanjaca, Josip Pandža.

KK Swisslion Leotar – KK Kakanj 82:80
(22:23; 24:19; 23:15; 13:23)

Utakmica 15. kola Košarkaške Lige 10. Sportska dvorana „Miloš Mrdić“ - Trebinje. Gledalaca 500. Sudije: Petar Obradović, Ivan Miličević i Tomislav Stapić. Delegat/Komesar: Zoran Marijanović.

KK Swisslion Leotar: Mirko Kovačević, Marko Stevanović 19, Vladimir Aleksić 13, Bojan Pelkić 10, Stefan Mijović 7, Rade Zelenović, Milan Lužaić 13, Luka Radmilović 4, Stefan Radović 3, Stefan Fekete, Đorđije Ninković 13, Srđan Milanović. Trener: Radoslav Ivanković.
KK Kakanj: Ermin Dedić 11 , Tihomir Vranješ 6, Obrad Tomić, Aldin Muflizović, Eldar Merdanović 6, Haris Ćurevac 8, Naser Đozić, Aldin Đelmo 4, Željko Palavra 20, Vojin Svilar 16, Emir Zimić 9, Rijad Smajlović. Trener: Josip Pandža.

A.Zekić i M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u