KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Košarkaši Kaknja u finišu porazili Bosnu

11.09.2016. - Nakon dva poraza od višestrukog prvaka BiH, ekipe Igokee, košarkaši Kaknja uspjeli su pobijediti povratnika u prvoligaško društvo, pojačanu ekipu Bosne Royal, koja je poklekla u posljednje dvije minute

U prijateljskoj utakmici, koja je tokom cijelog toka igre, posebno u zadnjoj četvrtini, bila toliko borbena, čvrsta i agresivna da su gledatelji stekli utisak kao da se radi o prvenstvenom meču koji odlučuje o prvaku !

Domaći su bolje otvorili utakmicu i prvu četvrtinu riješili u svoju korist sa samo tri poena razlike, što je bila najava zanimljivog, uzbudljivog i kvalitetnog meča. U drugoj četvrtini gosti su preuzeli inicijativu i brzo stekli vodstvo koje su sačuvali do odmora i prvo poluvrijeme riješili u svoju korist sa +4 (31:35).

I u trećoj četvrtini gosti su bili uspješniji (18:19), ali nisu uspjeli steći veću razliku i u zadnju dionicu ušli su sa dostižnih pet poena razlike (49:54). Izabranici trenera Damjanovića bili su u vodstvu sve do 36. minute kada su serijom 8:0 domaći tricom Dedića i poenima prinova iz Bošnjaka Đelme i Ćurevca preuzeli vodstvo (60:59). Uslijedile su trojke Strahinje Dragičevića s jedne i Eldara Merdanovića s druge strane i u završnicu se ulazi s puno neizvjesnosti i drame.

Kada je 01,16 prije kraja Željko Palavra pogodio za 70:68, a odmah zatim iz slobodnih bacanja pogodio Vojin Svilar, pitanje pobjednika je definitivno riješeno. Tačku na i stavio je iskusni Palavra, koji je uz Eldara Merdanovića i izuzetno borbenog Aldina Đelmu , bio među najboljim u Pandžinom timu.

Ekipa Bosne Royala, koja je angažirala poznata i iskusna košarkaška imena, poput bivšeg reprezentativca Saše Vasiljevića, te internacionalaca Maksima Šturanovića i Strahinje Dragičevića, predstavila se kao potentna i snažna momčad, koja će sigurno igrati značajnu ulogu u novoj sezoni.

Trener Kaknja Josip Pandža skoro podjednaku minutažu pružio je svim igračima.Često je rotirao, mijenjao fizionomiju i taktiku jer mu je važnije od rezultata bila provjera mogućnosti postojećeg kadra i to je donekle utjecalo na padove i oscilacije tokom igre. Do pobjede su došli u samom finišu, prije svega, zahvaljujući boljoj fizičkoj spremi, ali i koncetraciji ključnih igrača.

IMG_2092Trener košarkaša Bosne, Aleksandar Damjanović: “Može se reći da je utakmica bila na nekom prvenstvenom nivou, s obzirom da je ovo početni dio priprema. Viđena igra nija ni na fizičkom nivou ni na nivou koncentracije igrača koja je potrebna sa prave prvenstvene utakmice.Tu još nema maksimuma, ali smo zadovoljni odigranom utakmicom. Dobro nam je došla ova utakmica pred turnir kojeg organizujemo u Sarajevu. Mi još nismo kompletirali roster, očekujemo jedno ili dva pojačanja i to će biti tim sa kojim planiramo ući u prvenstvo.Kakanj je mlada, a dosta stabilna prmijerligaška ekipa.Ovaj rad u Kaknju se treba pohvaliti i u igre sa našim večerašnjim domaćinom treba ulaziti sa ozbiljnim respektom”.

 

IMG_2097Trener košarkaša Kaknja Josip Pandža: “ Imali smo ozbiljnog i protivnika po mjeri.U Bosnu se ulažu velika sredstva kako bi se vratila tamo gdje joj i jeste mjesto.Oni su najavili da idu na finale prvenstva i da idu na Igokeu.Večeras su se pokazalu u odličnom svjetlu.Volim ovakve utakmice - na jednu loptu.Obostrano pokazana nervoza pokazala je koliko je igračima obe ekipe stalo do pobjede.Mi smo bili spretniji i sretniji u završnici i možda smo imali malo više snage.Utakmicu nismo gledali samo rezultatski, htjeli smo puno toga vidjeti i htjeli smo probati što je više kombinacija.U nekim momentima je to izgledalo dobro u nekima nije. Bili smo i loši, kada nam je Bosna onemogućavala da igramo. Bosna će u prvenstvu biti ozbiljan rival, koji ozbiljno juriša na prvo mjesto".

Kakanj-Bosna Royal 74:68
(19:16,12:19,18:19, 25:14)

Dvorana KSC u Kaknju.Gledalaca 300. Sudije: Ernad Karović, Esad Pelja i Dženan Hasić(svi iz Zenice).
KAKANJ: Dedić 11, Vranješ, Maksimović 4, Muflizović 4, Merdanović 16,Ćurevac 5, Đozić, Đelmo 10, Palavra 14, Svilar 6, Tomić 2, Smajlović 2. Trener:Josip Pandža.
BOSNA ROYAL: Topčić, Alikadić, Šarić 4, Vasiljević 8, Dragolj, Durak 6, Bradić, Rešidović 6,, Đorđević 4, Čampara 10, Šturanović 13, Dragičević 17.Trener:Aleksandar Damjanović.

M.Komšo i A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u