KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Košarka-Počinje prvenstvo stiže Čapljina

12.10.2019. - U nedjelju sa početkom u 18:00 sati u Sportskoj dvorani gostuje Čapljina. Kakanjci očekuju neizvjesnu i kvalitetnu utakmicu pri čemu će bodovi ostati na domaćem terenu

IMG_1593

Počinje košarkaško prvenstvo BiH. Dugo se čekalo jer su pauze između dvije sezone pet mjeseci, a za ljubitelje košarke to je zaista puno. U Kakanj dolazi ekipa Čapljine, koja je povratnik poslije pet godina nastupa u prvoj ligi Košarkaškog saveza Herceg Bosne.

Prva prvenstvena utakmica uvijek nosi neizvjesnost, a ovoga puta ona je još veća jer u goste dolazi tim koji je velika nepoznanica i ima povratnički motiv za dokazivanje, što ovu utakmicu čini dodatno privlačnom. Roster Čapljine nije nimalo naivan, a ako se tome doda Činjenica da ih vodi i trener koji zaslužuje respekt Franjo Džidić, onda će se u Kaknju gledati kvalitetna košarkaška predstava.Imena igrača kao što su iskusni : Vladimir Ivelja i Edi Sindandinović ili mlađe garde ali sa dosta jakih utakmica i sezona, kao što su Milan Lužaić, Ivica Širić, Branimir Berbakov. Tu je perspektivni mladi  Omar Pajić i Amerikanac Preston Bungei. Uz ovu okosnicu tima tu su i domaći igrači iz Čapljine željni dokazivanja.

O svome timu pred početak ovog prvenstva Boris Džidić je rekao: „Nismo u situaciji da smo protiv nekoga favoriti, idemo utakmicu po utakmicu. Ne možemo davati neke ocjene i komentirati šta nas čeka, moramo ući s maksimalnim respektom prema svakoj ekipi, maksimalno motivirani i to je onda pravi pristup. Sve drugo je nagađanje.“

Sa druge strane Benjamin Šabić, također smatra da treba ići iz utakmice u utakmica i svaka od njih je kvalifikaciona. Šabić čak smatra da treba biti posebno spreman i motivieran ne samo za utakmicu, već za svaki napad ili odbranu: „Iako je ekipa Čapljine povratnik u Premier ligu uspjeli su da okupe jako respektabilan tim. Moramo biti fokusirani na utakmicu i koncetrisati se samo na svaki idući napad i svaku novu odbranu. Očekujem ozbiljan pristup utakmici i da nastavimo timsku igru koju smo gajili tokom priprema. Prvenstvo otvaramo na domaćem terenu i znam da ćemo imati prevelik motiv ali trebamo se kontrolisati kako ne bi sagorili u ogromnoj želji", rekao je Šabić.

Na Čapljinu se ide sa redizajniranim timom u kojem iz prošle sezone nema Željka Palavre, Ivana Begića (oba u Italiji), Igora Josipovića, kapitena Aldina Muflizovića. Stigli su novi momci u koje Uprava Kluba i Stručni štab vjeruju, a kada smo pitali Šabića kako su se uklopili, rekao je: „Pokazalo se da smo odlično pogodili sa novim igračima, prije svega mislim na karakterne osobine i djelujemo kao pravi tim. Posebno mi je drago da dograđuju igru dopunjavajući jedni druge i u trenucima krize podržavaju jedan drugog. Nadam se da ćemo nastaviti tako i jedino što želim je da iz svake utakmice izvučeno pouku i na narednoj budemo bolji. To će donijeti rezultat".

Roster na kojeg Šabić sutra računa je: Ermin Dedić, Adnan Arslanagić, Ernes Mešinović, Jovan Đorđević-Marinković, Haris Ćurevac , Mirza Velić, Nermin Buza, Refik Bašić, Mirsad Pilavdžić, Anes Podojak , Damir Pirić, Džan Pirić i Faris Sikirić.

Treneru Šabiću je jako žao što je Anes Podojak, na zahtjev svog matičnog kluba Čelika drugi dio priprema trenirao više u Zenici, nego u Kaknju. To će svakako uticati na vrijeme koje će ovaj izuzetan talenat provesti na klupi, a koliko u igri. Puno bi značilo da je najvažnije treninge za utakmicu sa Čapljinom proveou u Kaknju. Ipak, uvažavajući prijateljske odnose sa KK Čelik i poštujući ugovor kojeg ovaj košarkaški biser ima sa Zeničanima, Kakanjci su prilagodili datoj situaciji.

A.ZEKIĆ/KaknjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u