KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Košarka kao karika koja povezuje ljude

12.03.2019. - U kakanjskoj sportskoj dvorani, u utorak 12. marta igrala se utakmica između Slobode iz Tuzle i Kaknja. Na tribinama i parketu bilo je previše emocija i previše ljubavi za državu u kojoj nas političari dijele, a košarka spaja

pandza

Utakmica 21. Kola košarkaškog prvenstva BiH između Kaknja i Slobode ostat će zapamćena po prvom gostovanju Josipa Pandže, na uvjetno rečeno njegovom najdražem terenu. U ovom trenutku, iz čisto profesionalnih razloga Mejdan je ispred dvorane KSC Kakanj, ali je večeras u ovoj dvorani bilo nekoliko posebnosti koje smo morali zabilježiti. Prvo je Josip Pandža kao znak zahvalnosti i kao uspomenu, od Kluba u kojem je stekao veliko iskustvo i afirmaciju prije prvog sudijskog zvižduka, primio uramljeni dres KK Kakanj, sa  starim klupskim grbom i sa  znakom nesebičnog sponzora DSM-a. Nisu samo ova dva znaka na dresu. Tu su i potpisi igrača koje je Pandža trenirao dok je radio u Kaknju.

Da bi svoj potpis stavili na dres, ove večeri su zanimljivoj košarkaškoj predstavi prisustvovali igrači Kaknja: Danilo Negovanović - Beli, koji je stigao iz Loznice i Nebojša Maksimovć -Maksa  koji je trenutno igrač Gradine iz Srebrenika. Beli je zbog teške povrede, košarkašku igračku karijeru završio u dresu Kaknja. Jednom nam je rekao da nikada neće zaboraviti Kakanj i da će  nas pamtiti dok je živ.  Prekinuo je karijeru baš kada je ulazio u najbolje košarkaške godine, u godine igračke zrelosti. Otišao je iz Kaknja sa većim bolom u duši, od bola u koljenima, koja su zaista  izgledala poražavajuće neizlječiva. Otišao je uz salve aplauza i frenetično uzvikivanje njegovog nadimka. Njegov boravk u Kaknju bio je poput sna. Večeras nam je potvrdio da je još uvijek u košarci, trenira djecu i radi kao pomoćni trener u ženskom košarkaškom klubu iz rodne mu Loznice.

maksaeldarbeli

U društvu sa Belim bio je  Nebojša Maksimović – Maksa kojeg također kakanjska publika pamti još iz one Pandžine generacije kada je Kakanj u doigravanju sa Igokeom postao vicešampion BiH. Odlazio je iz Kaknja i vraćao sa. Sada igra u Gradini iz Srebrenika, a kada smo ga pitali, da li bi došao da  Gradina igra utakmicu u istom terminu kada je i ova, rekao je: „Kako ću ovo propustiti. Sreća je što igramo sutra i baš mi je drago što sam večeras ovdje.“

Sa Belim i Maksom, zatekli smo i Eldara Merdanovića, koji cijelu ovu sezonu pokušava da izliječi isti ili sličan problem radi kojeg je Beli morao prestati sa aktivnim igranjem. Redovno je na utakmicama Kluba kojem je puno dao, posebno u onoj sezoni kada je Kakanj bio viocešampion BiH. Kaže ide redovno na terapije, ali pomaka ka boljem još uvijek nema. Šteta jer svi smo vjerovali i još uvijek vjreujemo da Merda  opet može zaigrati u dresu Kaknja.

tomic

U ovoj večeri, ne u publici već na parketu bila su još dva igrača Kaknja. Obrad Tomić, koji je tri pune sezone igrao za Kakanj. Odnedavno nosi dres Slobode. Tamo je opet sa trenerom koji ga je nakon igara u Kaknju „lansirao“ do reprezentativnog dresa.  Koliko je lijep trag ostavio u Kaknju pokazivala je želja velikog broja navijača da naprave fotografiju ili selfi sa Tomićem.

isidoramilivoje

A Milivoje Božović,  poslije jedne uspješne sezone u Kaknju, novu je  počeo u Slobodi. Igrač koji je na zalasku karijere, doživio u bh. klubovbima, Kaknju i Slobodi novu mladost. Sigurno nikada neće zaboraviti igre na kakanjskom parketu, pored kojeg su ga na svakoj utakmici pratili supruga Nataša i kćerkica Isidora u njenom naručju. Poslije svake utakmice, Isidora je završavala u naručju svoga  tate. Isto se dogodilo i večeras poslije utakmice Kakanj-Sloboda. Isidora je porasla, a pamtimo je iz vremena kada je bila u dobi od nekoliko mjeseci. Ostat će zapamćeno da je mala Isidora prve  košarkaške table sa obručima i mrežicama i prve utakmice svoga tate, gledala u Kaknju. Tada nije mogla ni pojmiti, - šta to tata radi? Još uvijek  je  malena, ali vjerujemo da  već vrlodobro konta šta su koš i lopta.

Bilo je večeras, zaista, lijepo biti u Kaknju na košarkaškoj utakmici u kojoj smo svi ponešto dobili, na utakmici u kojoj bez obzira na rezultat nije bilo poraženih. Predivan pozdrav publike i igrača oba tima, na kraju utakmice govorio je puno više od riječi. 

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u