KakanjLive | Petak, 10.07.2020. godine

Kontinuitet prezentacija karte Mugdima Cvrlje

11.01.2018. - Karta genocida u Srebrenici predstavljena u Rijasetu Islamske zajednice BiH i u Institutu za istraživanje zločina sarajevskog Univerziteta

karta_reis
Mugdim Cvrljo nastavlja predstavljanje Karte genocida u Srebrenici i dobija podršku različitih institucija. Ovoga puta karta je prezentirana na Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i direktoru Instituta za istraživanje genocida i zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu dr Rasimu Muratoviću.

Mogućnost upotrebe u vjerskim obrazovnim institucijama

U nastojanju da se šira javnost upozna sa projektom „Genocid na karti“, isti je predstavljen Rijasetu Islamske zajednice u BiH. U svom kratkom izlaganju, autor je upoznao Reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića o projektu i njegovoj namjeni te se srdačno zahvalio na prijemu. Reisu-l-ulema je podsjetio na važnost sjećanja na genocid i stradanje bošnjačkog naroda u BiH. Uvaženi Reisu-l-ulema je izrazio nadu da će se ovaj projekat u narednom periodu implementirati kroz vjerske obrazovne institucije.

karta_institut

Institut za istraživanja zločina nastavlja saradnju sa autorom

Institut za istraživanje genocida i zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu u punom kapacitetu podržava projekat „Genocid na karti“
Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu dr Rasim Muratović je 09.01.2018. godine je primio u radnu posjetu Mugdima Cvrlju autora projekta „Genocid na karti“. Na sastanku je bilo govora o važnosti istraživanja genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i njegovom dokumentovanju u raznim oblicima. Dr. Muratović je rekao da je ova karta potpuno novi način prikazivanja dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici te se u potpunosti može primjenjivati u budućim istraživanjima ove tematike.
Cvrljo je upoznao dr Muratovića o uspjesima projekta i njegovoj implementaciji u obrazovnim institucijama u školama u FBiH.
Na kraju, zaključak sastanka je bio da će se saradnja između Instituta i autora nastaviti i dalje.
A.Z./KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u