KakanjLive | Ponedjeljak, 30.11.2020. godine

Ko štiti kladioničarski lobi

23.02.2016. - Kladionice na godišnjem nivou naprave pola milijarde KM prometa, a nisu u sistemu PDV-a


kladionice_hercegovci

Piše: Nedžad JAMAKOVIĆ/FAKTOR

Objavljeno: 21.02.2016.

Ministarstvo finansija FBiH, na čijem je čelu HDZ-ova ministrica Jelka Milićević, sa zakašnjenjem je i uz probijanje zadanog roka od mjesec Vladi uputilo izvještaj o poslovanju kladionica. “Opravdanje” Ministarstva je da im je zahtjev Vlade dostavljen šest dana kasnije, pa kao, otud i njihovo kašnjenje s izvještajem.

Gotovo je nevjerovatno da su svih ovih godina kladionice, koje na godišnjem nivou naprave pola milijarde KM prometa, izuzete iz sistema PDV-a, koji se plaća čak i na osnovne životne namirnice. Napokon je inicijativu da se kladionice konačno uvedu u sistem naplate PDV-a uputio zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Amir Zukić. Neplaćanje PDV-a omogućilo je vlasnicima kladionica da od silnog prometa u budžet države uplaćuju, svih ovih godina koliko posluju, mizerne iznose na ime poreza.

Da bi se to promijenilo, potrebno je napraviti izmjene Zakona o igrama na sreću koje je inicirao Zukić, a koji se nada i drastičnijoj kontroli otvaranja i poslovanja kladionica, imajući u vidu da je riječ o društveno štetnoj djelatnosti.

Izmjene zakona, ako bi sve išlo planiranim tokom, mogle bi se naći u Parlamentu u roku mjesec. No, oklijevanje Milićevićke da dostavi izvještaj moglo bi nagovijestiti novo “otezanje”, odnosno otpor hrvatskih ministara u Vladi koja treba dati podršku predloženim zakonskim izmjenama. To ne bi trebalo čuditi ako se zna da su Hrvati vlasnici 12 od 13 kladionica koje posluju u FBiH.

A, valja imati na umu da svako prolongiranje vlasnicima kladionica nastavlja donositi enormnu zaradu, dok državi uskraćuje znatan prihod u budžetu. Zukić je, naprimjer, predložio da novac koji će se dobiti na ovaj način bude usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju nataliteta, što ukazuje na bitnost ove inicijative.

Milićević je, uprkos tome, uspjela svoj posao u vezi s dostavljanjem izvještaja uraditi sa zakašnjenjem, a ostaje nam da vidimo hoće li njen primjer slijediti i drugi hrvatski ministri u Vladi FBiH, ili će ipak pokazati odgovornost i hitno dati podršku ovakvim izmjenama zakona.

Ministrica Milićević je ovih dana na meti kritika i zbog odluke, odnosno objavljenog uputstva o raspodjeli prihoda u kantonima, uz referiranje na preliminarne rezultate popisa stanovništva. Na ovaj način bi kantoni s većinskim hrvatskim stanovništvom dobili veći dio kolača, dok bi drugi, poput Sarajevskog, bili zakinuti. Zbog toga je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio podnošenje krivične prijave protiv ministrice Milićević ne povuče li svoju odluku, a podršku u tome su mu dali i njegove kolege iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona. Konaković smatra da je Milićević na ovaj način prekršila zakone. No ,ona je na sjednici Hrvatskog narodnog sabora u petak dobila podršku za svoju odluku. Znakovito, o njenoj lošoj reakciji u slučaju dostavljanja izvještaja o poslovanju kladionica HNS se nije izjasnio.

(Faktor.ba)

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u