KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

Klizište u Malješu pet dana poslije

13.03.2017. - Peti je dan od pojave klizišta u Malješu. I dalje se radi na sanaciji, odnosno rasterećenju čela i centraklnog dijela klizišta

004_Sanacija klizista
Izmješteno je oko 2000 kubika zemlje, a  procjene su da će trebatui izmjestiti još 1000 do 1500 kubnih metara

U toku su radovi na realizaciji interventnih mjera sa ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište. Rezultati praćenja stanja klizišta koji se utvrđuju pomoću repera postavljenih u zoni klizišta i dalje ukazuju na njegovu stabilizaciju.Postavljena je i zaštitna ograda koja služi kao zaštita kuća u slučaju da tokom radova dođe do kotrljanja kamenja. Iz zone klizišta uklonjen je stari vodovodni betonski bazen koji nije bio u funkciji.

Služba Civilne zaštite ostvaruje kontakte sa iseljenim stanovnicima Malješa.To će nastaviti, a danas su službenici Općine sa predstavnicima humanitarne organizacije World Vision obišli porodice iseljene iz Malješa.

Prema nalazima sa terena klizište miruje. Prva dva dana bilo je pomjeranja i od po 50 centimetara. Pomjeranje je zabilježeno na dva „repera“, dok su ostali bili stabilni. Od subote 11. marta, poslije podne utvrđeno je stabilizacija klizišta i kretanje u centralnom dijelu od četiri centimetra. Angažovana mehanizacija od petka, radi na rasterećenju klizišta.Do ponedjeljka izmješteno je oko 2000 m³, a prema proračunima geodeta i geologa, sa čela i iz tijela klizišta trebalo bi još izmjestiti do 1500 m³ zemljišne mase. Poslije toga očekuje se potpuna stabilizacija klizišta.

007_Nurudin HrustoNurudin Hrusto, Šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj

Šef Službe Civilne zaštite u Općini Kakanj, Nurudin Hrusto, kaže: „Stručni tim je konstatovao da nema velikih materijalnih šteta na objektima. Od prvog dana imamo udar nekoliko kamenica i može se govoriti o neznatnoj materijalnoj šteti. Dali smo pomoć za smještaj iseljenih porodica na mjesec dana, ako bude potrebno to ćemo i produžiti. Naše su procjene da bi u mjesec dana mogli realizovati sve mjere da se steknu uvjeti za povratak ljudi u svoje kuće. Rasterećenja klizišta radit ćemo još 3-4 dana, a počeli smo i pregovore sa mogućim projektantskim kućama za dodatna istraživanja i izradu projekta koji će reći šta treba uraditi kako bi se zaštitili stambeni objekti. Ne želim prejudicirati rješenje, ali struka će reći kako treba biti izvedena ta zaštita.Očekivanja se da će izrada projkta i izvođenje potrebnih radova trajati dvadeset dana“.

008_Idriz CizmiCIdriz Čizmić, predsjednik MZ Donji Kakanj

Idriz Čizmić, predsjednik Mjesne zajednice Donji Kakanj, kojoj pripada ugrženo područje Karaula-Malješ, kaže da je ovo vrijeme u kojem se izvode predviđeni radovi na sanaciji klizišta i da treba čekati: „U kratkom vremenu Mjesnu zajednicu su pogodila dva klizšta. Ono u Ribnici i sada ovo u Malješu. Zaista nam je teško jer živimo u vanrednim okolnostima. Svjedoci smo radova na sanaciji klizišta i jedino što je preostalo je sačekati da oni budu izvedeni do kraja, kako bi smo bili sigurni da je povratak ovih 13 porodica moguć. Očekujem da će sve biti izvedeno prema rješenjima koje će ponuditi najbolji stručnjaci“.

A.Z./KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u