KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Kanada oduzima državljanstvo pripadniku HVO-a

14.12.2017. - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja odluku Vlade Kanade koja je odlučila oduzeti državljanstvo Boži Jozepoviću, koji je osumnjičen da je kao pripadnik HVO počinio ratni zločin nad Bošnjacima 1993. u Poljanima

kanadahvotx

FOTO: ILUSTRACIJA FOTO: ILUSTRACIJA

Devetog juna 1993. godine u Poljanima su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović, ističu iz IGK-a.

- Zločin je počinjen nad sedmero nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u poodmaklom dobu. Prema podacima Saveza logoraša, navedene osobe su odvedene od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika vojne policije HVO-a Kakanj, osim Latifa Mehmedovića koji je zatečen na cesti u blizini Kraljeve Sutjeske. Njihova tijela su pronađena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana. Jozepović se tereti da je bošnjačke civile zarobio u podrumu škole i pucao po njima, od čega je nekoliko civila ubijeno – navodi se u saopćenju.

Dodaju da “u pismu ministru imigracije Kanade Ahmedu Hussenu, koji je Saveznom sudu Kanade podnio zahtjev da se oduzme Jozepoviću državljanstvo Kanade, jer je lagao zvaničnicima Ministarstva za imigracije Kanade o svojoj ratnoj prošlosti i to da je bio pripadnik HVO-a, IGK konstatuje da Kanada ovim postupkom pokazuje da je razvijena pravna država“.

- IGK smatra da je ovaj postupak Vlade Kanade veliki korak ka istini o zločinima u BiH i pravdi za žrtve tih zločina. BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i koja je zbog svoga insistiranja na odbrani ideja suživota i multikulturalnosti platila visoku cijenu agresije i genocida. Pravedni mir zasnovan na institucionalizaciji kulture pamćenja, istini i pravdi i insistiranje na njemu nema alternative. Zalaganje za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode ostaju naše aktivnosti. Mlade generacije čemo učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde. Posljednje inicijative Kanadske Vlade za Balkan, uključujući navedenu odluku i moguću Kanadsko evropsku alijansu za Balkan predstavljaju za nas veliko ohrabrenje i nadu za bolju BiH - kaže se na kraju pisma.

FAKTOR

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u