KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

KAKANJSKE PRIRODNE LJEPOTE Gradina-Kacalj

29.05.2017. - Gradina, odnosno Kacalj, nije samo Vidikovac sa kojeg se pruža jedinstven pogled na Kakanj, već je i nekropola stećaka sa prostorom za cjelodnevni izletnički boravak

Na pola sata hoda, utabanom stazom od Zagrađa, jednostavno se popeti na vrh Gradine, koji je kod mještana poznatiji pod nazivom Kacalj. Na Kacalj odnosno Vidikovac, kako ga u posljednje vrijeme nazivaju mnogi kakanjci, može se doći i težim putem uz veliki uspon preko Ivnice i Skenderovića. S Gradine pruža se prekrasan panoramski pogled na Kakanj, ali i okolna sela. S obzirom na to da Gradina okomito pada prema Zagrađskom potoku i rijeci Zgošći, JU za kulturu i sport Kakanj postavila je zaštitnu ogradu, a na samom platou na dvije ravni postavljene su natkrivene klupe sa stolovima, idealne za odmor u svim vremenskim uslovima.

U narodu je uvriježeno mišljenje da je Gradina u srednjem vijeku predstavljala predstražu na sjevernoj strani kraljevskog grada Bobovca. Da ovo nije daleko od istine pokazuje i nekropola stećaka ( Ivničko –zagradska) koja se nalazi u neposrednoj blizini Kacalja, odnosno Vidikovca. Nedaleko od Gradine, u mjestu Doline u zaseoku Skenderovići, nalaze se ostaci nekadašnje crkve od koje su i danas vide dijelovi kamenja od kojeg je građena. Inače, navedeno područje je bogato florom i faunom, što je idealno za ljubitelje prirode, daleko od gradske vreve.

Vezani tekstovi:
Kakanjske prirodne ljepote-LOPARAC I DEVETACI
Kakanjske prirodne ljepote-MOČVARA BISTRIK
Kakanjske prirodne ljepote-BUKOVICA I GORNJA TRSTIONICA
Prirodne ljepote Kaknja-GORNJI BANJEVAC

KakanjLive/UG Bazen Benat Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u