KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Kakanjska sjednica Upravnog odbora KS BiH

19.01.2016. - Analizirani rezultati iz prošle godine i utvrđivane smjernice za rad u ovoj godini

upravninaslovSa kakanjske sjednice Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH

Domaćin redovne sjednice Upravnog opdbora Košarkaškog saveza BiH, bio je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, koji u ovom mandatu obavlja i dužnost člana Upravnog odbora krovne bosanskohercegovačke košarkaške kuće.

Na kakanjskoj sjednici Upravnog odbora, koja je održan u utorak 19.01.2015.godine, analizirani su rezultati postignuti tokom 2015. godine, za koju je konstatovano da je vjervotno najbolja godina u bosanskohercegovačkoj košarci. Još je konstatovano da je u mandatu ovog Upravnog odbora od 2,4 miliona KM dugovanja izmirena jedna polovina od toga, odnosno 1,2 miliona maraka. I ovo je ocjenjeno kao izuzetan rezultat. Što se tiče analize takmičenja, na sjednici je istaknuto da je tokom 2015. godine u pogonu bilo sedam selekcija.

Što se tiče planova za ovu godinu, izvjesno je da se priprema održavanje Skupštine Košarkaškog saveza BiH, u izradi je finansijski plan za dolazeću sezonu i takmičenja u njoj. O broju selekcija koje će se takmičiti Upravni odbor će se naknadno izjasniti. Konstatovali smo i pitali predsjednika Saveza Elmedina Konakovića, da selektori traže  pravovremeno obezbjeđenu logistiku za kvalitetne pripreme i sigurnost da će selekcije otići na takmičenja?

- Volio bih da čujem jednog selektora koji misli da to nije bilo na nivou kojeg imaju Španija, Srbija, Hrvatska, Slovenija ili neke druge selekcije. Najbolji je pokazatelj selekcija U-16 koja je u 18 mjeseci imala 143 dana priprema, sa hotelima, avionskim prevozom i uvjetima koje imaju savezi o kojima sam govorio. To smo prošle godine organizirali rekao bih žargonski na “mišiće”. Ove godine biće teže. Evidentno je da nemamo podršku svih nivoa vlasti i institucija Bosne i Hercegovine. Imamo jednu stvar koja se često zanemaruje u BH javnosti, a to je da jedino Košarkaški savez ima sve selekcije prijvaljene za sva takmičenja. Sretni smo, uz dužno poštovanje, kada nam fudbalska ili rukometana reprezentacija dođu do baraža ili se plasiraju na neko veliko takmičenje, dok je košarka stalno na Evropskim prvenstvima. U fudbalu imaju selekcije, ali ovi ostali loptaški sportovi nemaju ni ženske, ni mlađe selekcije U-16 ili U-18 u zvaničnim takmičenjima. Nama to pravi ogroman problem. Za svako od takmičenja treba pronaći sredstva. Ove godine ćemo vjerovatno imati jednu ili dvije selekcije manje da bi smo mogli finansirati dovoljan broj dana na pripremama. Svi su imali 30-40 dana i nijedan selektor u odnosu na zahtjeve nije imao kraće rokove, tako da ćemo taj nivo zadržati.

Elmedin Konaković, predsjednik Upravnog odbopra Košarkaškog saveza je rekao da je ova sjednica u Kaknju, bila maratonska, trajala je više sati, a mi smo ga pitali šta za njega, hajde da kažemo iz sarajevske perspektive ili iz perspektive prvog čovjeka u Košarkaškom savezu znači pojava košarkaškog kluba kakav se razvija u Kaknju?

- Već dugo ne gledam iz sarajevske perspektive, od kada sam predsjednik Saveza. Iz sarajevske košarke sam otišao još 2007. godine i od tada radeći kao direktor Košarkaške reprezentacije i predsjednik Košarkaškog saveza zaista to posmatram, onako - bosanski. Svaka nova sredina ohrabruje. Tako je bilo kada se pojavila ekipa iz Mrkonjić Grada, a evo već ima tradiciju, rejting i plasmane u samom vrhu domaćeg takmičenja. Slična je i pojava u kojoj je Kakanj pokazao da su strpljivim, marljivim, ozbiljnim predanim radom i odnosom prema ovom sportu zaslužili da se nađu u samom vrhu BH košarke.Pratim sve što se dešava u Košarkaškom klubu Kakanj. Osvježenje je na bosanskohercegovačkoj košarkaškoj sceni. Ono što mene raduje, posjetom Opštini i u razgovoru sa načelnikom Mandrom i sa ljudima koji vode Košarkaški klub, vidim da to nije jedno ljeto. Vidim da je način na koji se radi garancija da će Kakanj trajati puno duže od jedne sezone i to je za nas ohrabrujuće.Imam sve simpatije prema tom projektu, koji se dešava u ovom gradu.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u