KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Kakanjci dobili već izgubljenu utakmicu

14.10.2017. - Košarkaši Kaknja vođeni dobro sa klupe od trenera Josipa Pandže i nošeni efikasnom i angažovanom igrom Danila Negovanovića i bh. reprezentativca Adija Zahiragića slavili protiv Mladosti u dramatičnoj završnici prvog kola nove sezone košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine rezultatom 83:79.

Susret je otvoren koševima Majića i Negovanovića i igrala se izjednačena košarka sve do polovine prve četvrtine kada gosti odlaze na plus pet (11:16). Tome su doprinijela i dva rana faula najiskusnijeg igrača Kaknja koji je već nakon četiri minute morao van kako ne bi došao u probleme sa ličnim greškama. Gosti su prvu dionicu dobili rezultatom 24:19. Tricama Milanovića i Đumića održali su stečenu prednost i na odmor odlaze sa devet poena u plusu (38:47). U prvom poluvremenu gosti su postigli sedam trojki, dok Kakanj nije pogađao za tri poena.

Negovanovićeva simultanka

Trajala je 24. minuta kada je ova utakmica imala prelomni trenutak. Mladost je vodila deset razlike 42:52. Priznat je šut Kneževića kao silazna putanja prema obruču, a onda je u prvom narednom napadu Danilo Negovanović, na asistenciju Muflizovića pogodio prvu tricu za svoj tim u ovom susretu (45:52). Danilo je u ovom periodu imao simultanku jer i sljedeći napad realizira (47:52). Majić je nakon toga prokockao napad Mladosti nepravilnim vođenjem lopte, a Talić smanjio na 49:52. Aleksić poslije toga iz auta nije ubacio loptu za vrijeme predviđeno propozicijama i lopta je dosuđena za Kakanj. Uslijedile su reakcije sa gostujuće klupe, službeno lice dobija isključenje, domaći tim tri slobodna bacanja i loptu. Negovanović ubacuje sve tri lopte sa linije slobodnih bacanja i poravnava rezultat na 52:52. Loptu sa strane poslije toga izvodi Merdanović pronalazi Negovanovića koji pod faulom ubacuje za 54:52, a onda i sa slobodnih bacanja još jedan poen i rezultat je samo za 70 sekundi, od minus deset okrenut na plus tri za Kakanj. U seriji od 13:0 Negovanović je ubacio 11 poena.

prvokolobeliDanilo Negovanović, borbeno, sigurno i efikasno na prvenstvenom debiju za Kakanj

Ubrzo Knežević i Majić pogađaju i gosti iz Mrkonjić Grada ponovo vode (55:56). Nastavilo se sa ujednačenom igrom na obe strane, a Palavra sa zvukom sirene pogađa za 63:62 i Kakanjci u posljednjih 10 minuta susreta ulaze sa ''pola'' koša prednosti.

Zahiragić donosi pobjedu

Aleksić i Knežević su vratili vodstvo gostima već u uvodnim napadima posljednje četvrtine (63:67), a potom su Kakanjci nošeni odličnom igrom Zahiragića preuzeli stvari u svoje ruke i otišli na plus sedam (78:71) na dvije minute i 30 sekundi prije kraja susreta. Prvo je Zahiragić smireno i sigurno ubacio tricu, svoju prvu a drugu timsku za rezultat 66:67. Buza je povećao na 68:67, a Zahiragić na 70:67. Uslijedio je tajm-aut gostujuće klupe poslije kojeg nisu iskoristili napad jer su Kakanjci odlično odigrali odbranu tako da su iscurile 24 sekunde. Na asistenciju Palavre Buza pogađa za 72:67. A onda je Adi i u odbrambenoj fazi pokazao zašto je reprezentativac BiH. Vješto je prekinuo gostujući napad, pronašo Muflizovića u kontri koji povećava na 74:67. Gosti preko Mijovića ubacuju svoju desetu timsku tricu, ali u ovom periodu nezaustavljivi Adi Zahiragić vraća trojku i rezultat dovodi na 77:69. Ipak gosti su preko Majića i Mijovića uspjeli poravnati rezultat na 78:78. Ali 45 sekundi prije kraja Adi ubacuje tricu za 81:78.

prvokolozahirAdi Zahiragić, neprikosnoven i u napadu i u odbrani tokom zadnje četvrtine

Na drugoj strani Mijović sa linije slobodnih bacanja pogađa prvo slobodno, a onda je namjerno fulao drugo, ali gosti nisu uspjeli doći do lopte. Gosti prave tri faula u nizu i ulaze u bonus, a bh. reprezentativac Zahiragić pogađa sa ''penala'' za pobjedu Kaknja rezultatom 83:79.

KK KAKANJ – KK MLADOST 83:79
(19:24, 19:23, 25:15, 20:17

Dvorana: KSC Kakanj. Gledalaca: 600.Komesar: Darko Frganja. Sudije: Ernad Karović (Zenica), Dragan Kralj i Dragan Komar (Trebinje).

KAKANJ: Dedić 3, Talić 9, Mešinović, Muflizović 10, Merdanović 7, Zahiragić 13, Negovanović 25, Pavlović 1, Palavra 9, Pirić, Buza 6. Trener: Josip Pandža.
MLADOST: Majić 16, Aleksić 8, Jotić, Mijović 16, Srdić, Knežević 18, Kljajić, Jović, Ljuboja, Milanović 6, Janjetović, Torbica, Dumić 15. Trener: Goran Sladojević.

A.Zekić i E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u