KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Kakanj u Mostaru bolji od Zrinjskog

19.11.2016. - Nakon što je poslije četiri perioda rezultat glasio 70:70, odigran je produžetak u kojem su košarkaši Kaknja bili više koncentrisani i efikasniji, tako da je zabilježena veoma vrijedna gostujuća pobjeda

Prvo poluvrijeme dobila je ekipa Zrinjskog i na odmor se otišlo sa prednošću domaćih od pet poena razlike (37:32). U nastavku ekipa Kaknja je uspjela dobiti treći i četvrti period igre, a zatim i produžetak, tako da je na kraju zabilježena vrijedna i važna pobjeda Kaknja, od pet poena razlike (83:88).

Kod ekipe Kaknja, prije utakmice se znalo da neće nastupiti Maksimović, Tomić je bio upitan ali je stisnuo zube i odigrao najbolju ovosezonsku utakmicu sa 18 poena, čak 19 skokova i dvije asistencije. Merdanović je napustio igru, uz aplauze podrške od strane domaće publike, a nakon povrede skočnog zgloba desne noge. Na drugoj strani Brummitt  i Begić večeras nisu nastupili u redovima Zrinjskog, Princ je nosio povredu u leđima, a Demić je brzo skupio četiri, a zatim i petu ličnu u zadnjoj četvrtini, tako da je večerašnji domaćin utakmice, imao više problema u kompletiranju momčadi kao i u toku utakmice.

Možda je ekipa Kaknja ovu utakmicu mogla riješiti i u regularnom dijelu da nije bilo (ne)zasluženo dosuđene lične greške Dediću pa Tomiću, a zatim i tehničke klupi Kaknja, jer je trener Pandža opravdano reagovao, na dosuđivanje prekršaja Tomiću u kontaktu kakvih je bilo tokom utakmice na obe strane ali nisu sankcionisani.

Trener Josip Pandža kaže da nema vremena za slavlje jer slijede tri teške utakmice:

- Ovo je veoma bitna pobjeda za moju ekipu.Svaka pobjeda u gostima je zlata vrijedna,pogotovo u našoj ligi. Moji igrači su pokazali veliku koncetraciju i prenijeli taktičke zamisli na teren.Bila je to lavovska borba do zadnjeg momenta. Držali smo protivnika kroz cijelu utakmicu u egalu što je doista bilo izuzetno teško i na kraju smo u produžetku nagrađeni pobjedom. Čestitam svojim igračima na velikoj pobjedi i ekipi Zrinjskog na fer i korektnoj borbi. Nemamo vremena za slavlje jer nas očekuju tri teške utakmice u sljedeće dvije sedmice i već se okrećemo u tom smjeru. Nadam se da će pobjeda u Mostaru biti prekretnica i da ćemo iz utakmice u utakmici igrati sve bolje, istakao je trener košarkaša Kaknja Josip Pandža.

Bez obzira na osvojene bodove u Mostaru i zadovoljstvo koje vlada treba istaći i veliki broj izgubljenih lopti naših košarkaša u posljednjem periodu u fazi napada, odnosno četiri puta su igrači Zrinjskog posebno preko Kneževića, uzimali loptu Kakanjcima u fazi napada. Skoro da se to dešavalo u kontinuitetu napad za napad. Prvo Dedić, gubi loptu, onda Palavra, zatim Tomić pa Svilar. Četiri izgubljene lopte su se dogodile u fazi kada treba riješiti utakmicu, a sve četiri su uzeli igrači Zrinjskog samo zbog nepažnje i pada koncentracije. Treba dodati i dvije lopte, koje su kako tv-komentator ove utakmice reče završile u reklamama. Dakle šest lopti su gosti poklonili domaćinima kada je trebalo realizovati poene za konačnu pobjedu u regularnom toku.Ipak ne treba pobjedi gledati u zube jer objektivno Zrinjski i Kakanj su odigrali tvrdu i tešku utakmicu u kojoj prednost jedne ekipe nikada nije bila više od šest poena razlike.Bilo je tu i lijepih perioda igre. Potezi Svilara, Palavre, Tomića, mladog Vranješa, završno poentiranje Ćurevca, važna trica Muflizovića, odbrambena igra Dedića sve je to igra radi čega je košarka magična i atraktivna. Međutim i od Kaknja i od Zrinjskog se očekuje puno više i puno bolje od onoga što je viđeno u ovoj utakmici.

HKK ZRINJSKI - KK KAKANJ 83:88
(14:16, 23:16,11:12, 22:26 i 13:18)

ZRINJSKI: M.Petrić, D.Knežević 32,M.Gilja 8, M.Zovko, V.Princ 10, J.Brajković 2, J.Golemac, A.Demić 11,D.Zovko 2, I,Barač, I.Begić, Šamadan 18. Trener: Vlašić.
KAKANJ: E.Dedić 2, T.Vranješ 11, N.Maksimović, A.Muflizović 5,E.Merdanović 5, H.Ćurevac 4, N.Đozić,
A.Đelmo, Ž.Palavra 20, V.Svilar 23, O.Tomić 18 i R.Smajlović. Trener: Pandža.

A.Zekić i M. Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u