KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Kakanj tricama razbio Sparse

09.09.2017. - Procenat šuta za tri poena kod Kaknja bio je 63 posto. Od 27 pokušaja u košu Sparsa završilo je 17 šuteva za tri poena. Rezultat na kraju utakmice 82:73

Raspoloženo šutersko veče kakanjskih košarkaša najavio je Darko Talić. Kod rezultata 4:8, ovaj mladi reprezentativac BiH, pogađa prvi puta trojku, poslije čega Dejan Đokić povećava na 7:10, a Darko već u sljedećem napadu veže još jedno tricu i poravnava na 10:10. Do kraj prve četvrtine dvije trice za Kakanjce pogodio je i Željko Plavra, a po jednu su ubacili Nermin Buza i Eldar Merdanović, tako da je prvi period igre završio 25:22.

U nastavku s početka druge četvrtine poene preko Buze ponovo postižu domaći košarkaši, a onda Sparsi prave seriju od 0:6. Pogađali su Durmo, Kočić i Josipović. Uslijedio je domaći tajmaut, poslije kojeg Igor Đuković poentira za tri, a onda Palavra veže osam poena od čega dva slobodna bacanja i dvije trice. Srđan Kočić i Refik Bašić u međuvremenu ubacuju četiri poena za Sparse.

Igrala se 17. minuta kada je kod rezultata 38:33 Darko Talić izveo solo prodor, prošavši kroz reket i varkom tijela izbacuje odbranu gostiju u suprotnom smjeru u odnosu na svoje kretanje te manirom velikih majstora košarke poentira, poslije čega dobija zaslužene aplauze oduševljene publike. Košarkaši Sparsa još se nisu ni snašli kod izvođenja lopte ispod koša, njihov je ubacivanje bilo prekinuto, Palavra je asistirao, a Zahiragić pogodio tricu za deset poena razlike 43:33. Smanjio je Kočić 43:35, a onda Željko Palavra novom trojkom podiže prednost Kaknja na 11 poena 46:35.Prvu tricu za Sparse tek krajem poluvremena ubacuje Ibrahim Durmo 46:38. Do kraja druge četvrtine sa slobodnih bacanja po jedan poen ubacili su Merdanović i Đuković, koji na asistenciju Adija Zahiragića, završava poluvrijeme još jednom trojkom i na odmor se otišlo kod rezultata 51:40.

talicDarko Talić se priprema da prevari Dejana Đokić i uspjeva

Samo što je počeo treći period Reljić je ubacio za Sparse, a u prvom napadu Kaknja Darko Talić ponovo pravi majstoriju.Dok su svi njegovi saigrači bili blokirani, a vrijeme za napad skoro na isteku, Darko je sam sebi napravio prostor, teškim šutem preko Dejana Đokića ubacio novu tricu za 12 razlike 54:42. I treću dionicu dobijaju naši košarkaši rezultatom 18:16, a ukupan skor poslije 30 minuta bio je 69:56.

Večeras, najefikasniji Igrač Kaknja Darko Talić, otvorio je četvrtu dionicu tricom i i bila je to najveća prednost u ovom nadmetanju sa Sparsima 72:56 – šesnaest razlike. Ovu dionicu ekipa Sparsa je odigrala bez umornog Josipovića. Stekao se utisak da je ekipa iz Sarajeva najviše energije i zalaganja na terenu dala kada je igrala petorka u sastavu: Spasov, Manjgafić, Bašić, Durmo i Reljić. Srđan Kočić je također tokom cijele utakmica pokazivao odlučnost i upornost. Đokić je dolazio do izražaja i par puta odlično prošao do koša poentirajući ali kada pored njega nisu bili Dedić i Zahiragić. Pored ova dva igrača ovo zvučno pojačanje Sparsa nije moglo ništa napraviti.Dok su na terenu zajedno bili Kenan Bajramović i Igor Josipović, bez obzira što su ukupno ubacili 25 poena, Kakanj je i pravio veću razliku.Josipović je bio dobar motivator na terenu, ali su Sparsi igrali brže i jače bez ova dva iskusna igrača.

palavrasparsŽeljko Palavra za 16 minuta na terenu 16 poena

Košarkaši Kaknja večeras su imali šutersku noć. Teško da se nešto ovako može ponoviti, ali ako znamo da nije igrao Danilo Negovanović, koji je od svih igrača iz kakanjskog rostera najučinkovitiji šuter, ko zna možda nam se češće dogode ovakve utakmice. Tereba reći da je Željko Palavra ubacio 16 poena za Kakanj samo u prvom poluvremenu. Na terenu je ukupno proveo 16 minuta. Drugih 20 minuta nije ni igrao.

U zadnjem periodu kod Kaknja tricaški je bio raspoložen Ermin Dedić.I Nermin Buza, mada je igrač centarske pozicije broj pet, večeras je ubacio dvije trice.Igor Đuković je mirno i bez ikakvog grča, od četiri pokušaja tri puta pogodio za tri. 

Kakanj – Spars 82:73
(25:22, 26:18, 18:16, 13:17)

Kakanj: Ermin Dedić 8, Darko Talić 17, Ernes Mešinović 2,Aldin Muflizović 3, Eldar Merdanović 5, Adi Zahiragić 5,Danilo Negovanović, nebojša Pavlović 2, Željko Palavra 16, Igor Đuković 14, Rijad Samajlović, Nermin Buza 10.Trener: Josip Pandža. Pomoćni trener: Benjamin Šabić.

SPARS: Aleksa Stepanović 5, Nikola Spasov 2, Srđan Kočić 5, Fahrudin Manjagafić, Pavle Reljić 3, Dejan Đokić 13, Alija Pirić, Kenan Bajramović 11, Refik Bašić 7, Ibrahim Durmo 12, Igor Josipović 15- Trener: Marko Trbić.

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u