KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Kakanj-SPARS je derbi sportskih prijatelja

30.11.2019. - Pred gostovanje Sparsa u Kaknju Benjamin Šabić kaže da ovu utakmicu doživljava kao derbi dva komšijska kluba i kao utakmicu za međusobni prestiž sportskih prijatelja

sabicganic
S rosterom koji je pogođen povredama Šabić i Ganić pripremali su taktičke varijante za Sparse

U osmom kolu košarkaškog prvenstva BiH, u nedjelju 1. decembra, U Kaknju se sataju domaći tim KK Kakanj i OKK Spars iz Sarajeva. Utakmica je rasporedu u 18:00 sati.

Devet utakmica u ABA 2 i devet poraza, od toga posljednje četiri su odigrali puno bolje nego prvih pet i uglavnom su bili u poziciji da iz tih utakmica izađu neporaženi. Tako sun a zadnjem gostovanju u Novom Pazaru poeraženi sa dva poena razlike (88:86). U domaćem prvenstvu, utakmice koje su odlučene na jedan posjed okrenuli su u svoju korist (Široki 70:71 i Zrinjski 84:82) pa čak i one utakmice u kojima su tokom prvog dijela gubili velikom razlikom. (Sloboda 78:70). Sve ovo govori da Sparsi igraju tokom svih 40 minuta i da se ne predaju do posljednje sekunde. U prvenstvu BiH zauzimaju treće mjesto sa 12 bodova i jednom pobjedom više od Kaknja. Tokom prvenstva došlo je do smjene trenera, direktor kluba Nermin Selimović, preuzeo je ulogu trenera uz aktivno asistiranje Srđana Stanića pred gostovanje u Bratuncu u četvrtom kolu. Na tom gostovanju ostvarili su pobjedu (65:79). Došlo je i do neznatnih promjena u igračkom kadru i pitanje je vremena kada će Sparsi u ABA 2 ligi, bodovno materijalizovati kvalitet koji imaju. ali i u BiH prvenstvu.U Kakanj dolaze da pobjede i ovdje ne mogu izbjeći ulogu favorita. U pripremnom period Sparsi su na Grbavici bili domaćini košarkašima Kaknja i taj susret su riješili u svoju korist sa 40 poena razlike. Prisjećajući se te utakmice, trener Kaknjaca Benjamin Šabić, kaže:

- Ova i ta utakmica ne mogu se ni porediti. Jesmo izgubili 40 razlike. Ovoga puta se pripremamo tako da možemo parirati i ova borba za bodove biće potpuno drugačija. Naša motivacija ne može biti ista kao tada, ali ni njihova. Mi ovo, posebno na terenu u Kaknju doživljavamo kao derbi dva komšijska kluba, kao utakmicu za međusobni prestiž sportskih prijatelja i susreti sa Sparsima uvijek su imali posebnu čar, a to neće izostati ni ovoga puta.

benjosirokiBenjamin Šabić, za igru sa Sparsom uvijek ima motivacje

Na čemu zasnivati optimizam ? - pitali smo Šabića.

- Trebali bi imati više svježine, a imali smo i više vremena za analizu njihove igre i za pripremu taktičkih varijanti koje možeme primjeniti u ovoj utakmici. Naša prednost je domaći teren i navijači koji će sigurno u velikom broju i značajnom podrškom doprinijeti našoj boljoj igri. Naš adut je i borba za svaku loptu do svakog isteka vremena, pa i posljednjih trenutaka utakmice.Znači da je to borba bez predaje i do kraja, jer želimo popraviti utisak kojeg smo ostavili na utakmici sa Vogošćom.

Košarkaši Kaknja su u sedam prvenstvenih utakmica zabilježili četiri pobjede na domaćem parketu i tri poraza u gostima. Ovdje su poražene i dvije ekipe koje imaju izuzetno kvalitetne rostere (Široki i Mladost) tako da Sparsi za Šabićeve igrače nisu nepobjediv tim.

- Uzdam se u našu pristup protivniku i igri. Ako svaki pojedinac, za ulogu koju dobije, odigra najkvalitetnije što može i ako timski budemo izdržali u visokom ritmu, to će biti dovoljno da imamo igru koja vodi do pobjede. Naš je hendikep ozljeda Mirsada Pilavdžića koji sigurno neće igrati i još uvijek nedovoljno oporavljeni Jovan Marinković - Đorđević. Sa druge strane Spars igra na dva fronta i u rosteru ima više igrača što može donijeti prevagu, završio je Benjamin Šabić.

Sudije utakmice KK Kakanj – OKK Spars su: Ivan Milićević, Tomislav Stapić i Danijel Vlaho. Delegat je Aco Okuka. Igra se u nedjelju 1. decembra s početkom u 18:00 sati.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u