KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Kakanj još bez testova za otkrivanje Korona virusa

21.03.2020. - Pod zdravstveni nadzor stavljeno 456 osoba, a i pored ogromnih napora da se nabave testovi za novi Korona virus u kakanjskom Domu zdravlja još uvijek ih nema

testvirus
Obaještavamo javnost da na području općine Kakanj na dan 21.03.2020. godine do 13:00 sati nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19, s tim da je trenutno 456 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor i službe JU Dom zdravlja Kakanj su u stalnom kontaktu s tim građanima gdje im se prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja. Sve službe u JU Dom zdravlja Kakanj danonoćno su na usluzi stanovništvu Kaknja kao i u dane vikenda i svi naši radnici nalaze se u pripravnosti.

Obavještavamo građane Kaknja da JU Dom zdravlja Kakanj nema testove za testiranje na novi Korona virus i pored naših nadljudskih i ogromnih napora da nabavimo testove, nismo ih trenutno u mogućnosti nabaviti, jer ih nema nigdje na tržištu. Svakodnevno tražimo pomoć od Kriznog štaba ZDK, kao i od gospodina općinskog Načelnika Aldina Šljive, te od Kriznog štaba Civilne zaštite općine Kakanj, da nam pomognu u nabavci testova. Ponavljamo da do današnjeg dana nismo uspjeli nabaviti testove. Napominjemo da testiranje ne sprječava nastanak infekcije i obolijevanja od COVID-19, jer test je samo trenutni pokazatelj i potvrda prisustva novog Korona virusa u ljudskom organizmu ukoliko je pozitivan, ali isto tako test može u tom trenutku biti negativan, ali da osoba već sutra ima infekciju virusom ili da oboli.

Provode se i druge zaštitne i preventivne mjere tako da je izvršena dezinfekcija zgrade Općine, suda, policije, pravoslavne crkve, male ceste i svih javnih površina i rukohvata koji se koriste.

Vatrogasna jedinica je oprala krug oko JU Dom zdravlja Kakanj a radnici Dom zdravlja Kakanj izvršili su dezinfekciju svih prostorija u Domu zdravlja Kakanj.
Molimo sve građane ukoliko je neko bio na proslavi 70-godišnjice firme Igman u Konjicu da se odmah prijave telefonski na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere za sprečavanje nastanka infekcije. Ukoliko ima takvih građana koji su bili u kontaktu sa „slavljenicima“ navedenog skupa da se obavezno prijave.

Molimo građane da se pridržavaju uputa i smjernica koje stalno ponavljamo putem medija, a prije svega da se poštuje mjera samoizolacije, izbjegava bilo koja vrsta socijalnog kontakta i okupljanja, kao i higijenske mjere.

Zakonska je obaveza svih građana Kakanja da poštuju sve izdate mjere od strane Kriznog štaba Civilne zaštite F BiH.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u