KakanjLive | Ponedjeljak, 23.11.2020. godine

Kakanj je večeras domaćin Kupa BiH u odbojci

07.03.2018. - Kakanj je večeras i sutra domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Nakon organizacije košarkaškog final foura Kupa BiH, u petak i subotu 9./10. marta Kakanj je domaćin i završnog turnira Kupa BiH u odbojci na kojem će pored domaće ekipe ''Kakanj 78'' nastupiti jo' ''Bosna'' Kalesija, ''Mladost'' Brčko i ''Borac'' Banja Luka.

Općina Kakanj i odbojkaški klub Kakanj domaćini su završnice Kupa Bosne i Hercegovine na kojoj će učestvovati OK ''Mladost'' Brčko, OK ''Kakanj 78'' Kakanj, OK ''Bosna'' Kalesija i OK ''Borac'' Banja Luka. Polufinalni mečevi na programu su u petak 9. marta 2018. godine a sastaju se Mladost – Kalesija (16 sati) i Kakanj – Borac (19 sati), dok je finalni susret na programu u subotu 10. marta 2018. godine u 20:30 sati.

Tim povodom danas je u kultnom caffe baru ''Europa'' koji je u sklopu Sportske dvorane Kakanj održana press konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili Aldin Šljivo, predjednik OK ''Kakanj 78'', načelnik općine Kakanj Nermin Mandra, predsjednik odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić, predsjednik OK ''Bosna'' Kalesija Adnan Karić i trener OK ''Kakanj 78'' Almir Aganović.

Sljivo

Na otvaranju press konferencije predsjednik OK ''Kakanj 78'' Kakanj Aldin Šljivo je izrazio dobrodošlicu svim učenicima finalnog turnira Kupa BiH, predjedniku OS BIH Aliji Fatiću, ali i predstavnicima medija i gostima u caffe baru ''Europa''.

-Muzej je prije šest mjeseci pokrenuo projekat historije kakanjskih sportskih kolektiva, a tu su izloženi i trofeji OK Kakanj u proteklih 70 godina. Hvala svim ljudima koji su nam pomogli da prikupimo trofeje i medalje koje su danas izložene u caffe baru ''Europa'' i bit će izložene narednih 10 dana, rekao je Šljivo, a potom se osvrnuo na trofeje koje je odbojkaški klub Kakanj osvajao u prošlosti:

-Još davne 1947. godine odbojaška sekcija Kakanj je učestvovala u prvenstvu BiH i osvojila značajne rezultate. Potom 1978. godine osniva se OK ''Kakanj'' koji postaje značajan faktor u bh odbojci. U sezoni 1984/1985 izboren je plasman u drugu ligu Jugoslavije. 1994. godine OK Kakanj je dobio zlatnog sponzora Tvornicu Cementa Kakanj, koja je i danas sponzor. Iste godine naš klub je osvojio duplu krunu, prvenstvo i kup i tada su počele zlatne godine kakanjske odbojke. U protekle dvije godine započeli smo projekat koji ima za cilj da vrati Kakanj na staze slave i nadamo se da ćemo uskoro uhvatiti zamah koji smo imali ranije. Nadamo se da se nećemo zaustaviti na 14 titula Kupa i 12 titula domaćeg šampionata, rekao je između ostalog predjednik OK ''Kakanj 78'' u svom obraćanju.

Fatic

Predjednik OS BiH, Alija Fatić čestitao Kaknju na domaćinstvu završnice Kupa BiH.

-Čestitam Kakanjcima na organizaciji završnice Kupa BiH. Svim ekipama želim fer i korektno nadmetanje i neka najbolji pobjedi. Kakanj je jedan od kandidata za organizaciju kvalifikacijske utakmice ženskog seniorskog tima za Euro, rekao je Fatić.

Mandra

Općinski načelnik Nermin Mandra je istakao kako mu je zadovoljstvo da će Kakanj ugostiti najbolje ekipe završnice Kupa BiH i da mu je drago da se odbojka u Kaknju vraća na staze slave.

-Posebno mi je zadovoljstvo da smo ugostili najbolje ekipe u Kupu BiH i čelne ljude OS BiH. Kakanj je na najboljem putu da se vrati na srate staze slave. Nakon tih godina slave nastala je kriza, a sada mi je drago da postoji entuzijazam u Kaknju da se Kakanj vrati u vrh. Nakon završnice finala Kupa u košarci, sada organizujemo i završnicu Kupa BiH u odbojci, a potom polovinom mjeseca i džudo turnir. Zadovoljstvo nam je da ugostimo razne sportiste, jer Kakanj je grad sporta, privrede i kulture. Pozivam kakanjsku publiku da u petak i subotu u velikom broju dođu u kakanjsku sportsku dvoranu i pruže podršku našim ali i ostalim odbojkašima.

Karic

Prisutnim novinarima se obratio i predjednik OK 'Bosna'' iz Kalesije, Adnan Karić.

-Izuzetno mi je drago da je završnica Kupa u odbojci u Kaknju. Vjerujem da ćemo imati lijep prijem od Kakanjca i sjajnu atmosferu. Na funkciju predjednika OK ''Bosna'' došao sam prije 5-6 mjeseci i ono što mogu da kažem pohvalno je da imamo sve domaće igrače. Na završnici Kupa BiH smo autsajderi, ali vjerujem da ćemo imati šta pokazati u petak, rekao je Karić.

Aganovic

Trener odbojkaškog kluba ''Kakanj 78'' Almir Aganović je u svom obraćanju istakao kako mu je drago da je dio bogate historije kluba.

-Gledajući sve ove trofeje podsjetio sam se koliko je vremena, rada i truda potrebno da se sve ovo ostvari. Drago mi je da sam dijelom i ja dio toga. Hvala općinskom načelniku, predjedniku kluba, predjedniku Saveza i svima na velikoj podršci. Drago mi je da je završnica finalnog turnira Kupa BiH u Kaknju i vjerujem da je ovo pun pogodak, rekao je Aganović, a potom se osvrnuo i na protivnika u polufinalu Kupa:

-Borac je respektabilna ekipa. Izvršili smo skauting i dobro analizirali igre Borca ovih dana. Ne želim reći da smo favoriti jer Borac ima sjajna tri igrača koja moramo zaustaviti ukoliko želimo plasman u finale. Nadam se da ćemo sjajno odigrati polufinalni susret i plasirati se u finale, a onda je sve moguće uz podršku publike.

 Sponzori finalnog turnira Kupa BiH u odbojci su: Općina Kakanj, Vlada ZDK, Tvornica Cementa Kakanj, MGM Farm Kakanj, Mega Travel Kakanj i nezavisna televizija IC Kakanj.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u