KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Jubilej - 70 godina odbojke u Kaknju

03.04.2017. - Pojava i počeci razvoja sežu u 1947.godini kada je Odbojkaška sekcija Sportskog društva “ Rudar” učestvovala na prvenstvu Bosne i Hercegovine

Najtrofejniji sport u našem gradu je bez sumnje odbojka. Muška ekipa Odbojkaškog kluba “Kakanj” u Bosni i Hercegovini u zadnjih dvadesetak godina igra značajnu ulogu i u tom razdoblju suvereno vlada što najbolje kazuje 14 osvojenih naslova pobjednika Kupa i 12 titula državnog  prvaka.

Počeci odbojke u Kaknju

Pojava i počeci razvoja odbojke u Kaknju sežu od davne 1947. godine kada je odbojkaška sekcija Sportskog društva “Rudar” učestvovala na odbojkaškom prvenstvu BiH. Samo koju godinu kasnije (1949) počinje pohod na titule, jer su kakanjski odbojkaši na rudarskom sportskom takmičenju osvojili prvo mjesto, a na saveznom treće. Do 1950. godine odbojkaši postižu zavidne rezultate, ali se Klub ipak gasi. Početkom  šezdesetih godina 20. stoljeća  pri Društvu tjelesnog vaspitanja(DTV) “Partizan” ponovo se obnavlja sekcija, da bi nakon nekoliko sezona ponovo bila rasformirana. Od 1975. godine pri DTV “Partizanu” ponovo se obnovlja kao Sekcija i uključuje u redovno takmičenje  u Republičkoj ligi BiH – grupa Jug. Već 1978. godine osnovan je odbojkaški klub “Kakanj” koji će u narednim decenijama postati značajan faktor na sportskoj sceni Bosne i Hercegovine.

rudar_knjiga 012

Pojava i počeci razvoja odbojke u Kaknju sežu od davne 1947. godine/scan iz Almanaha o Sportskom društvu Rudar, izdanje 1957. godine

Prvi značajni uspjeh ostvarila je generacija koju su predvodili Almir i Nermin Begić, Bernard Kalfić, Mato Knežević, Željko Bošnjak i Mirsad Bjelopoljak, koja je pod vodstvom trenera Mije Mijačevića u sezoni 1984/85. godine ostvarila seriju od 18 uzastopnih pobjeda i osvojila naslov prvaka u Republičkoj ligi i izborila plasman u tada jaku Drugu ligu Jugoslavije. Pri klubu je formirana i ženska odbojkaška ekipa, te pionirska i juniorska selekcija, koje su također imale zapažene rezultate.

Zlatne godine kakanjske odbojke

Najveće uspjehe odbojkaši Kaknja ostvaruju u posljednjih dvadesetak godina.Sve je krenulo ratne 1994.godine, kada su odlukom Ratnog predsjedništva Općine, svi kakanjski klubovi dobili sponzore. Patronat nad OK Kakanj preuzima Tvornica cementa, koja je i danas jedan od sponzora kluba. Zaredali su uspjesi i podvizi kakvi se ne pamte na bosanskohercegovačkim prostorima. Već u 1994. godini igrači Kaknja osvajaju duplu krunu, koju su odbranili naredne tri takmičarske godine.Njihovu četverogodišnju dominaciju na kratko prekida sarajevski Sinpos 1998.godine. Međutim, 2001, 2002, 2003. i 2004 .godine naslov prvaka i pobjednika Kupa ponovo u seriji osvajaju odbojkaši Kaknja.

Mustedanović i Aganović udarni tandem

Armin Mustedanović i Almir Aganović nekada ''ubojiti'' tandem OK Kakanj

Ovaj podvig ponovili su i treći put kada su čak pet puta zaredom bili državni prvaci i pobjednici Kupa Bosne i Hercegovine, od 2008.do 2012.godine, poslije čega su dominaciju preuzeli brčanski klubovi Jedinstvo i Mladost, koja je na najboljem putu da ove godine po četvrti put postane osvajač naslova državnog prvaka. 

OK Omladinska akademija

Jedan od omladinskih pogona Kaknja - neki od ovih momaka su danas sjajni odbojkaši 

Sezona 2016/2017

Nakon što su u prvoj prepreci u play offu preskočili Maglić iz Foče u dva meča (3:0 i 3:1) odbojkaši Kaknja su u prvom polufinalnom susretu play offa poraženi u Bijeljini od Radnika rezultatom 3:0, a uzvratni susret na rasporedu je u petak 7. aprila 2017. godine u 18:30 h. Klub je u novembru prošle godine preuzeo Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj.

- Klub sam preuzeo u novembru prošle godine. Obavio sam niz razgovora sa trenerom, članovima UO i igračima. Cilj nam je bio da zadržimo rezultatski kontinuitet, da vratimo publiku u Sportsku dvoranu na odbojkaške utakmice, ali i da na neki način podmladimo ekipu i razmišljamo o budućnosti jer je naš kolektiv jedan od najtrofejnijih u BiH i ponos Kaknja, rekao je u izjavi za KakanjLive predsjednik OK Kakanj 78 Aldin Šljivo.

 Već dugi niz godina Odbojkaški klub Kakanj nije igrao Evropske utakmice, a predsjednik Šljivo kaže da je cilj da se CEV kup vrati u kakanjsku dvoranu:

- Pred nama je prvo da kroz takmičenje obezbjedimo CEV Kup, a potom će se kompletna Uprava potruditi da Cev kup vratimo u Kakanj. U domaćem prvenstvu izuzev Tadića i Ružića nismo dovodili nova pojačajna, a možda pojačanja upravo ostavimo za našu narednu sezonu’’, rekao je Šljivo a potom dodao:

- Muška odbojka u BiH je pala na niske grane. Slaba su omaldinska takmičenja kroz koje omladinci teško da mogu steći status seniora. Mi smo jedni od rijetkih koji imamo većinu igrača iz Kaknja, a cilj nam je da tako i ostane. Naravno ne možemo se u potpunosti osloniti na domaći igrački kadar, jer ako želite titulu morate dovesti igrače na deficitarnim pozicijama, a nama je cilj da u naredne dvije do tri godine titulu vratimo u Kakanj.

Aldin Šljivo

Aldin Šljivo: Cev Kup želimo vratiti u Kakanj

Evropska takmičenja

Zahvaljujući osvojenim trofejima  u domaćoj ligi, kakanjski odbojkaši se sve češće pojavljuju na međunarodnoj sceni gdje također  postižu zapažene rezultate. Mada je bilo više generacija koje su ostvarile veliki uspjeh, najtrofejnija je bila ona iz sezone 2009/2010. koja je osvojila duplu krunu i postigla najveći uspjeh na međunarodnoj sceni. Nakon što su eliminirali mađarski Kapošvar i novosadsku Vojvodinu u utakmici 1/8 finala GM Capital Challenge Cup, odbojkaši  Kaknja su za protivnika imali jednu od najtrofejnijih evropskih ekipa. Iako su poraženi sa 0:3 (23:25, 16:25, 18:25) igrači Kaknja ostavili su snažan utisak i vratili vjeru u bh.odbojku. Bilo je to 3.februara 2010.godine, kada je Sportska dvorana u Kaknju bila dupke puna (1.200 gledalaca). Ova utakmica proglašena je Sportskim događajem godine ZDK.

Odbojkaši Kaknja pred susret sa Peruđom

Odbojkaši Kaknja pred duel sa italijanskom Peruđom 

Zlatna generacija OK Kakanj

Imena Almira Aganovića, Ermina Lepića, Abdela Zolote, Željka Ćorića, Samira Salihovića, Kubanca Luisa Hernandeza, Ivana Kneževića, Luke Šuljagića, Armina Mustedanovića, Vladana Čeremidžića, Damira Bjelopoljaka i ostalih iz te trofejne generacije  ostat će upisana zlatnim slovima u analima najtrofejnijeg kakanjskog sportskog kolektiva, kojeg su predvodili treneri Edin Baković, Almir Begić i prof. Mirza Demir.

Almir Begić i Mirza Demir tvorci titula OK Kakanj

Almir Begić i prof. Mirza Demir 

Iz prve generacije treba izdvojiti legendarnog Ivana Hornunga, po mnogima najboljeg nogometaša Rudara svih vremena, koji je istovremeno igrao i odbojku i bio reprezentativac Bosne i Hercegovine i u nogometu i odbojci, što je uistinu pravi raritet koji nije zabilježen u analima kakanjskog sporta.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine

Dres s državnim grbom godinama su nosili Almir Aganović i Ermin Lepić, sadašnji treneri nove, mlade generacije odbojkaša Kaknja, Almir Begić, te kakanjski internacionalac Željko Ćorić,  kao i Abdel Zolota, Armin Mustedanović, Samir Salihović, Vladan Čeremidžić, koji su ostavili dubok trag u historiji kakanjske odbojke.

Ljudi koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju kakanjske odbojke

Sportski radnici koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju odbojke su Ivica Tvrtković, Hilmo i Mirsad Bjelopoljak, koji su obnašali dužnost predsjednika kluba u više mandata. Kad su u pitanju treneri, treba istaći Miju Mijačevića, Izu Lukačevića, prof. Ifeta Mahmutovića,  Edina Bakovića, Zorana Mihajlovića, Zdravka Barića, Nermina i Almira Begića, koji su bili tvorci ovih “zlatnih” generacija koje su   ostvarile impresivne rezultate i napunile klupske vitrine trofejima, zlatnim medaljama, peharima i brojnim priznanjima.

Mato KOMŠO & Edis ŠKULJ / KakanjLive

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u