KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Josip Pandža - U Španiji ćemo biti pravi

20.06.2016. - Više od mjesec dana izabranici selektora Josipa Pandže intenzivno su se pripremali za predstojeće Svjetsko prventvo koje će se održati od 23.juna do 3.jula u španjolskom gradu Zaragoza

josip_izjavaSelektor Josip Pandža

Odavno jedna reprezentativna selekcija Bosne i Hercegovine nije imala ovako duge i temeljite pripreme. Zahvaljujući angažmanu vodstva Košarkaškog saveza,više od mjesec dana izabranici selektora Josipa Pandže intenzivno su se pripremali za predstojeće Svjetsko prventvo koje će se održati od 23.juna do 3.jula u španjolskom gradu Zaragoza.

Selektor Josip Pandža više je nego zadovoljan uvjetima koje su njegovi izabranici imali na pripremama u Kaknju, Vlašiću i Sarajevu.

-Što se tiče priprema, imali smo uistinu odlične uvjete. Plan smo u cijelosti realizirali. Imali smo dovoljan broj kvalitetnih treninga i zvaničnih utakmica.u kojima smo šansu pružili svim kandidatima.Jedini problem predstavljale su ozljede igrača sa kojima su došli na pripreme: Čampara, Čerkezović, Kočić, Mutić i Barukčija.Zahvaljujući velikim naporima našeg medicinskog tima na čelu sa mr.Alenom Tucakovićem, uspjeli smo ih djelimično osposobiti za trenažni proces i kontrolne utakmice.Također, problem je predstavljalo i odsustvo nekih igrača koji su igrali završnicu omladinskog prvenstva BiH,ali smo u završnici priprema bili kompletni i u generalci u Vitezu protiv Šanije pokazati svoje pravo lice.

U deset kontrolnih utakmica pretrpjeli ste samo jedan poraz.Ekipa djeluje dosta moćno,imate li razloga za optimizam?

-Ja sam po prirodi optimista i trener pobjedničkog mentaliteta. Premda rezultati u pripremnom periodu nisu u prvom planu, moji igrači su svaku utakmicu odigrali ozbiljno i odgovorno i mogu reći da sam sretan što imam tako karakterne momke.Poraz od Španije u Skenderiji dobro je došao da se javnost spusti na noge,naravno i mi u stručnom štabu i igrači .Španija je ekstremno jaka reprezentacija, ulažu mnogo, a sam njihov dolazak kod nas pokazuje koliki respekt imamo kod njih. Igrali smo protiv jednog od favorita na Svjetskom prvenstvu. U revanšu smo bili dobri, primili smo mali broj poena, te uz pomoć Viteške publike uspjeli smo doći do preokreta i slaviti sigurnu pobjedu od 12 poena razlike.

Koji su dometi naše reprezentacije i šta očekujete od Svjetskog prvenstva?

-Činjenica je i to treba naglasiti da se radi o najkvalitetnijem košarkaškom najtjecanju na Svijetu. Ovo govorim da svi u Bosni i Hercegovini trebaju biti uz nas i „na zemlji“. Samo učešće na jednom ovakvom košarkaškom događaju je uspjeh. Šta možemo na Svjetskom prvenstvu uraditi i dokle stići, ne bismo trebali ni sebi ni našim igračima stavljati preveliki teret. Idemo da odigramo što bolje, prvo sa Dominikanskom Republikom, onda dalje.O njima,kao i o Koreji i Francuskoj imamo dosta informacija.O Francuskoj ne treba trošiti riječi, mnogo su jači fizički, nama u odnosu na njih fali centimetara, ali pravim odnosom i igrom koja krasi našu ekipu, mislim da možemo ostvariti željeni cilj. Svi mi u BiH trebamo dati ovim mladićima podršku za sve ono što rade i kako nas reprezentiraju , istakao je u razgovoru za KakanjLive selektor naše U17 reprezentacije Josip Pandža.

Kako će se odraziti neigranje Njegoša Sikiraša ?

-Njegoš je fenomenalan igrač i teško mu je pronaći individualnu zamjenu. Međutim borbenost ostalih treba nadoknaditi taj izostanak. Mi se ne predajemo, imamo kvalitete u oba smjera i nadam se da ćemo u Španiji biti pravi, kaže selektor Pandža koji je pronašao način kako da minimizira izostanak jednog od ključnig igrača „Zlatne“ generacije.

BiH U-17 za Mundobasket u Španiji

Adil Alikadić (Radnički), Lazar Mutić (Torrpelodones), Miladin Vlačić (Budućnost), Amar Barukčija (Koš), Srđan Kočić (Spars), Emir Čerkezović (Sloboda), Sani Čampara (Spars), Džanan Musa (Cedevita), Emir Bavčić (Koš), Vedran Mirković (Koš), Drago Cvitanović (Brotnjo) i Aljoša Janković (Igokea)

Stručni štab
Josip Pandža selektor, Enes Numanović pomoćni trener, Admir Sakoč pomoćni trener, Elvir Zametica, kondicioni trener, Alen Tucaković, fizioterapeut.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u