KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

Izabrani najbolji sportisti Kaknja

05.02.2016. - Najbolji senior bh. prvak u kuglanju Amar Alagić, a najbolja seniorka Sumeja Fejzić višestruka prvakinja BiH u tekvandou


Najbolji senior Amar Alagić i najbolja seniorka Sumeja Fejzić, sa Nerminom Mandrom

U kakanjskom Domu kulture, u petak 5. februra/veljače održana je završna večer u izboru sportiste, sportskih organizacija i sportskih radnika. Od prvog sastanka Organizacionog odbora, pa do ove završene večeri prošlo je dva mjeseca. Na čelu Organizacionog odbora i aktivnosti koje su prethodile ovom svečanom činu dodjele priznanja bio je predsjednik Sportskog saveza Općine Kakanj Samir Lušija. Žiri ovogodišnjeg izbora najboljih sportista radio je u sastavu: Izudin Neimarlija,Haris Mušija, Edis Škulj, Aldin Muflizović, Selmir Šestović, Almir Aganović i Enes Bistrivoda.

Najbolji senior i seniorka

Za najboljeg seniora izabran je Amar Alagić iz Kuglaškog kluba Kakanj. Najmlađi seniorski prvaka BiH i reprezentativac u kuglanju. Prošle godine 1. marta/ožujka postavio rekord kakanjske kuglane sa oborenih 650 čunjeva.

Najbolja seniorka je Sumeja Fejzić višestruka prvakinja BiH. Državna prvenstva je osvajala kao kadetkinja, juniorka i seniorka.

Prisutne su, u Domu kulture, prigodnim riječima pozdraviili i o kakanjskom sportu govorili Općinski načelnik Nermin Mandra i predsjednik Žirija za izbor sportista Izudin Neimarlija.
Prvo su dodjeljena priznanja mladim nadama kakanjskog sporta. Učinili su to predsjednik Sportskog Saveza Općine Kakanj Samir Lušija i direktor Kulturno sportskog centra Kakanj Aldin Šljivo. Ukupno 32 dječaka i djevojčice iz kakanjskih sportskih klubova i sportskih škola dobilo je ovo priznanje.

Specijalne nagrade

Specijalna nagrada za životno djelo pripala je Sulejmanu Demir. Rođen je 1947. godine. Već sa 19  zaigrao je u prvom timu Rudara. Nakon samo dvije i pol drugoligaške sezone u Rudaru, prešao je u FK Sarajevo. Utakmicu koju će sigurno pamtiti bila je prvenstvena protiv Dinama iz Zagreba 1973. godine koja je završena rezultatom 2:2, a u Sportskim novostima je dobio ocjenu 10 te je proglašen igračem utamice i kompletnog kola. Sigurno je da će pamtiti i 1972. godinu kada je sa Sarajevom igrao protiv FK Santosa 1:1, a u kojoj je čuvao legendarnog Pelea. Po završetku karijere bavio se i trenerskim poslom, uglavnom u FK Rudaru gdje je vodio juniorske selekcije, a radio je kao pomoćni trener Draganu Ljubojeviću i Džemaludinu Mušoviću. Jedno vrijeme je bio angažovan kao trener u FK Mladost.

Specijalno prizanje za razvoj sporta pripalo je Mensuru Muftiću, članu Uprave Košarkaškog kluba Kakanj, koji je pored toga, sa pozicije lider menadžera u firmi Plama-Pur BH d.o.o. Kakanj, a prije toga is pozicije izvršnog direktora u Delibašić poliuretanima podržavao sport i sportska takmičenja. 

Za sportskog radnika godine u invalidnom sportu proglašen je Hajrudin Zekić. Predjsednik je Skupštine i sekretar Sportskog saveza općine Kakanj. Sekretar je Sportskog društva ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“, član upravnog odbora Sportskog saveza invalida ZE-DO kantona i Predsjednik Skupštine Saveza sjedeće odbojke ZE-DO kantona. Na njegovu inicijativu i podršku članova Predsjedništva Sportskog drustva ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“ uspjeli su putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2015. godini u Odbojkaškom klubu invalida „Kakanj 92“ otvoriti jedno radno mjesto i na neodređeno vrijeme zaposliti jednog igrača kluba.

Posthumno priznanje

Za najboljeg sportistu u invalidnom sportu proglašen je Šemsudin Neimarlija. Ovo priznanje dodjeljeno je posthumno, a primio ga je Mustafa Neimarlija, Šemsudinov brat.
 Kao posljedica ranjavanja u proteklom ratu amputirana mu je noga i kao sedamdeset postotni invalid priključio se 1996 godine Odbojkoaškom klubu invalida Kakanj 92. U jedanaest sezona odigrao je 198 zvaničnih utakmica, položio odbojkaški sudijski ispit, a u tri sezone bio je i trener ekipe.Paralelno sa odbojkaškim nastupima postaje višegodišnji prvak FBiH u kuglanju za osobe sa invaliditetom.

Najbolji junior i juniorka

Najbolji junior je, bokser Ahmed Krnjić. Kao takmičar juniorskog uzrasta u aprilu/travnju prošle godine postao seniorski prvak Države u kategoriji do -91 kg. Osvajač je Ilidža Opena, Sarajevo Opena, a 18.04.2015. godine je u Foči postao i juniorski prvak države u low-kicku u kategoriji -91 kg. Ahmed je i juniorski prvak države u full kontaktu, a ovu titulu osvojio je u Novom Travniku. U Tešnju na Balkanskom KUP-u osvojio je također prvo mjesto, a kruna uspjeha u 2015. godini je drugo mjesto i srebrena medalja za BiH na Evropskom prvenstvu koje je održano u Španiji.

Najbolja juniorka je odbojkašica Majra Ganić. Učenica je gimnazije „Muhsin Rizvić“ u Kaknju, a u ŽOK „Kakanj“ je krenula od najmlađih selekcija. U 2015. godini sa klubom je osvojila drugo mjesto u Prvoj ligi FBiH i jedna je od najboljih igračica kluba, igra na poziciji organizatora igre – tehničara.

Najbolji trener i sportska organizacija

Najbolji trener za 2015 godinu je Josip Pandža, koji već trću godinu trenera seniorski tim Košrakaškog kluba Kakanj, sa kojim je trenutno lider u BH košarkaškoj eliti. Selektor je kadetske košarkaške reprezentacije BiH, koja je osvojila zlatne medalje na Olimpijadi mladih u Gruziji i na Europskom prvenstvu u Litvaniji. Rođen je i živi u Vitezu, a već treću godinu za redom trener je naše košarkaške ekipe.

Najbolja sportska organizacija je FK Mladost. U 2015. godini napravili su historijski rezultat plasmanom u Premijer nogometnu ligu.

Najbolja juniorska organizacija je OK „Kakanj 78“ . U 2015. godini postali su kantonalni prvaci i bronzani u FBiH. Iz ove selekcije Muris Krivokapa i Sejdin Mustafić su juniorski reprezentativci BiH koji su osvojili 5.mjesto na Balkanskom šampionatu u Turskoj.

Za izbor najboljeg novinara sa područja Općine Kakanj u Ze-do kantonu predložen je Edis Škulj, novinar u kakanjskim medijima: Radio Kakanj, Kakanjske novine i kaportal. Radi i kao portparol fudbalskog kluba Mladost Doboj-Kakanj.

Najbolji sportski događaji

Izabrana su dva sportska događaja godine. To su utakmica koju je organizirao Fudbalski klub Rudar, a u kojoj su se satale U-21 reprezentacije BiH i Turske. Drugi sportski događaj je utakmica 13. kola BH Telecom Premijer lige u nogometu koja je održana 24.10. 2015. godine između ekipa FK Mladost i FK Sarajevo koju su domaćini u velikom derbiju dobili rezultatom 2:1, a pred više od 4.000 gledatelja.

Priznanje navijačima

Za doprinos afirmaciji Kaknja kroz sport izabrana su navijačka Udruženja građana Gusari, Green Firm i Crvena legija. “Legionarima” će ova nagrada biti uručena naknadno, jer se na večerašnjoj podjeli priznanja nije pojavio njihov predstavnik.Kakanjske navijačke skupine pokazale su svoje jedinstvo u najznačajnijim utakmicama kakanjskih klubova.Ono što ih je krasilo na sportskim arenama širom Bosne i Hercegovine, je primjerno ponašanje sportsko navijanje. 

Pokrovitelj izbora najuspješnijih sportista, sportskih kolektiva te onih koji svojim predanim radom i zalaganjem doprinose razvoju sporta u našem gradu bila Općina Kakanj i Općinski načelnik Nermin Mandra.

Tokom izbora zahvalnost organizartora je izrečena prijateljima sporta – sponzorima manifestacije a to su: Rudnik mrkog uglja Kakanj, Termoelektrana Kakanj, Tvornica cementa Kakanj i Plama Pur Kakanj.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su Aletr Val, Adi Huskić i Mirza Zekić. Voditelji su bili Nejla Bećirhodžić i Muamer Topalović. Značajan dio posla na organizaciji i realizaciji manifestacije odradili su: Sportski savez Općine Kakanj, Nezavisna televizija IC Kakanj i Kulturno sportski centar Kakanj.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u